#MÉGTÍZ: társadalmi és közösségi finanszírozási kampányt indítanak a Gettó Balboa című film alkotói és az Uccu Alapítvány

Az 5. Magyar Filmhét keretében rendezett vetítésen indították el “#MÉGTÍZ” elnevezésű társadalmi és közösségi finanszírozási kampányukat a Gettó Balboa című dokumentumfilm alkotói és az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány. A szervezetek egyelőre 2,5 millió forintot igyekszenek összegyűjteni, hogy az ország hátrányos helyzetű közösségeiben a gyakorlatban ismételjék meg a Bogdán Árpád filmjében bemutatott kitörési receptet.

A #MÉGTÍZ kampány linkje:

https://adjukossze.hu/kampany/1683

A Gettó Balboa című dokumentumfilmben Misi, az egykori nyolcadik kerületi gengszter egy pisztolylövést túlélve, a börtön, és megtérés után a kerület kallódó fiataljait kezdi el sportra nevelni; bokszot tanít nekik. Tanítványai közül kitűnik a súlyosan hátrányos helyzetű, de nagyon tehetséges és szorgalmas Zolika, aki mostanra több profi világbajnoki cím tulajdonosa.

„A filmet tavaly mutattuk be először a Szarajevói Filmfesztiválon, azóta már számos fesztiválon vett részt és nyert el díjakat. A mostani kampánnyal és gyűjtéssel az a célunk, hogy a filmértőkön túl azokat a közösségeket is elérjük, ahova saját jogán nem jutna el a film. Az a célunk, hogy azoknak adjunk inspirációt és felkapaszkodási lehetőséget, akik inspirálták a filmet” –mondta el Bogdán Árpád, a Gettó Balboa rendezője, aki filmjéért épp a napokban vehette át a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének különdíját.

„Az összegyűjtött pénzből egyelőre tíz közösségbe tervez eljutnia csapat, ahol nemcsak a filmet vetítjük majd mozikörülmények között, de a helyi sport-és szociális szervezetekkel együttműködve igyekszünk konkrét kapaszkodót nyújtani a fiataloknak, továbbá felkutatni azokat az idősebb példaképeket, akik katalizátorai lehetnek egy felzárkózási vagy kitörési folyamatnak”–mondta el Ponczók Attila, a film ötletgazdája és producere.

„A dokumentumfilmekkel kapcsolatos általános gyakorlatunk az, hogy kijövünk a moziból és sóhajtunk egy nagyot. A Gettó Balboával és ezzel a kampánnyal szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy valódi változást tudjunk elérni egy film segítségével”–mondta el Józsa László a film másik producere.

„Nagyon örülünk, hogy hátrányos helyzetű közösségekben is léteznek sikertörténetek, mint a Gettó Balboában bemutatott Misié és Zolikáé, de sajnos tudomásul kell venni, hogy egyelőre nem ez a jellemző. A sikertörténeten túl a film sok társadalmi problémára világít rá, amelyek ellen ezzel a kampánnyal is tenni igyekszünk.” -mondta el Szénási Szilvia, az UCCU Alapítvány vezetője.

A kampányban a két szervezet szakmai munkáját segíti még az Igazgyöngy Alapítvány, a Khetanipe Egyesület, XXI. századi Roma Nők Egyesülete, Nógrád Megyei Cigány Képviselők és Szószólók Szövetsége, Bhim Rao Egyesület, Alsószentmárton, Siklósnagyfalu, Szolnok Önkormányzata, SZIA InDahouse, a nagykanizsai Javító Intézet, a miskolci Dr. Ámbedkár Iskola, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, illetve,támogatóként a Decathlon Magyarország és a Felix Promotion International is.

Fontos linkek:
A kampány linkje: https://adjukossze.hu/kampany/1683
A bejelentő sajtótájékoztató videója:
https://www.facebook.com/gettobalboa/videos/1668999396577098/
A Gettó Balboa Facebook oldala: https://www.facebook.com/gettobalboa/
Az Uccu Alapítvány Facebook oldala: https://www.facebook.com/uccuromainformalisoktatasialapitvany/

,