Romantika és líra, szenvedély és humor – Bemutatták a Veszprémi Petőfi Színház 2019/2020-as évadát

A százhetven évvel ezelőtt lezajlott 1848–49-es forradalom és szabadságharcot megidézve, Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjének bemutatójával veszi kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház 2019/2020-as színházi évada – hangzott el a teátrum 2019. május 10-i sajtótájékoztatóján.


Oberfrank Pál, Börcsök Enikő, Kellerné Egresi Zsuzsanna, Ovádi Péter – Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

„2019 tavaszára több mint húszezer bérletessel büszkélkedhet a Veszprémi Petőfi Színház és Veszprém városa. A teátrum össznézőszáma eléri a százezret, ami kiemelkedő a vidéki színházak viszonylatában” – hangsúlyozta Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, a közönséggel együtt izgatottan várják az új bemutatókat és a színház gazdag programkínálatát. Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy legfőbb szándékuk magas színvonalú és értékes előadások közvetítése a nézők felé. Ovádi Péter gondolataihoz kapcsolódva Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese kifejtette, hogy a „bérletezés pszichológiája” azt jelenti, hogy minden ősszel vidám, zenés darabbal nyitnak, hiszen ez alapozza meg a szezont, az évadot pedig úgy kell zárniuk, hogy a nézők lelkesedése egyre növekedjen a maradandó színházi élmények iránt.

A Veszprémi Petőfi Színház 2019/2020-as évadának tervezett bemutatói a Nagyszínházban:

Huszka Jenő–Szilágyi László Mária főhadnagy című operettjét Seregi Zoltán rendezésében láthatja majd a közönség, a bemutató tervezett időpontja 2019. október 4. A romantikus nagyoperett története 1848-ban, Bécsben kezdődik, és végigkíséri Lebstück Mária fordulatokban gazdag, kalandos életének jelentősebb állomásait. A megtörtént eseményeken alapuló darabban a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Mária nénikéje Antónia, és az ő, valamint a kissé bolondos szabó, Zwickli Tóbiás segítségével sikerül még időben Magyarországra szöknie. Az izgalmas történet végén, hűen az operett műfajának hagyományaihoz, minden bonyodalom megoldódik és az igazi szerelmesek is egymásra találnak.


Oberfrank Pál, Börcsök Enikő, Kellerné Egresi Zsuzsanna, Ovádi Péter – Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Gyurkovics Tibor Nagyvizit című tragikomédiáját Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész rendezésében novemberben mutatják be. Az 1978-ban írt darab egy kórház kórtermében játszódik, ahol a betegek, habitusuknak és megélt, saját élettörténetüknek függvényében kénytelenek elviselni azt, amit a történelem, a gondviselés, vagy éppen a kórházi személyzet nekik szánt. Gyurkovics Tibor művéből nagysikerű tévéjáték is készült. A szerző munkásságával mély nyomot hagyott a veszprémi nézőkben is, akik a legendás alkotót íróként, rendezőként és színészként is láthatták. Az előadásban először lép a veszprémi színház színpadára Koncz Gábor Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, és újra szerepet vállal A Nagymamában elsöprő közönségsikert aratott Esztergályos Cecília Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, illetve a társulathoz frissen szerződött színművészek, Cservenák Vilmos és Varga Szilvia is bemutatkoznak. A színház tervei szerint édesapja után, ifj. Jászai László színművésszel is találkozhatnak majd a nézők.

A Veszprémi Színházban az új bemutatók kapcsán immár hagyománnyá vált a társművészetek, ezen belül a filmművészet megjelenése. Patrick Sheane Duncan Csendszimfónia című forgatókönyve és az azonos, 1995-ben bemutatott című film alapján színpadi adaptáció készül, amelynek próbafolyamatát Somogyi Szilárd Nádasdy Kálmán-díjas rendező vezeti. A decemberi premier különlegessége, hogy fiatal színházi alkotó pályája Veszprémben indult, a főszerepet pedig Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész játssza majd. A Csendszimfónia története rávilágíthat arra, hogy életünkben a földi hívságok közepette végül mégis csak az emberi értékek válhatnak a legfontosabbá.


Oberfrank Pál, Börcsök Enikő, Kellerné Egresi Zsuzsanna, Ovádi Péter – Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Móricz Zsigmond Pillangó című szerelmi idillje Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész rendezésében már az új évtizedben, 2020 februárjában kerül a színház repertoárjára. Az író 1925-ben megjelent, XX. századi Rómeó és Júlia-történetében a két fiatal főszereplő elemi erővel fellobbanó szerelme szemben áll a társadalmi konvenciókkal. Vágyott boldogságukért azonban nemcsak szüleikkel és az alföldi mezőváros közösségével, hanem egymással és egymásért is meg kell harcolniuk.

A 2019/2020-as színházi évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját, Ivan Menchell 1988-ban írt Sírpiknik című komédiáját Szilágyi Tibor Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész rendezésében állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színház. Az előadásban, a veszprémiek számára régi ismerősként ismét együtt játszik majd a Rancsó DezsőVarga Szilvia színészházaspár. A vérbő, ugyanakkor keserédes darabban három özvegy nő indul el minden héten párjaik emléke felé, a temetői kirándulásokat azonban váratlanul megzavarja egy, a feleségét elvesztett férfi megjelenése.

Oberfrank Pál – Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház 2019/2020-as évadának tervezett bemutatói a Latinovits–Bujtor Játékszínben:

A Latinovits–Bujtor Játékszínben is öt bemutatóval készül a színház. William Goldman Tortúra című művével megjelenik a műsoron egy új műfaj, a pszichothriller. Az Orlay Produkciós Iroda előadásaként érkezik Carly Wijs Mi és Ők című drámája, amely a beszláni túszdrámát dolgozza fel. Vendégjátékként láthatja majd a közönség Rob Becker Caveman – Az ősember című stand-up comedyjét Kálloy Molnár Péter előadásában, a Jövőre veled, ugyanitt sikerét követően pedig Hargitai Iván Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátékát rendezi, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködve. A Játékszínben az évad utolsó bemutatója Alessandro Baricco Novecento című drámája lesz, amelyet a nagyközönség a mozikból ismerhet, az olasz szerző darabjából Az óceánjáró zongorista legendája címmel készült világhírű film.

A Veszprémi Petőfi Színház a bérletes előadásokon kívül két produkciót kínál a Latinovits–Bujtor Játékszínben. Fedák Sári címmel látható majd Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas, érdemes művész önálló estje, a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából pedig Békediktátum címmel készül bemutató.

Bemutatók a fiatal korosztály részére:

Az ifjúsági színház részeként, de a felnőtteknek is ajánlva bemutatják Janikovszky Éva Égigérő fű című mesejátékát, az általános iskolák felső tagozatos diákjait megszólítva, a Kabóca Bábszínházzal együttműködve pedig színre viszik Rómeó és Júlia történetét. A legapróbb színházlátogatókat Hedry Mária Spenót Panna című mesejátékával várják, az előadást a Veszprémi Petőfi Színház társulatának ifjú tagja, Gaál Attila Csaba állítja színpadra, akinek ez lesz az első színházi rendezése. Szintén a legkisebb korosztálynak szánják a HADART Színház produkcióját, Pille Tamás Hetedhét varázslat című mesejátékát.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Új kezdeményezés:

Új kezdeményezésként a következő évadban elindul a Petőfi Szalon, amely a nyilvános beszélgetések alkalmával a színház számára nélkülözhetetlen és a nézők számára láthatatlan dolgozókat kívánja „elővarázsolni”. Minden alkalommal egy, a színház működésében, napi életében, előadásainak és programjainak létrejöttében meghatározó szerepet játszó színházi munkatársat mutatnak be. Az eseményeken a nézők betekintést nyerhetnek a színház hátterének működésébe, ezzel is közelebb kerülve a Veszprémi Petőfi Színház társulatához és munkatársaihoz.

Fesztiválok a színházban és a színházkertben:

Nem maradnak el a szintén hagyománnyá vált nagy fesztiválok sem, a következő évadban már harmadszor rendezik meg a sérülékeny társadalmi csoportokra fókuszáló Érzékenyítő Fesztivált, és a színház belső terein túl szintén harmadik alkalommal látogatható a színházkert is a közönség tagjai számára, akik a Rátonyi Róbert Operettfesztivál többnapos, igazi családi programsorozatát élvezhetik a kellemes nyáridőben. Továbbra is elérhető lesz a sikeres Vendégjáték bérlet, illetve a Könnyűzenei bérlet is, karácsony és szilveszter között pedig a nézői igényeknek megfelelően a Csillagszóró bérlettel kínálnak tartalmas kikapcsolódást.

Repertoáron az idei évad sikerdarabjai:

A fentieken túl természetesen számos, korábban bemutatott előadás is műsoron marad, többek között a budapesti Nemzeti Színház-beli és erdélyi vendégjátékain is teltházas Holt költők társasága; a fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget nyújtó Nyitott ablak; a kiemelkedő közönség- és kritikai sikert hozó Esőember, továbbá a Diótörő és egérkirály, az Isten pénze, a Tartuffe és a Jövőre veled, ugyanitt I. és II. című előadások.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az évad még nem ért véget. Június 20. és 23. között második alkalommal megrendezik a Rátonyi Róbert Operettfesztivált. A Veszprémi Petőfi Színház budapesti, vidéki és határon túli színházakkal kialakult együttműködéseinek jegyében, a műfaj kedvelői láthatják a budapesti József Attila Színház (Csókos asszony), a kecskeméti Katona József Színház (Állami áruház), valamint a csíkszeredai Csíki Játékszín (Mágnás Miska) előadásait, de a szervezők családi- és gyermekprogramokkal, valamint operettFalodával is várják az érdeklődőket, a tavaly közel hatezer látogatót vonzó fesztivált pedig felejthetetlen operett gálával zárják, a Budapesti Operettszínház közreműködésével.

Az új évad bérleteinek értékesítése hétfőn kezdődik.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház