Deák Kázmér grafikai kiállításának megnyitója – Szentirmay László POLVAX című könyvének bemutatója

Deák Kázmér grafikai kiállításának megnyitója és Szentirmay László POLVAX című könyvének bemutatója 2019. május 2-án, csütörtökön, 17.00 órakor a Cultiris Galériában (Örkény István Könyvesbolt, 1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

Deák Kázmér grafikus Arcok, emlékezések című, és a POLVAX könyvhöz kapcsolódó grafikai kiállítását Halász Géza karikaturista nyitja meg.

Ha bárhol meglátok egy karakteres arcot, kényszert érzek annak megrajzolására. Ahhoz pedig, hogy ezeket az arcokat megörökítsem, papírra képezzem, a legjobb eszköz számomra a vonal. Ami ennek a kiállításnak a képeit összefogja, az a szatirikus ábrázolásmód. Helyenként erősebben, máshol kevésbé karikírozottan. Szentirmay László Polvax című könyvének illusztrációi a politikai klubestekre meghívott ismert politikusokról, művészekről, közéleti személyekről készültek. A 15 éve folyamatosan bővülő „szociografikáimmal” a mai magyar valóságot tárom magunk elé szatírikus fűszerezéssel. Az „emlékezések” falán pedig a 3 éve eltávozott két óriásnak, Kaján Tibornak és Császár Tamásnak állítok emléket. (Deák Kázmér)

Közreműködik: a Kodachrome (Jobbágy Bence, Méhes Adrián)

www.facebook.com/deakkazmerart

Beszélgetés a POLVAX könyvről, a szerző, Szentirmay László közreműködésével. A könyvet Farkas Zoltán, újságíró mutatja be.

Moderátor: László Ágnes

E könyv a civil világ kicsiny szabad köreiről és azokat számtalan disznószemével figyelő hatalomról szól. Két korszakról. Az egyikben a kádári hatalom leépüléséről és az egyetemi klubvilág fölépüléséről, a másikban az orbáni hatalom kiépüléséről és a civil világ megfojtásáról szól a mese. Visszatekintve, az 1970-es és 80-as évek hősi kornak tűnnek, a 2010-es évek pedig szánalmas és alantas világnak. Szentirmay László egybegyűjtötte egy hajdani legendás, közgázos klub dokumentumait, és nagy szorgalommal átvilágította a megfigyelőket, hogy ebből megírja egy tisztességes és bátor vállalkozás, a közgazdász diák szabadságharc történetét. (Lengyel László)

(A könyvről részletesebben: www.polvax.blog.hu)

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport
,