Rátóti Zoltán rendezésében mutatják be Kodolányi János: Zárt tárgyalás című művét az MMA SZÓ • SZÍN • JÁTÉK című programsorozatában

Oberfrank Pál színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével 2019-ben megújult az MMA Szó • szín • játék című színházi programsorozata, amely 2014-ben Ács Margit író, az MMA rendes tagjának kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály író, az MMA rendes tagjának A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával. A sorozat keretein belül az elmúlt években színre került többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozata vezetőjének Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela színművész, az MMA rendes tagjának Játszva magyarul című estjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét is.

A 2019-ben is kiemelkedő közönségérdeklődéssel kísért, havonta jelentkező, minden alkalommal telt házas programsorozat keretében láthatták a Pécsi Nemzeti Színház Grace és Gloria, valamint a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Oszkár és Rózsa Mami című előadásait; Nagy Viktor Jászai Mari-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas rendező színrevitelében, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, valamint Reviczky Gábor Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában felolvasószínházi előadásként bemutatták Gyurkovics Tibor Isten nem szerencsejátékos című darabját; legutóbb pedig a Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója, Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című színpadi játéka kapott helyet a programok között Pataki András rendezésében, Gál Tamás és Kiss Szilvia színművészek előadásában.

2019. május 2-án csütörtökön, 19.30 órától felolvasószínházi előadásként mutatják be Kodolányi János Zárt tárgyalás című ikonikus művét az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Az előadást Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője rendezi.

Rátóti Zoltán – Fotó forrása: MMA

Leírás: 

Kodolányi János (1921–1969) Zárt tárgyalás című 1943 nyarán megjelent műve a szerző szókratészi végrendelete, amely fő hivatkozási alapja lett üldöztetésének a német megszállás alatt, majd a kommunista hatalomátvétel, 1947 és 1948 után. Az író rémálmát eleveníti meg a platóni dialógusokra emlékeztető novella: statáriális tárgyaláson két ádáz bíró vallatja és vádolja őt, egy vállszíjas nyilas és egy zubbonyos kommunista, akik egyöntetűen halálbüntetést kérnek rá művei miatt. A visszafogottabb, liberális bíró végül helybenhagyja az ítéletet. Kodolányi János maró gúnnyal kivesézi a két totális eszmerendszert, de a bartóki, kodályi szerves kultúraeszmény nevében vádolja a liberális kultúraszabadságot is, amely elnézi, hogy lealacsonyítson bennünket a szórakoztatóipar. Az író felvázolja azt a transzcendens, szakrális világképet is, amely az 1947-től a hallgatásban írt babiloni-bibliai tetralógiáját ihleti majd.

Részlet a műből: 

„Nem vagyok jós, amit mondok, ne tessék súlyosbító körülménynek venni. Szerény véleményem szerint a nagykegyelmű bíróság mindenestől távozni fog a történelem színpadáról. Önök csak epizód. Valószínű, hogy e kor letűntéig a tudományos elme még eddig nem sejtett csodákat művel, lehetséges, a technikai civilizáció mindenkit abba a boldog helyzetbe juttat, hogy a legegyszerűbb embernek is meglesz a maga mindennapi angol árnyékszéke és két kiló pipereszappana. Végül azonban a történelem e rövid szakaszán is túllép az ember és lelkének kiirthatatlan, lényeges alkotóelemei ismét szóhoz jutnak. Bízom benne, hogy a mai homo sapiens ismét homo magussá válik, sohasem álmodott hatalmas kultúrát teremt, de annak a szimbólumai, az új transzcendens valóságok nem a mieink lesznek. Jézus „új szövetséget” teremtett a transzcendens világgal. Mondhatnók így is: helyreállította az ősi szövetséget. El fog jönni a még újabb szövetség, azaz az ősi szövetség helyreállításának újabb tette. Akkor a „tiszta ész” bilincsében raboskodó ember ismét az anyag fölé emelkedik és iszonyú kozmikus katasztrófák közepette ismeri fel megint a transzcendens valóság vakító fényét.” 

Szereplők:
Rab – RUSZINA SZABOLCS
Elnök – SCHNELL ÁDÁM, Jászai Mari-díjas, érdemes művész
Vállszíjas – NEMCSÁK KÁROLY, Jászai Mari-díjas, érdemes művész
Munkásruhás – RÁTÓTI ZOLTÁN, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész
Foglár – SZIGETHY GÁBOR, Kossuth-díjas

Írta: KODOLÁNYI JÁNOS
Dramaturg: SZIGETHY GÁBOR, Kossuth-díjas
Rendező: RÁTÓTI ZOLTÁN Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész

Időpont: 2019. május 2. csütörtök, 19.30 óra
Helyszín: Pesti Vigadó, az MMA székháza, Sinkovits Imre Kamaraszínpad
(Budapest V. ker., Vigadó tér 2. IV. emelet)

Forrás: MMA