Nemzetközi fesztiválok után újra Budapesten a Magyar akác

Kelemen Kristóf színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész közös produkciója, a Magyar akác című post-fact dokumentumszínházi előadás egészen Brüsszelig vitte a fák ügyét, útközben számos magyar és nemzetközi színházi fesztivált is megjárva – Szegeden, Bánkon, Debrecenben, Lipcsében, Drezdában, Chemnitzben, Bázelben és Nyitrán is nagy sikert aratott, most pedig hosszú idő után ismét Budapesten lesz látható május 22-én és 23-án.

„A világ legboldogabb népénél az emberek serege egy akácfa alatt intézi az államügyeket.”

Magyar akác © Csányi Kriszta

Az előadásban bemutatják, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti szimbólummá és politikai kérdéssé. Az alkotók életre hívtak egy mozgalmat is, amelyben akácfa-ültetésekkel kívánják elérni, hogy politikai eszméik gyökeret verjenek a magyar talajban. A darab terét egy kertinstalláció teszi igazán autentikussá: bányaföld, avar és egy csoport magyar akác költözik a Kilián laktanyába.

„Az előadás legfontosabb „fegyvere” a humor.”

Schuller Gabriella, European Stages Vol. 11

A Magyar akác, amely 2018-ban elnyerte a szegedi Thealter Fesztivál Kritikusdíját, nagy sikerrel szerepelt a Trafó által szervezett dunaPart4 showcase-en, amelynek célja, hogy elősegítse a magyar alkotók nemzetközi porondra lépését. A seregszemlén résztvevő előadóművészeti szakemberek elismerően nyilatkoztak a produkcióról, a csapat számos külföldi meghívást is kapott.

„…a Magyar akác a 4. dunaPart legfurfangosabb, legszellemesebb, legköltőibb és metszően politikus produkciója.”

Esther Slevogt, Nachtkritik.de, 2017. december

Magyar akác © Csányi Kriszta

A 2018-ban Magyarországra fókuszáló Off Europa Fesztivál három városban mutatta be az előadást.

„A magyarok többsége – tudja meg a néző – az akácot tipikusan magyar fának tartja. Ekkor nevet fel először a közönség, s a valóság abszurditása a továbbiakban is gyakran készteti még harsányabb nevetésre többüket, még ha hitetlenkedő és kissé keserű nevetésre is.”

Sophie Aschenbrenner, Leipziger Volkszeitung, 2018. május 24.


Off Europa © Grit Friedrich

A 2018/2019-es évadra a Magyar akácot beválogatták a kétévente megrendezésre kerülő, svájci Theaterfestival Basel programjába, ahol olyan nemzetközi sztárok munkái mutatkoztak be, mint Lola Arias, Alain Platel vagy Mundruczó Kornél. Ezt követően Közép-Kelet-Európa egyik legfontosabb színházi seregszemléjén, a Nyitrai Színházi Fesztiválon láthatta a közönség.  

„Az előadás egészséges és ragadós állampolgári elkötelezettséget mutat, amelyet az alkotók vidám és festői formába öntöttek.”

Barbora FORKOVIČOVÁ, mloki.sk, 2018. október 5.

Magyar akác © Thealterphoto2018

2019 márciusában a brüsszeli BOZAR Kulturális Központ látta vendégül az akácokat, ősszel pedig a frankfurti Mousonturmba, a müncheni SPEILART Fesztiválra és a prágai Palm Off Festre látogatnak el.

Budapesten legközelebb – több, mint egy év után – május 22-én és 23-án lesz látható az előadás, május 23-án angol felirattal.

Előadók: EKE Angéla, HOMONNAI Katalin, KELEMEN Kristóf, KRISTÓF Márton, PÁLINKÁS Bence György

Zene: KRISTÓF Márton
Rendezőasszisztens: TOTOBÉ Anita
Szervezés: KISS Réka Judit
Produkciós vezető: BÖRÖCZ Judit
Díszletgyártás: BALÁZSI Dániel, HEGEDŰS Fanni
Technikai munkatárs: MAJOR Mátyás
Angol fordítás: ZSÁMBOKI Miklós
Német fordítás: THURY Gábor Miklós
Fotó: CSÁNYI Krisztina
Rendező, koncepció: KELEMEN Kristóf, PÁLINKÁS Bence György

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Műhely Alapítvány, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A Műhely Alapítvány a LABO programsorozat keretében vett részt a produkció létrejöttében.

Web: hungarianacacia.tumblr.com

Facebook: facebook.com/hungarianacacia

Facebook-esemény: facebook.com/events/349337202376714

Jegyek: https://trafo.hu/programok/magyar_akac

E-mail: hungarianacacia@gmail.com

,