371 CSILLAG “ – A Bátorság és a Roma Ifjúság Napja” – Megemlékezés a Roma Holocaust évfordulóján

Auschwitz-Birkenau cigánylágerének, 1944. május 16-án tanúsított ellenállására emlékeznek Magyarországon és Európa-szerte. A Roma Produkciós Iroda műsora a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával ennek állít emléket, május 18-án, szombaton 18 órakor a Nemzeti Színházban. A gálaesten a kortárs művészetek kiemelkedő alakjai lépnek fel. Az eseményen beszédet mond többek között Langerné Victor Katalin, helyettes államtitkár és Vecsei Miklós, miniszterelnöki biztos is.

A Nemzeti Színház, a Roma Holocaustnak emléket állító műsorában azokról az eseményekről emlékezik meg, melyek a Roma Bátorság és Ifjúság Napjához kapcsolódnak. Auscwitz – Birkenau cigány-családi táborának felszámolására 1944. május 16-án adták ki a parancsot. A láger lakói azonban ellenálltak és harcoltak. A védekező romák ellenállása sikerhez vezetett, időlegesen túlélték a náci terror szervezett akciót. Azokra emlékezünk, akik bátorságukkal példát mutattak a ma embere számára is!

Az előadás a 371 csillag címet viseli, mert az Auschwitz-Birkenau cigány-családi táborban – amit a nácik 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számoltak fel végül – 371 csecsemő született. Közülük egy sem hagyta el élve a lágert.

A megemlékezés során a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi esttel állítanak emléket az áldozatoknak. Klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene; emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A túlélők  vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit. A tragédia történetének felidézésével, az akkor lezajlott szörnyűségekkel a mai korban is jelen lévő kirekesztést és rasszizmust szeretnék párhuzamba állítani.

Az előadásban közreműködik többek között Snétberger Ferenc Kossuth díjas gitárművész, Lázár Kati Kossuth díjas színművész, Nyári Oszkár színművész, Horváth Krisztóf (Színész Bob) előadóművész, Pirók Zsófia táncművész és a Parno Graszt Együttes. Az előadást Nyári Oszkár rendezi.

2019. május 18., szombat 18:00 – Nemzeti Színház

Forrás: Nemzeti Színház

,