Erő és optimizmus

A nagy bécsi klasszikusok műveivel tér vissza Pécsre Gilbert Varga, a zenekar új vezető karmestere május 9-én.

Haydn, Mozart, Beethoven egy-egy művét dirigálja Gilbert Varga, a Pannon Filharmonikusok új vezető karmestere május 9-én a Kodály Központban. Az este műsora kiváló választás egy üde tavaszi estére, hiszen a művek alapvető hangulatukat tekintve sugároznak az erőtől és az optimizmustól. Ugyanez az erő és optimizmus mutatkozik meg a pályája csúcsán álló Gilbert Varga munkájában, aki a karmesteri pulpitusról új lendülettel irányítva repíti a zenekart a következő szintre.

Gilbert Varga

A valódi tavaszi hangulatot már a hangverseny nyitánya megalapozza. Elsőként Haydn „Az este” szimfóniája hangzik el, mely egyike a szerző első Magyarországon született szimfóniáinak (a „Reggel” és a „Dél” szimfónia harmadik darabja). Ezt követi Mozart oboaversenye, melyet a zenekar a magyar oboisták legendás detmoldi professzorával, Kiss József Liszt-díjas oboaművésszel játszik.  A darab érdekessége, hogy Mozart ebben a műben sokkal inkább játékos színében tünteti fel az oboát a szomorkás, panaszos hangszer helyett.

Kiss József a vele készült interjúban így nyilatkozik a darabról:
„Mozart zenéjét általában, így az oboaversenyt is nagyon szeretem. Játszani is és tanítani is. Rendkívül fontos mű az oboisták számára, hiszen ez Mozart egyetlen versenyműve a hangszerünkre. A zenekari próbajátékokon egyébként világszerte minden hangszeren kötelező Mozart-művet játszani. Aki Mozartot jól tud játszani, az ura a hangszerének.”

Kiss József

Az est második felében Beethoven IV. szimfóniáját hallhatja a közönség. A mű a hősies hangvételű Eroica párja, mely azonban lényegesen ritkábban hangzik el, mint a III. szimfónia.

Haydn, Mozart, Beethoven című koncertre jegyek a Kodály Központ jegypénztárában és a jegymester.hu oldalon – IDE kattintva – vásárolhatók.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: Pannon Filharmonikusok