Talány Akusztik: versszínház Tessedik Sámuel szülőföldjén

Nemrég, a magyar kultúra napja tiszteletére Kölcsey elfeledett „talányait” is megidéző felolvasószínházi produkcióval rukkolt elő a Talány Akusztik Üllőn, most pedig Albertirsa városát lepik meg május 2-án (17 óra) egy szinte „rájuk” szabott előadással, melyben a Zöld Csaba – Szabó Zoltán Attila alkotópáros dalaihoz fűzve-kapcsolva a Pest megyei településen született néptanító megfontolandó szavai, gondolatai is elhangoznak. Zöldék a 100 éve elhunyt Ady Endre művészetéről sem feledkeznek el.

Korponay Zsófi, Blazsovszky Ákos és Zöld Csaba © Molnár József

Az Újnyugat Irodalmi Kör „Legendák nyomában” szalonestjein alakult formáció Szabó Zoltán Attila (költői nevén: Schwalm Zoltán) verseit zenésíti meg. Az együttes zeneszerzője: Zöld Csaba, aki a Madách Színház szuperprodukciójában (Once / Egyszer…) is szerepel szeptembertől, de főszereplő a József Attila Színház Csókos asszonyában is. A Talány Akusztik énekesnője: Korponay Zsófi, gitáros-énekese: Blazsovszky Ákos. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel.

A Talány Akusztik formabontó kortárs zenekar: kedvelik a boresteket, az elhagyott mozikat, kultuszhelyeket; nagy sikerük volt a Belvárosi Fesztiválon is, ahol Kálloy Molnár Péter és Dúzsi Tamás csatlakozott hozzájuk. Már-már hazajárnak a Molnár C. Pál Műterem-Múzeumba, melynek kertjében június 7-én játszanak megint.

Szabó Zoltán Attila költő, művészeti vezető, a Törzsasztal (Fix Tv) kulturális talkshow műsorvezetője az albertirsai eseménnyel kapcsolatban elmondta: „a Talány Akusztik nem ismeri a haknit; a zenekar mindenhol, az ország bármely szegletében szívesen fellép, s mindenhová új programot visz, új elemekkel színesítve a dalok sorát.” A produkció ezúttal Tessedik filozófiáját és Ady művészetét is „górcső” alá veszi, irodalmi puzzle-játékukból pedig nem hiányozhat Szindbád, Vénusz, Bacchus és Krúdy alakja sem! A formáció új slágere, a Balatonföldvár himnuszának beillő „Földvár aranya” ugyancsak része a gazdag repertoárnak. gm

 

,