Bauhaus-nap a Magyar Nemzeti Galériában

2019. május 4. szombat 10.00–17.30

Mindaz, amit ma modern formatervezésnek, modern építészetnek, modern alkalmazott művészetnek hívunk, a száz évvel ezelőtt Weimarban megalakult Bauhaus örökségén alapul: azon az alapkérdésen, hogy a modern művészet hogyan tudja szolgálni az embert. A Bauhaus új formakultúrát, új ízlést jelentett, humort és szigorúságot, napfényt és tisztaságot, a geometria szépségét a kuszaság fölött, rendet a rendetlenség fölött. Május elején, igazi tavaszi hangulatban tekintsünk most friss szemmel a száz évvel ezelőtti művészek meghökkentően újszerű munkáira, s vegyük észre, hogy ezek a művészek még mindig kortársaink. A Bauhaus ma is él, a Bauhaus művészete százévesen is örökifjú művészet.

Ezen a napon nemcsak a Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállításunkkal, hanem egyéb izgalmas programokkal is várjuk látogatóinkat. 

Jegyek kaphatók a múzeum jegypénztárában, illetve a jegymester.hu oldalon. 

PROGRAM

TÁRLATVEZETÉSEK
10.30
Fordulópontok – a modern magyar művészet születése: Albrecht Zsófia tárlatvezetése a Modern idők és a Bauhaus100. Absztrakt revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállításokban.

12.00 Szubjektív asszociációk popra, a Bauhaus és Weininger Andor hatása a kortárs zenészekre: Nemes Anita grafikus tárlatvezetése lemezborítókkal és kortárs hangmintákkal.

13.30 A Bauhaus előtt és után – magyar művészet a századforduló és az 1930-as évek között: Albrecht Zsófia tárlatvezetése a Modern idők és a Bauhaus100. Absztrakt revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállításokon.

16.00 Egy hagyaték New Yorkból. Weininger Andor Absztrakt revüje a kulisszák mögött: Bajkay Éva kurátori tárlatvezetése

ELŐADÁS
14.30
A Bauhaus Absztrakt revüjétől David Bowie-ig: Topor Tünde és Winkler Nóra (Artmagazin) előadása

WORKSHOPOK
11.00
Életre kelt geometriai formák: alkoss körökből, négyzetekből és háromszögekből mozgalmas jelenetet papíron: múzeumpedagógiai workshop gyerekeknek.

15.00 Weininger Andor ihlette absztrakt bábszínház: Békés Rozi grafikusművész kreatív workshopja iskolásoknak és felnőtteknek

PERFORMANSZOK
14.00
Bauhaus-lenyomatok. A Metropolitan Egyetem divat- és textiltervező mesterszakos hallgatóinak a Bauhaus inspirálta divatperformansza. Az Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij, Breuer Marcell, Moholy-Nagy László, Paul Klee munkássága által inspirált darabokat a Góbi Rita Társulat táncosai keltik életre a mozdulatművészet segítségével.

16.30 StreetartLadányi Andrea táncművész, rendező-koreográfus előadása
A Barcelonában és Los Angelesben alkotó táncművész, rendező-koreográfus StreetArt darabját a Magyar Nemzeti Galéria felkérésére komponálta, reflektálva a Bauhaus100. Absztrakt revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című időszaki kiállításra.
„A történeti táncstílusokat jól ismerve, mindig valami újat szeretnék bemutatni. Táncelőadásomban a street art műfajához fordulva most a Bauhaus öröksége előtt tisztelgek” – Ladányi Andrea.

Csatlakozzon a Baráti Körhöz!

Kalandozások négy múzeumban az egész család részére

Váltson  Baráti Kör Családi Pártoló tagsági kártyát!
2019. május 1-től június 30-ig kedvezményesen igényelhető. (30.000 Ft helyett 24.000 Ft.)
További információ: www.mng.hu/baratikor

Ajánlja fel ön is adója 1%-át

Ajánlja fel Ön is adója 1%-át a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galériának, hogy még több nehéz sorsú gyermek juthasson el múzeumba!

Adószám: 15321202-2-42

A Szépművészeti évek óta világszínvonalú múzeumpedagógiai programokkal várja a családokat, diákokat, fogyatékkal élő gyermekeket. Beszélgetést kezdeményezünk, játékokat használunk és alkotásra buzdítunk. A kreatív foglalkozások, családi napok, múzeumi születésnapok csodás élményekkel gazdagítanak mindenkit, aki eljut hozzánk. Adója 1 százalékával még több gyermekért még többet tehetünk. Köszönjük!

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria