Rendhagyó előadással szólítja meg a gyerekeket a Recirquel – A légtornász egy napja az artisták mindennapjaiba enged betekintést

A kulisszák mögé kalauzolja a nézőt a Recirquel Újcirkusz Társulat legújabb előadása a Müpában. A formabontó produkció első felvonása Vági Bence művészeti vezető és a társulat művészeinek beszélgetésein keresztül mutatja be az artisták mindennapjait és a színfalak mögött zajló munkát, míg a második részben a közönség színpadi előadás keretében láthatja a légtornászok által tökéletesített zsánerszámokat. A kétrészes matinéprodukció az újcirkusz műfaj legkiválóbb hazai képviselőivel mesél a cirkuszról, ezúttal gyerekeknek. A légtornász egy napja című előadást május 19-én két alkalommal mutatják be a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.

A Meztelen Bohóc © Nagy Attila

Hogyan telik az artista egy napja? Mire gondol, amikor ég és föld között lebeg? Mi ad erőt neki ahhoz, hogy emberfeletti erőfeszítéssel megteremtse a könnyedség illúzióját? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Recirquel Újcirkusz Társulat A légtornász egy napja című előadása. A Vági Bence rendezte produkció rendhagyó módon, ezúttal gyerekeknek mutatja be a cirkusz színfalai mögött zajló munkát, különös tekintettel a próba közbeni és zenés folyamatokra, valamint az artisták mindennapjaira.

A kétrészes előadás első felében Vági Bence és művészek párbeszéde foglalja keretbe az artisták hétköznapjait. A társulat tagjai személyes beszámolókon keresztül tárják fel, miképp tartják formában magukat, hogyan képesek teljes körű koncentrációra, miközben akár több tíz méter magasan lebegnek a színpad felett. A darabban az előadások háttérfolyamatai is szerepet kapnak, így többek között olyan fontos feladatokra is fény derül, mint a motorkezelés, vagy az egyes artistaszámok előkészítése.

Kristály © Mészáros Csaba

A második részben a színházi elemekre helyeződik a hangsúly: az előzőleg alaposan megismert részletek zenés, színpadi egységgé állnak össze, melyet a társulat korábban bemutatott előadásai ihlettek, így egymás után elevenednek meg A Meztelen Bohóc, a Kristály, és a Párizs Éjjel jelenetei. Vági Bence művészeti vezető a darab kapcsán elmondta: „Szerettük volna megmutatni azt a folyamatos testi és szellemi erőfeszítést, amely az artisták kiváló teljesítményéhez szükséges. Munkánk során elengedhetetlen az állandó jelenlét és koncentráció, hiszen egy-egy tökéletesen kivitelezett számnál az artisták valójában az életükkel játszanak – a produkció a nézők számára tapasztalható légiesen könnyed előadásmódot és a mögötte rejlő emberfeletti teljesítményt hivatott érzékeltetni.”

A légtornász egy napja a Müpa Műhelytitkok előadássorozat keretében mesél a cirkuszról a műfaj legkiválóbb hazai képviselőivel, rendhagyó módon, mindössze két előadás alkalmával. A Müpa közönsége a következő hónapokban több alkalommal is találkozhat a Recirquellel, júniusban és júliusban a My Land, a Non Solus és a Párizs Éjjel is látható lesz a Fesztivál Színházban. 

Non Solus © Réthey-Pikkel Tamás

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat