Az eltűnő Palánk nyomában – Képzőművészeti kiállítás nyílik a Kass Galériában

Az árvíz előtti Szeged központjáról, a Palánkról nyílik képzőművészeti kiállítás a Kass Galériában május 17-én, pénteken 17 órakor. A tárlat grafikákon, festményeken és fotókon keresztül mutatja be, hogyan is nézett ki a városrész, mely a dóm és az egyetemi intézmények, klinikák építése miatt szinte teljesen eltűnt.

Szeged egykori, árvíz előtti központja az Oskola utca és környéke, az úgynevezett Palánk volt. A városrész átalakulása az árvíz után kezdődött meg: a város központja áttevődött a Széchenyi tér és a Kárász utca irányába, majd elkezdődött a Dóm és a különböző egyetemi intézmények és a klinikák építése. A Palánk így elveszítette korábbi fontos szerepét, az épületeinek jelentős részét elbontották, napjainkban az Oskola utca néhány háza emlékeztet ezekre a régi időkre.

A Palánk részben azonban mégis megmaradt festményeken, grafikákon, valamint fotókon keresztül. Ezekből az alkotásokból nyílik kiállítás május 17-én, pénteken 17 órakor a Kass Galériában. A tárlat több, mint ötven műalkotást vonultat fel, melyek segítenek rekonstruálni az egykori városrész kinézetét, hangulatát. Bemutatják az 1926-os nyári Rudnay-művésztelep 22 hallgatójának munkáit, ismert szegedi fotográfusok (Auer, Bäck Manci) fotóit, valamint szegedi képzőművészek (Dinnyés Ferenc, Balog Margit, Csejtei Joachim Ferenc, Nyilasy Sándor) festményeit.

„Az eltűnő Palánk nyomában” című kiállítás a Szeged 300 programsorozat része. Az ünnepi tárlatok keretében a Kass Galéria mellett látogatható a Fekete ház várostörténeti kiállítása, valamint a Klauzál téren kialakított Interaktív élménytér is.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum