Izrael – Tel-Aviv – Magyar Filmhét | 2019. május 12–20.

A hamarosan induló Izraeli Magyar Filmhéten a magyar filmgyártás klasszikus és kortárs gyöngyszemei érkeznek Izraelbe. Az érdeklődők Tel-Avivban, Jeruzsálemben és Haifában válogathatnak új és izgalmas filmekből (A berni követ; Félvilág), kultikusnak számító animációs filmekből (Macskafogó, A légy [Oscar-díjas animációs rövidfilm]). A magyar nyelvű mesefilmekre vágyók sem maradnak élmény nélkül: a Hoppi mesék sorozat vetítése után személyes találkozásra nyílik lehetőség Rófusz Ferenc animációsfilm-készítővel, nemzet művészével, aki a rajzfilmkészítés rejtelmeibe fogja bevezetni a megjelent gyerekeket és felnőtteket. A programokon a Magyar Művészeti Akadémia delegációja is képviselteti magát.

A 2019. március 15-e és október 23-a között zajló Izraeli Magyar Kulturális Évad programjaként a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésével, a Tel-avivi Magyar Nagykövetség szervezésében május 12-e és 20-a között zajlik az Izraeli Magyar Filmhét.

A fő helyszín Tel-Aviv legnagyobb művészmozija, a Cinematheque, ahol az esemény nyitófilmjeként, május 12-én este Topolánszky Tamás: CURTIZ című filmjét vetítik le. A hét során további magyar filmeket, így A berni követet, a Félvilágot, a Macskafogót, és az Eldorádót láthatja a közönség; utóbbi két film szerepel a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló digitális filmfelújítási programban, amely a Magyar Filmalap és Filmarchívummal együttműködve valósul meg. E több éve zajló, sikeres program azzal a kifejezett céllal jött létre, hogy megőrizze a jövőnek a magyar filmipar, a magyar kultúrkincs e különösen értékes darabjait. Tel-Aviv mellett további helyszíneken, Haifában és Jeruzsálemben is vetítik a magyar filmeket.

Május 18-án délelőtt gyerekprogrammal is készülnek a szervezők: levetítik a Hoppi mesék sorozatból az Egy év Hoppifalván című animációs mesefilmet, majd a Magyar Művészeti Akadémia két köztestületi tagja, Varsányi Ferenc és Rófusz Ferenc tartanak animációs work-shop-ot magyar iskolások számára.

Május 19-én este 19 órától kerül sor a „Rövidfilm Fesztivál”-ra, amely az MMA ösztöndíjasa, Lukácsy György filmkritikus moderálásával zajlik, főszereplői pedig szintén Rófusz Ferenc és Varsányi Ferenc lesznek.
Az est során látható lesz a nemzet művésze, Rófusz Ferenc rendezésében készült, Oscar-díjas A légy című kisfilm, valamint a rendező Holtpont, a Gravitáció, valamint a Ticket című alkotása; továbbá Varsányi Ferenc: Mézes-táncos című művét is bemutatják az izraeli közönségnek.

A Magyar Filmhétre kiutazó delegáció tagjai között lesz dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, dr. Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja, Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Rófusz Ferenc és Varsányi Ferenc animációsfilm-rendezők, valamint független filmesek, producerek.

A Tel-avivi Magyar Nagykövetség mindhárom intézmény (MMA, MOME, NMHH) vezető delegáltja számára partnertalálkozókat is szervezett olyan társintézményekkel – egyetemekkel, filmakadémiával, összművészeti egyesülettel –, amelyekkel jó eséllyel alakulhatnak ki együttműködések is a közeljövőben.

Hivatkozás: https://www.mma.hu/az-akademia/-/event/10180/izrael-%E2%80%93-tel-aviv-%E2%80%93-magyar-filmhet-%7C-2019-majus-12%E2%80%9320-

Forrás: MMA