Idén újra miskolci lett az évad legjobb táncművésze!

Díjátadóval egybekötött gálaesttel ünnepelte a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) a Müpa Fesztivál Színházában április 29-én. Az eseményen átadták az idei évad szakmai elismeréseit. Tavaly Bányai Mirjam lett „Az évad legjobb női táncművésze”, idén pedig ismét a Miskolci Balett egyik táncosa vehette át az elismerést: Dragos Dánielt „Az évad legjobb férfi táncművésze” díjjal jutalmazták.

Dragos Dániel, díjátadó

Dragos Dániel a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett, 2014 óta a Miskolci Balett tagja. – Nagyon felemelő érzés volt, nem gondoltam, hogy bármikor az életemben fogok kapni egy ilyen díjat. Úgy gondolom, sok olyan táncos van még az országban, aki szintén kiérdemelte ezt a díjat, éppen ezért nagyon nagy megtiszteltetés, hogy én kaphattam.

Dragos Dániel – Álom luxuskivitelben © Éder Vera

Gyermekkorában Szendehelyen élt, az ottani óvodában egy hagyományőrző néptánccsoportban kezdett táncolni. – Pestről jött egy tanár egy alapfokú művészeti iskolából, aki továbbajánlott a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumba. Itt már biztos voltam benne, hogy a tánccal szeretnék foglalkozni – mondja a táncművész. Az idei évadban a Miskolci Balett a legkülönfélébb előadásokkal készült, melyekben Dragos Dániel is többféle feladatot kapott: mesejáték, Shakespeare darab, filmklasszikus. – Az idei repertoár tényleg nagyon különböző előadásokat vonultat fel, mindet nagyon szeretem, de egyet tudok kiemelni, ami nagyon közel áll hozzám, ez pedig a János vitéz. Ez volt az első olyan alakításom, amiben prózai szerepem is van. Izgalmas volt a tánc és próza kapcsolatát megjeleníteni a színpadon, látni, hogyan működik a kettő együtt, hiszen mindig is izgatott, milyen lehet beszélni a színpadon, visszahallani a hangomat.

A következő évadban pedig koreográfusként is kipróbálja magát, hiszen ő fogja készíteni a Miskolci Balett egyik táncelőadását.

Dragos Dániel, díjátadó

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház