Waliczky Tamás: Képzelt kamerák Magyar Pavilon, Velence, Giardini, 2019. május 11. – november 24.

Csütörtökön megnyílt az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítása.

A megnyitón Fekete Péter kulturális államtitkár megemlékezett a magyar pavilon építésének 110. évfordulójáról és emlékeztetett arra, hogy Magyarország az 1895-ös kezdetektől részt vesz a Velencei Biennálén, immár ötödik éve a Ludwig Múzeum szervezésében.

Jeffrey Shaw, az újmédia-művészet nemzetközi szaktekintélye Waliczky művészetét méltatva elmondta, hogy a művész olyan masinákat, apparátusokat hozott létre, amelyek nem csupán eddig nem létező eszközöket mutatnak meg, de olyan eddig el nem készített képeket is, amelyek korábban Waliczky képzeletének digitális laboratóriumában léteztek.

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy Waliczky Tamás munkáiban a számítógépes művészet egyszerre eszköz, esztétikai rendszer, gondolkodásmód és a művészet újradefiniálásának lehetősége.

Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója emlékeztetett rá, hogy Waliczky Tamás mindig tudatosan használta a médiaművészet eszköztárát. A látás lehetőségeinek kutatása terén elsők között tanulta meg a digitális nyelvezetet, megteremtve egy új képi és fogalmi alkotásmód szótárát és az ahhoz szükséges képi fordulatokat, amivel a mozgás, a mozgás időbelisége és a látás újabb és újabb perspektívái mutathatók meg.

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről szól. Az újmédia terén komoly nemzetközi eredményeket elért művész visszatérő témája az emberi látás leképezése. A kiállítás címe arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. A digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei más-más vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. A 23 mechanikus fantáziakamerája – melyek akár létezhetnének is – a kiterjesztett valóság futurisztikusan analóg megjelenítésének mesterpéldái. Kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és a kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.

Waliczky precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. A művész „kamerametaforái” lightboxokon és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban. Az átriumban egy kétkamerás interaktív installáció segítségével a nézők ki is próbálhatják az egyik kamera működését, mellyel selfie-t készíthetnek

A művész május 12-én 11 órától, 13-án és 15-én pedig 16 órától tárlatvezetést tart a Magyar Pavilonban a nagyközönség számára.

Waliczky Tamás (1959) a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője. Kilencévesen kezdett el animációkat készíteni. Később festőként, illusztrátorként, fotográfusként dolgozott. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik, a digitális művészet egyik úttörő és meghatározó magyarországi alkotója. 1992-ben meghívott művész volt a karlsruhei ZKM Vizuális Média Intézetében, majd később az intézet kutatócsapatának a tagja lett. Tanított és dolgozott Magyarországon, Németországban, Japánban és Franciaországban. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Alkotásai számos nemzetközi díjat nyertek, köztük a linzi Prix Ars Electronica fesztivál Golden Nica díját. Világszerte számos kiállításon szerepelt, mint például a Lyoni Biennále, a tokiói ICC Galéria, a Multimediale Karlsruhéban vagy a Sevillai Biennále. Művei olyan jelentős közgyűjteményekben találhatók meg, mint a párizsi Pompidou Központ vagy a budapesti Ludwig Múzeum.

A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria főosztályvezetője.

Nemzeti biztos: Fabényi Julia
Kurátor: Szegedy-Maszák Zsuzsanna
Szervező: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Web: www.waliczky.net

Waliczky Tamás velencei kiállítását kibővített formában 2020. február 13. és március 31. között a Ludwig Múzeumban a hazai közönség is láthatja.

Már lehet pályázni a jövő évi Velencei Építészeti Biennáléra

A Biennále nemzeti biztosa a sikeres felkészülés érdekében meghirdette a 2020. évi kurátori pályázatot. Beadási határidő: 2019. július 2.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum