Madame de Sade a Spirit Színházban

A nő szerelme: hűség, fájdalom, tűrés, vonzódás és harc. Mi fűzheti egy férfihoz, ha szenved mellette? Lányok és asszonyok szeretetét boncolgatja a Madame de Sade, a Spirit Színház legújabb előadása, amelyet május 22-én, szerdán mutatunk be.

A márkiné áll a darab középpontjában – De Sade felesége, a férfié, akinek nevéből született szadizmus szavunk. Mit tehet az asszony, ha az egyik leghírhedtebb gondolkodó, radikális szabadelvűségéről ismert figura a hitvesiesség börtönében tartja őt?

„Szeretek szenvedni. Nekem jó, hogy ez rossz. Nagyon sok nőben megtaláljuk annak a szenvedését, hogy én majd megmentem. Hogy mindezt értem teszi. Hogy én leszek az, aki visszatér, hiába csalt meg nyolcszáz nővel. Én vagyok az egyetlen. Mi nők szeretjük ezt magunkról elhitetni. Én majd megváltoztatom… Ez nagy mozgatórugó. És óriási önbecsapás” – nyilatkozta a feleséget alakító Tornyi Ildikó az általa megformált karakterről.

Rajta kívül még 5 nő, a törvényt és a társadalmi normákat képviselő anya (Borbás Gabi), a naiv és elvtelen húg (Marjai Virág), a buja grófnő (Nagyváradi Erzsébet), a vallásos (Nagy Enikő), valamint az egyszerű embereket jelképező szolgálólány (Szlúka Brigitta) csap össze egymással, ki-ki a maga morális és érzelmi szemszögéből viszonyulva a közvéleményt megbotránkoztató nemesi család életéhez, az addigi társadalmi rendet felforgató francia forradalom idején.

A 21. századról, az erkölcsök és szexuális kifejezésmódok radikális változásáról is üzenni kíván a darab:  “Ebben az oltári nagy szabadságban is, abban a világban, amelyben én mindig mindent megtehetek, bármit kipróbálhatok, hogyan tudunk embernek maradni?”  — veti fel a kérdést Tornyi.

“Sade márki a határtalanság jelképe. Ahol talál határokat, élvezettel lépi őket át… Ennek a következményeivel szembesülünk ebben a darabban” — fűzi hozzá Juhász Róza rendező.

Az előadás során Sade márkival nem találkozunk személyesen, de alaposan megismerjük, miközben ezek az asszonyok a szenvedély és a ráció mentén hadakoznak egymással rajta. Testi és lelki énjüket tárják a nézők elé.

A Madame de Sade a Spirit Színház Nyári Játékai keretében a hagyományos színházi szünetidőszak alatt is megtekinthető lesz.

Misima Jukio
Madame de Sade
Sade a nők szemszögéből

Renée de Sade – Tornyi Ildikó
Montreuil márkinő, anya – Borbás Gabi
Anne, a húga – Marjai Virág
Saint-Fond grófnő – Nagyváradi Erzsébet
Simiane – Nagy Enikő
Charlotte – Szlúka Brigitta

Fordította: Benkő Krisztián
Díszlet: Spirit
Jelmez: Katona Bálint

Rendező: Juhász Róza

Forrás: Spirit Színház