Zárókoncert a Várkert Bazárban


Cimbiózis Trió @ Raffay Zsófia

Ismét kortárs magyar kamaraművek hangoznak el a Gin-tonic hangverseny sorozat befejező koncertjén, melyre jazz improvizációkkal válaszol a vendégművész, Lukács Miklós.

A 2018-2019-es évadban újdonságként kínálta a Nemzeti Filharmonikusok Gin-Tonic címmel a Várkert Bazár izgalmas, újszerű színpad-elrendezését: „Egy különlegesen érdekes zenei kalandozás helyszíneként szolgál a Várkert Bazár a Gin-Tonic koncerteken összekötve a kortárs zene és a jazz világát. Izgalmas vállalkozás. Érdemes velünk tartani.” – ajánlotta a koncerteket Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.

Május 13-án az évad utolsó Gin-Tonic koncertjén Bella Máté, Dargay Marcell, Tornyai Péter és Tóth Péter kortárs zeneszerzőink egy-egy művét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek előadásában hallhatjuk majd, a kamaraművekre pedig ismét a jazz műfaj kiváló képviselői improvizálnak. A koncertsorozatban a Nemzeti Filharmonikusok vendége volt már Szakcsi Lakatos Béla és Dés László, a zárókoncert vendégművésze Lukács Miklós, aki cimbalom játékával kápráztat majd zenekarával a Cimbiózis Trióval. Az improvizációban segítségére lesz a zenekar másik két tagja, Baló István dobon, valamint Orbán György nagybőgőn. A hangversenyt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényli. A sorozat házigazdája, műsorvezetője Novák Péter lesz.

Elhangzó művek:
Május 13., hétfő, 19:30 – Várkert Bazár
Bella Máté: Hypnos
Dargay Marcell: View without a Room
Tornyai Péter: Cordes à vide
Tóth Péter: Olasz koncert

Következő hangversenyünk:

SZIMFÓNIÁK – MÁSKÉPP
2019. május 16., csütörtök 19:30 – Zeneakadémia
Stravinsky: Gyászének
Prokofjev: Sinfonia concertante, op. 125
Stravinsky: Zsoltárszimfónia
Sibelius: VII. szimfónia (C-dúr), op. 105
Közreműködik: Várdai István cselló, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hannu Lintu

Amerikai lapok zenekari színekre és hangzásokra érzékeny hallását, a pódiumon megjelenő jellegzetes dinamizmusát dicsérik, Hannu Lintu, a Finn Rádió Zenekarának zeneigazgatója azonban Ázsiában és Európában is rendszeresen vendégszerepel. Műsorain természetesen kiemelt figyelmet szentel hazájának – ezúttal a finn nemzeti zene megteremtője, Sibelius utolsó, rendhagyó módon egytételes, fantáziaszerű szimfóniáját vezényli. Különlegesség Stravinsky Gyászéneke is: ezt a művet ugyanis csak néhány éve fedezték fel újra, addig elveszettnek hitték; a Zsoltárszimfónia jóval ismertebb, a kórust és zenekart csodálatos módon társító mű a 20. századi zene egyik klasszikusa. Szintén izgalmasnak ígérkezik Prokofjev egyik utolsó opuszának előadása, a rendkívüli nehézségű, szimfonikus dimenziókban mozgó, Msztyiszláv Rosztropovicsnak ajánlott gordonkaversenyt ugyanis a nemzetközi zenei élet meghatározó alakjaként számon tartott Várdai István szólójával hallhatjuk.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: MNF