Magyar Filmdíj: A ROSSZ VERSEK a legjobb mozifilm – Nagy érdeklődés övezte az 5. Magyar Filmhetet

Lezárult az 5. Magyar Filmhét. Április 22-27. között több mint 200 magyar filmet vetítettek a budapesti Corvin moziban, melyek közül több teltházas is volt. Tegnap este átadták a mozi forgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat a Vígszínházban. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezett 5. Magyar Filmhéten az akadémia tagjai titkos szavazással döntöttek 19 díj odaítéléséről. A Rossz versek kapta a legjobb mozifilmnek járó díjat, Reisz Gábor a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia lett, a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel pedig Hegedűs D. Gézát díjazták.  A Közönségdíjat  a BÚÉK című film kapta.

Az 5. Magyar Filmhétre az alkotók a 2018-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. Idén 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film versenyzett a budapesti Corvin moziban.

A. Magyar Filmdíjátadók a hazai mozgóképipar legfontosabb rendezvényei. A szombati televíziós díjátadót követően vasárnap a Vígszínházban tartották a mozifilmek díjátadóját. A műfaji kategóriák mellett 16 szakmai kategóriában – rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágás, zene, díszlet, jelmez, smink, és hang – adtak át díjakat. A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai az 5. Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül választották ki a kategóriák jelöltjeit, majd a győzteseket. Ez alapján a Rossz versek kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, a Legjobb első film kategóriában az Egy nap A Legjobb rendezőnek járó díjat Reisz Gábornak ítélte az akadémia, a Legjobb női főszereplőnek járó díjat idén Szamosi Zsófia vehette át, a Legjobb férfi főszereplő kategóriában Hegedűs D. Géza nyert, az egészestés animációs filmek közül pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő bizonyult a legjobbnak. A Közönségdíjat a BÚÉK nyerte. A díjazottak teljes listája:

MAGYAR FILMDÍJAK – NAGYJÁTÉKFILMEK

Legjobb játékfilm: Rossz versek, rendező: Reisz Gábor, producer(ek): Berkes Júlia producer, Estelle Robin You producer, Petrányi Viktória executive producer

Legjobb rendező: Reisz Gábor, rendező: Rossz versek

Legjobb női főszereplő: Szamosi Zsófia – Egy nap

Legjobb férfi főszereplő: Hegedűs D Géza – A Hentes, a K*rva és a Félszemű

Legjobb női mellékszereplő: Monori Lili – Rossz versek

Legjobb férfi mellékszereplő: Nagy Zsolt / A Hentes, a K*rva és a Félszemű

Legjobb forgatókönyv: Szilágyi Zsófia, Mán-Várhegyi Réka / Egy nap

Legjobb vágás: Tálas Zsófia / Rossz versek

Legjobb fényképezés: Erdély Mátyás / Napszállta

Legjobb díszlet / látvány: Rajk László / Napszállta

Legjobb jelmez: Szakács Györgyi / Napszállta

Legjobb smink: Forgács Böbe, Csatári Viktória / Napszállta

Legjobb zene: Melis László / Napszállta

Legjobb hang: Zányi Tamás / Napszállta

Legjobb első film: Egy nap, rendező: Szilágyi Zsófia producerek: Pataki Ági, Kenesei Edina

Legjobb egész estés animáció: Ruben Brandt, a gyűjtő, rendező: Milorad Krstić

Közönségdíj: BÚÉK – Goda Krisztina és Zákonyi S. Tamás

#nezzmagyarfilmet 

http://filmhet.hu

https://www.facebook.com/magyarfilmhet