A “NEW ERA – NEW ADVENTURE” – Fórum a jó filmes történetekért

A dokumentumfilmesek gyakran kutakodnak jó sztorik után, amelyeket megfilmesíthetnek. Itt az idő, hogy a történetek birtoklói és a filmesek megismerjék egymást! A New Era New Adventure fórumot 2019. május 24-én azért rendezik meg a Cseh Centrumban, hogy különleges, nagy hatással bíró történeteket mutassanak be filmes- és médiaszakemberek számára, akik ezeket a sztorikat a filmművészet eszközeivel tovább mesélhetik, népszerűvé tehetik.

A tapasztalatok szerint a civil kezdeményezések tevékenységei és eredményei alul-reprezentáltak a médiában, még akkor is, ha munkájuk gyakran vezet úttörő mozgalomhoz vagy az emberek szükségeihez igazodó új, hasznos ötletekhez. A New Era New Adventure egy olyan új, innovatív kezdeményezés Magyarországon, ahol civilek bemutathatják történeteiket azzal a céllal, hogy munkásságuk filmszakmai alkotókat inspiráljon, akik láthatóvá tehetik ezeket az tevékenységeket.

A New Era New Adventure kezdeményezés nemzetközi térben, a Visegrádi országok részvételével megtartott vizuális kommunikációs workshopokkal indult – Budapesten, Trnavában, Prágában és Varsóban – ahol a civil szer-vezetek lehetőséget kaptak arra, hogy filmes szakemberektől vizuális kommunikációs technikákat sajátítsanak el és gyakorlatot szerezzenek online kommunikációban. A képzés segítséget nyújtott a szervezeteknek abban, hogy tevékenységüket, céljaikat újszerűen, figyelemfelhívó módon mutassák be a társadalomnak.

A májusi New Era Pitch fórumon az a nyolc civil szervezet – két-két magyar, szlovák, cseh és lengyel csapat – mutatkozik be, amelyek munkáit a legkiemelkedőbbnek találták a szervezők a képzés során. Tevékenységüket – amelyek népszerűsítéséhez támogatókat keresnek – a képzéseken elsajátított technikákkal mutatják be egyperces videókkal és prezentációkkal.

Az esemény célja, hogy a bemutatkozó civil kezdeményezések megtalálják azokat a partnereket – médiaszakembereket és alkotókat -, akik történeteiket tovább mesélik. A kezdeményezés első kézből származó sztorikkal újítja meg a filmművészetet azzal, hogy kapcsolatot alakít ki a terepről érkező témák és az alkotók között. A szervezők a fórumon lehetőséget biztosítanak minden szereplő számára együttműködések kialakítására, amely-nek segítségével hiteles filmek készülhetnek.

A New Adventure – New Era azoknak a filmeknek a hajtóerejét ünnepeli, amelyek változásokat hozhatnak világunkba és arra ösztönzik az alkotókat, hogy kifejezzék velük a világra való befolyásukat. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a számos, civil munka során felgyűlt történet hever az utcán, és a New Era Pitch fórum egyfajta ötletbörzeként szolgálhat a filmesek részére. Cél, hogy ezeket az elmesélésre váró sztorikat az alkotók felhasználják filmjeikhez. A filmművészet eszközeivel feldolgozott történetek könnyebben jutnak el a nagyközönséghez és a filmek által lehetőség nyílik a nyilvánosság ismereteinek megváltoztatására egy-egy adott témában.

A New Era – New Adventure szervezői a fórumra dokumentumfilmkészítőket, médiaügynökségeket, szponzorokat és a sajtó képviselőit várják, akik anyagiakkal, tanácsadással, vagy a történetek tovább mesélésével segíteni tudják a civil szervezeteket.

A Visegrad Fund támogatásával megszervezett rendezvényt 2019. május 24-én, pénteken szervezik meg a Cseh Centrumban, a szervező a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány nonprofit szervezet, amelynek célja a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése dokumentumfilmek segítségével. Projektet a Good Pitch inspirálta, amit a Doc Society jegyez világszerte.

A bemutatkozó szervezetekről bővebben a linkeken:
InDaHouse (HU), Meseszó Egyesület (HU), Cseh Ornitológiai Társaság (CZ), IQ Roma Service (CZ), Méhek földje (SK), Nepočujúce dieťa (SK), Stowarzyszenie Big Picture (PL), Centrum Rozwoju NoDrama (PL)

További információk az eseményről: https://www.facebook.com/NewEraNewAdventure

Forrás: Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány