JEL és RITMUS az Artézi Galériában

Figyelemreméltó kiállítással folytatódik az óbudai Artézi Galéria kortárs képzőművészek alkotásait bemutató sorozata. A június 12-ig látogatható tárlaton 4 festő és három textiles egyéni hangvételű munkái kapcsán gondolkodhatunk a művészet ágak átjárhatóságán, a szigorú műfaji határok megszüntetésén, a közös nyelv kialakításán.


E. Szabó Margit, Cím nélkül

A magyar modern művészetben már a hetvenes években mintaadókká váltak azok a textilművészek, akiknek a művei nemcsak saját szakmájuk megszokott törvényei szerint készültek, hanem a tágabb képzőművészet nyelvén és műfajaiban szólították meg a nézőket (például Szenes Zsuzsa, Szilvitzky Margit, Attalai Gábor). Az általuk teremtett szemlélet és ezáltal a hagyományok megújítói az Artézi Galériában szereplő textilművészek (mindhárman a Magyar Iparművészeti Egyetemen tanulták szakmájukat).


Kelemen Katalin, Rejtjelek

Kelemen Katalin – Ferenczy Noémi –díjas – pamutvásznon, vegyes technikával rögzítette jeleit, kollázsain ugyanaz a szín és formavilág, mint a textiljein.


Kováts Albert, Határjelek

Orient Enikő textiltervező festett textiljei mellett plasztikákat mutat be. E. Szabó Margit szőnyegszövő és gobelinkészítő textiljei vegyes technikával, többféle anyag hasznosításával készültek, egyszerre hoz létre síkbeli és térbeli alakzatokat.


Laukó Pál, Impulzusok I.

A kiállítás rendezője, Laukó Pál harmonikus egységbe illesztette a különféle műfajokat és természetes módon kapcsolat össze textilesek és festők munkáit. Ő maga papírnyomatait mutatja be, melyek figurativitás és nonfigurativitás határán egyensúlyoznak.


Németh Árpád

Németh Árpád vászonra festett olajképein jelentős szerepe van a faktúráknak, a színeknek, nem a látványhoz kötődik, inkább hangulatokat fejez ki eszközei segítségével. Németh Géza titokzatos tájai a nagyméretű vásznain tele vannak utalásokkal a konkrét földre, mely félelem és kíváncsiság szövetsége, bizalom és elmúlás párhuzama. A Munkácsy Mihály-díjas Kováts Albert festő, grafikus, művészeti író, a Magyar Festő Társaságának elnöke. Hálózatait, útjait, labirintusait fegyelmezett kompozícióba rendezi, a látottak keltette asszociációk sokrétegűek, gazdagok.


Németh Géza, Titokzatos tájak I-II.

Németh Géza, az Artézi Galéria tulajdonosa, működtetője a katalógus előszavában a bemutatott művek sokfélesége kapcsán hangsúlyozza: „Egyetlen érték maradt, a saját igazságunk keresése.”. Ehhez is útravalóul szolgálnak a textil, papír, vászon alapú művek és plasztikák.


Orient Enikő, Tér-idő egysége

A kiállítást 2019. június 12-ig látogatható.

Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria