„Vigyázat, csalok!” Rodolfo vándorkiállítás

2019. május 16. – szeptember 8.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye utazó kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőkkel is.

Gács Rezső kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől következetesen dokumentálta saját munkásságát. Megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket már az 1930-as évektől. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora, vagy a vidéki turnékörutak időszaka volt. Megtudhatjuk, kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak a hétköznapi tárgyakkal, amelyekkel nemcsak elkápráztatta közönségét, de meg is nevettette.

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet és ennek szentelte egész életét.

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta
Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/383139478956753/

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta
Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.