Amerika hangja

2019. május 2. 19.30 óra – Müpa
Bernstein Divertimento
Gershwin F-dúr zongoraverseny
Dvořák IX. szimfónia (e-moll), „Az Újvilágból”, op. 95
Közreműködik:
Tzimon Barto zongora, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Különlegesen sokoldalú zongoraművész érkezik hazánkba, hogy a Nemzeti Filharmonikusok május 2-i hangversenyén megszólaltassa Gershwin F-dúr zongoraversenyét. Tzimon Barto amerikai zongoraművész regényíró, költő és filozófus is, és mindezeken túl hét nyelven is beszél. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben népszerű amerikai zeneszerzők egy-egy műve csendül fel.

Tzimon Barto © Malcoml Yawn

Elsőként a nagyrészt tánctételekből álló, vidám hangvételű zenekari mű, Bernstein Divertimentoja hangzik el. Ezt követi a már említett Gershwin F-dúr zongoraverseny, amelynek ősbemutatójára 1925-ben került sor a New York-i Carnegie Hallban, a szólót maga a szerző játszotta. Az este Dvořák egyik remekműve „Az Újvilágból” néven ismert IX. (e-moll) szimfónia zárja.
Mi az összefogó erő ezekben a zenei darabokban? Antonín Dvořákot 1892-ben többek között azért hívták meg a New Yorkban újonnan létesült Nemzeti Konzervatórium élére, hogy az észak-amerikai zeneszerzőket tanítsa meg olyan nemzeti zenét komponálni, amilyeneket ő ír a szláv dalok és táncok nyomán. Dvořák ezt a „tiszta forrást” az afro-amerikai népesség dalaiban találta meg: „Amerikának is lehet saját zenéje, egy nagyszerű zene, amely a saját talajából juthatna ki, és megvolna a maga sajátos jellege: egy szabad és nagy nemzet természetes hangja.” Dvořák abban is biztos volt, hogy ezt a nagy kihívást azok a tehetséges zeneszerzők tudják majd a legjobban teljesíteni, akik már az amerikai kontinensen születtek és szocializálódtak. A XX. századi alkotóművészek közül ez George Gershwinnek és Leonard Bernsteinnek sikerült ez a legjobban annak ellenére, hogy közvetlen felmenőik Kelet-Európából emigráltak az USA-ba: Gershwiné az oroszországi Szentpétervárról, Bernsteiné pedig Ukrajnából.

Következő hangversenyünk:
2019. május 13., 19.30 óra – Várkert Bazár
Gin-Tonic, a Nemzeti Filharmonikusok Kortárs + Jazz sorozata

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek előadásában elhangzó kortárs magyar
kamaraművekre a jazz műfaj kiváló képviselői improvizálnak
A koncertsorozatot a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényli.
A sorozat házigazdája, műsorvezetője: Novák Péter

Elhangzó művek:
Bella Máté: Hypnos
Dargay Marcell: View without a Room
Tornyai Péter: Cordes à vide
Tóth Péter: Olasz koncert
A művekre a CIMBIÓZIS TRIÓ improvizál,
tagjai: Lukács Miklós (cimbalom), Baló István (dob)
és Orbán György (nagybőgő)

Sok szeretettel várjuk hangversenyeinkre!

Forrás: MNF