Prof. Dr. Altorjay István kapta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj idei életműdíját – A debreceni belgyógyász még személyesen találkozhatott a díj névadójával

Az idei Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat 2019. április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében vehették át az elismert orvosok. A hagyományoknak megfelelően a hét közönségdíj mellett idén is kiosztottak két különdíjat is. Az életműdíjat ezúttal Prof. Dr. Altorjay Istvánnak ítélte oda a szakmai zsűri. Ezt az elismerést minden évben olyan 40 év feletti orvos kaphatja meg, aki rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel viseltetik a páciensei iránt és Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan inspirálja és tanítja a környezetében dolgozó fiatalabb orvosokat.

Prof. Dr. Altorjay István

Prof. Dr. Altorjay István a Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék belgyógyásza, gasztroenterológusa. „Szegediként Szent-Györgyi Albertre gyermekkorom óta óriási tisztelettel tekintettem. 1973-ban, amikor a híres tudós utoljára járt Szegeden, az egyetem központi épületének folyosóján egyedül bandukolt a dékáni hivatal felé és friss egyetemistaként találkozhattam vele, kértem is egy autogramot, amit a mai napig gondosan őrzök” – mesélte a kitüntetett orvos.

Mottója: „Mindig segíteni akarás, hittel és emberszeretettel” – ezt tanulta édesapjától, aki a magyar gyermeksebészet egyik megalapítója és legnagyobb alakja volt. Egyik legfontosabb mentora: Rák Kálmán professzor volt, akitől a belgyógyászat mellett a gyógyítás humánus művészetét tanulhatta, aki minden beteghez egyforma odafigyeléssel és gondossággal fordult, aki emellett a folyamatos szakmai önképzés apostolaként nevelte rá munkatársait az orvosi könyvtár rajongó szeretetére, hiszen a Debreceni Egyetem Kenézy Könyvtárát gyakorlatilag minden este ő hagyta el utoljára.  Dr. Altorjay István frankfurti  Humboldt ösztöndíjas időszakának kiemelkedő személyisége Klaus Breddin professzor volt, aki mellett a klinikai kutatás laboratóriumi módszertanával foglalkozott, ő tenyésztett elsőként köldökzsinór vénából emberi endothelsejteket a Frankfurti Goethe Egyetem Angiológiai intézetében. Később a gasztroenterológia területén Győrffy Árpád tanár úrtól tanulhatta meg az endoszkópia izgalmas művészetét. 2001-ben alakult meg Debrecenben a Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszéke, az országban ilyen formában elsőként, amit azóta vezet és ebben az értékteremtő szervező munkában Udvardy Miklós professzornak mondana köszönetet.

A Szent-György Albert Orvosi díjat őszinte meghatottsággal és örömmel fogadta, a kitüntetés váratlanul érte.

„A magyar orvoslás egyik legnagyobb géniuszáról elnevezett díjat eddigi orvosi pályám legnagyobb elismerésének tekintem. Szent-Györgyi Albert legimponálóbb tulajdonságainak elsősorban a találékonyságát és a megszállottsággal határos kitartását tartom.  Egy nehéz korban, minden akadályt legyűrve haladt előre, és mindezt töretlen lendülettel és kedéllyel tette.  A mai fiatalság számára ezek a tulajdonságok rendkívül fontosak.” – árulta el. Hozzátette, a jó orvos a megfelelő szakmai felkészültség mellett empatikus, reményt és derűt hordozó, jó ember is kell, hogy legyen, hiszen kiszolgáltatott, sérült, vagy sérülékeny embereknek kell mindennap segítenie.

Forrás: Brekacom