Éljen a magyar zine!

Negyedszer rendezi meg az Ukmukfukk a hazai zine közösség találkozóját az Ankertben!

Az Ukmukfukk (ejtsd: Uki) négy éve indult azzal a céllal, hogy lenyomatot adjon a magyar zinekultúra aktuális állapotáról. Ugyanakkor nemzetközi kontextusba is helyezte a hazai készítőket azáltal, hogy párbeszédet hozott létre a Magyarországra látogató külföldi alkotókkal, amelynek eredményeként kölcsönösen inspiratív együttműködések, és egy európai szubkulturális platform jött létre. 

A zinek kis példányszámú, temaikus kiadványok, melyeket gyakran maga a szerző vagy kisebb kiadók jelentetnek meg.

Ennek is köszönhetően az elmúlt években olyan változáson és növekedésen ment át a hazai zine-szcéna, hogy megérett arra, hogy csak magyar alkotókat mutasson be a fesztivál.

Ennek jegyében született meg az idei programsorozat ötlete, és így lett meghirdetve a pályázat, amelyre elsősorban az idén készült magyar zineket várták. A nagy érdeklődés után a fesztivál szervezői 56 alkotót és csapatot választottak ki – rájuk fognak koncentrálni május 4-én, szombaton az Ankertben tartott vásáron, délelőtt 11-től este 7-ig.

Fontos szerepet tölt be a színtérben Budapest, de a fővároson kívül (például a pécsi Drukker projekt), és a határon túl is (például a vajdasági Symposion) aktív alkotókat és közösségeket találunk.

Egy másik változás az Ukmukfukkban, hogy maga a „vásár” idén (az eddigi kettő helyett) egy napra összpontosul, a fesztivál maga a szatellitprogramjaival viszont négynapossá bővült.

A program:

  • Május 2-án, este 8-kor a Gólyában mutatja be a fesztiválra készült közös splitzine-jét és egyben split lemezét az Unknown Child, azaz Szurcsik Erika, és Bulk, azaz Kiss Raymond. Az estén két lengyel zenekar lép még fel vendégként, ők a szintigót Bibi, azaz a Deadly Firend, illetve a Mucha Ladaco gitár-dob duó.
  • Május 3-án, pénteken a Risoplant műhelyében mutatják be a MOME Z projektet, melyben a MOME ideiglenes lakhelyéül szolgáló BME Z épületében töltött három évet örökítették meg a hallgatók.
  • Május 4-én, szombaton irány az Ankert, ismerkedjetek a magyar zinekkel! A vásár lezárása egy fergetes Ukmukfukk after lesz az Aurórában. A koncertek este 10-kor kezdődnek, utána rezidens Uki DJ-k gondoskodnak arról, hogy ne maradjon üres a táncparkett.
  • Május 5-én, vasárnap 16 órától Sirbik Attila tárlatvezetését követhetjük az ISBN galériában a Symposion – Deep Time című kiállításon, majd este 6-tól az Aurórában Lichter Péter filmjét, az Üres lovakat vetítik le, a film után az alkotókkal lesz beszélgetés a kísérleti film és a zine kapcsolatáról.

Ukmukfukk esemény a FB-on: https://www.facebook.com/events/305373313698689/
Ukmukfukk a Facebookon: https://www.facebook.com/ukmukfukkzinefeszt
Ukmukfukk az Instán: https://www.instagram.com/ukmukfukk_zinefeszt/

 Forrás: Ukmukfukk Zinefeszt
,