Műhelylátogatás | Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszék

 
Műterem-látogató programsorozatunk következő állomásán a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékére látogatunk el, ahol lehetőség nyílik megismerni a különböző grafikai eljárásokat, az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az igazi műhelymunka rejtelmeibe, és információkat kaphatnak a képzéssel kapcsolatban is.

„A Grafika Tanszék képgrafika szakiránya, mint oktató bázis, szellemi és gyakorlati alkotóműhely már százéves múltra tekinthet vissza. E száz év során a művészi grafika oktatásában visszatérő szempont volt a hagyományos technikák megőrzése és gyakorlása, de emellett mindig figyelmet fordítottak elődeink, ahogy ma mi magunk is – a legkülönbözőbb grafikai eljárások domesztikálására, a legújabb technikai ehetőségek megismertetésére, bevonására az oktatásban. Száz éve igen fontos technikának számított még a fametszet, a rézkarc, a sokoldalú litográfia és az akvatinta, mely festői lehetőséget is rejtett magában, majd később divatba jött a linómetszet, ami redukált, stilizált formaképzésre ösztönözte a művészeket. A háború után még a tradicionális eljárások reneszánsza következett, de az 1980-as évektől megjelent a szitanyomás, és egyre gyakoribb lett a fotóhasználat a sokszorosító grafikában. Ma a legkorszerűbb számítógépes technikákat is alkalmazzuk az oktatásban mind a tervezés vagy az „eredeti mű” készítés, mind a nyomtatás területén” Szurcsik József, Munkácsy-díjas képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens, MKE Grafika Tanszék

A műhelylátogatást Barta János mesteroktató és Szurcsik József tanszékvezető egyetemi docens tartja.

Időpont: 2019. május 3., péntek, 17:00

A műtermek befogadóképessége miatt a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a +36 1 225-7160-as telefonszámon, vagy az info@hegyvidekgaleria.hu e-mail címen lehetséges.

A részvétel ingyenes.  

Hegyvidék Galéria
1126 Budapest, Királyhágó tér 10.
+36 1 225-7160