Júniusi programok a Hegyvidék Galériában

Vetítéssel kísért előadás Derkovits Gyula (1894–1934) festőművész születésének 125. évfordulója alkalmából

Derkovits Gyula a két világháború közötti művészet kiemelkedő alakja. A művész alig másfél évtizedet felölelő munkássága a korai elégikus hangvételű neoklasszicista festményektől a drámaian expresszív műveken át a szatirikusan társadalomkritikus képekig, és a himnikus hangvételű munkaábrázolásokig terjed. 2014-ben a Magyar Nemzeti Galériában nagyszabású kiállítás dolgozat fel Derkovits életművét, amelynek keretében a kortárs művészetben tájékozott, abból és a hagyományokból tudatosan merítő festő munkái a korszak vizuális kultúrájának, illetve hazai és nemzetközi művészetének az alkotásai közé helyezve kerültek bemutatásra. Az előadás a kiállítás kutatási eredményeire építve, annak felépítését követve tárgyalja az életművet.

Előadó: Zwickl András művészettörténész

Időpont: 2019. június 6. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni, illetve 0 Ft-os jegyet vásárolni a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges. 

Vetítéssel kísért előadás Leonardo da Vinci (1452–1519) halálának 500. évfordulója alkalmából

Mai napig Leonardo da Vinci az a festő, akinek a nevét a legtöbben ismerik a világon. De ki is volt valójában? Tudós, feltaláló, mérnök, művész? Mindez, és még ennél sokkal több is elmondható róla. Leonardónak alig húsz festményéről tudunk; Gimesy Péter művészettörténész ezek mindegyikét ismerteti előadásán.

Előadó: Gimesy Péter művészettörténész, filozófus

Időpont: 2019. június 13. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni, illetve 0 Ft-os jegyet vásárolni a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges. (Már csak 10 hely maradt.)

A szecesszió városai VIII.

Torino

A szecesszió Itáliai bölcsője Torino. A stílus egyik neve Stil Floreale volt, utalva a burjánzó, mesés növényzetre, a színpompás virágokra.  Másik elnevezését, a Stil Liberty-t, az angol műkereskedő Sir Arthur Lasenby Liberty neve, illetve annak üzlete után kapta. A stílus mesterei káprázatos módon díszítették városukat, melynek ma is csodájára jár a világ.

Előadó: Puha Titusz

Időpont: 2019. június 19. (szerda) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni, illetve 0 Ft-os jegyet vásárolni a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges.

Forrás: Hegyvidék Galéria