Templomkerti Esték – Művészek a templomért – Jótékonysági estek a Máriaremetei Bazilika javára

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Templomkerti Estek című kulturális és jótékonysági rendezvénysorozatot. Az első alkalom május 18-án, szombaton este 19 órakor a máriaremetei Kisboldogasszony-templomban lesz. Az estek célja a szórakoztatás mellett, hogy az adományokból befolyt összegeket jótékony célokra fordítsák. Az est fővédnöke: Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, háziasszonya: Schmitt Pálné Makray Katalin, házigazdája pedig Esterházy László kanonok, esperes plébános.

Az esemény ötlete Bődey Katitól és férjétől, Bődey Sándortól származik, a II. Kerületi Önkormányzat pedig már a kezdetektől támogatja a kezdeményezést. A cél, hogy a helyiek színvonalas szórakoztatása mellett a máriaremetei Kisboldogasszony-templom felújítási munkáitis támogassák. Az eseménysorozat előadásait a máriaremetei templom – Makovecz Imre építész által tervezett – szabadtéri oltáránál tartják. Az előadások ingyenesek, de adományokkal lehet támogatni az eseményt. Az eddigi hozzájárulások főként a templom megújulását szolgálták, azonban a felajánlásokkal más célokhoz is hozzájárultak, így a Széher úti Szent Ferenc Kórház szívultrahang-berendezés megvételéhez is. Az elmúlt 13 év alatt több mint 8 millió forint adomány gyűlt össze.

A kezdetektől összesen 32 000 látogató fordult meg a templomkertben, ahol 64 előadást tartottak, 400 művész közreműködésével.Az idei jótékonysági koncertsorozat különlegessége, hogy több előadóművész is családjával szerepel majd együttesen.

Május 18-án, az idei nyitóeseményre a Sasvári és a Varga család érkezik. Sasvári Sándor Léna lányával, Varga Miklós pedig ikreivel, Viviennel és Szabolccsal lép fel közösen.

Május 25-én, A százgyökérű szív című előadással Sík Sándor születésének 130. évfordulójáról emlékeznek meg, melyet Dóczy Péter rendez. Az előadás a Szín-Dó Art Társulás és az Udvari Kamaraszínház közös produkciója lesz.

Június 1-jén, a Határtalanságcímű koncert – a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére – Török Tilla Folk Experience legújabb, „Napkeletről” című lemezbemutató koncertsorozatának egyik utolsó hazai állomása.

Július 27-én, Bolyki Balázs és a B4 azaz Bolyki Balázs fiai: Bolyki Gergő, Bolyki Levente, Bolyki Dávid és Bolyki Máté adnak koncertet: Apák és Fiak címmel.

Augusztus 24-én, Haáz Sándor karnagy vezetésével a leginkább csak „Fili” néven emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia gyermekkórusa és zenekara ad koncertet a Templomkertben. Az együttest 100 kórustag és 40 zenekari tag alkotja. Az együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Az augusztus 24-ei előadás adományait a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kapja.

Szeptember 28-ai zárókoncert mintegy keretbe foglalja az előadássorozatot, hiszen a Kormorán együttes ad majd koncertet.

Templomkerti Esték – Művészek a templomért
Jótékonysági estek a Máriaremetei Bazilika javára
2019. május 18., szombat, 19:00 – Máriaremete, Kisboldogasszony-templom

,