Amerika hangja – szólistaváltozás

A Nemzeti Filharmonikusok május 2-i hangversenyének szólistája, Tzimon Barto zongoraművész betegség miatt lemondta az előadást. Helyette Peter Jablonski zongoraművész vállalta a fellépést. A díjnyertes svéd zongorista közel három évtizede az egyik legkeresettebb előadóművész. Fellépett már a világ legnagyobb színpadain a legismertebb zenekarokkal  Számos rangos díj birtokosa, pld. az Edison és a Grammophone díjé. Kiterjedt repertoárja több, mint ötven zongoraversenyt foglal magába európai, orosz és amerikai szerzők műveiből.

Peter Jablonski

Az est programja változatlan:

Bernstein Divertimento
Gershwin F-dúr zongoraverseny
Dvořák IX. szimfónia (e-moll), „Az Újvilágból”, op. 95
Km.: Peter Jablonski zongora, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Elsőként a nagyrészt tánctételekből álló, vidám hangvételű zenekari mű, Bernstein Divertimentoja hangzik el. Ezt követi a már említett Gershwin F-dúr zongoraverseny, amelynek ősbemutatójára 1925-ben került sor a New York-i Carnegie Hallban, a szólót maga a szerző játszotta. Az este Dvořák egyik remekműve „Az Újvilágból” néven ismert IX. (e-moll) szimfónia zárja.
Mi az összefogó erő ezekben a zenei darabokban? Antonín Dvořákot 1892-ben többek között azért hívták meg a New Yorkban újonnan létesült Nemzeti Konzervatórium élére, hogy az észak-amerikai zeneszerzőket tanítsa meg olyan nemzeti zenét komponálni, amilyeneket ő ír a szláv dalok és táncok nyomán. Dvořák ezt a „tiszta forrást” az afro-amerikai népesség dalaiban találta meg: „Amerikának is lehet saját zenéje, egy nagyszerű zene, amely a saját talajából juthatna ki, és megvolna a maga sajátos jellege: egy szabad és nagy nemzet természetes hangja.” Dvořák abban is biztos volt, hogy ezt a nagy kihívást azok a tehetséges zeneszerzők tudják majd a legjobban teljesíteni, akik már az amerikai kontinensen születtek és szocializálódtak. A XX. századi alkotóművészek közül ez George Gershwinnek és Leonard Bernsteinnek sikerült ez a legjobban annak ellenére, hogy közvetlen felmenőik Kelet-Európából emigráltak az USA-ba: Gershwiné az oroszországi Szentpétervárról, Bernsteiné pedig Ukrajnából.

Forrás: MNF