Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének támogatásával kerül megrendezésre a Veszprémi Petőfi Színház II. Érzékenytő Fesztiválja

2019. április 24. és 27. között kerül sor a Veszprémi Petőfi Színház II. Érzékenyítő Fesztiváljára.

II. Érzékenyítő Fesztivál, sajtótájékoztató – Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház

„A tavaly első alkalommal megrendezett fesztivál legfontosabb tapasztalata, hogy mindnyájan viselünk kereszteket, nehézségekkel élünk, ezért muszáj egymást tiszteletben tartanunk, és ezzel a tudattal közelíteni a másik felé” – hangsúlyozta korábban Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A direktor kiemelte, hogy az idei fesztivál fővédnöke Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, védnöke pedig Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője. Az idei eseménysorozatot Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere külön támogatásban részesítette.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettesének, a koncepció ötletgazdájának meglátása szerint egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformálhatja és gyógyíthatja az alkotót és a befogadót egyaránt, így válhat a színház is a társadalom mentálhigiénés felületévé. A közönség ilyen formán történő megszólítása hosszú távon társadalomformáló erővel is bírhat, hiszen megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést és elfogadóbbá teheti az embereket egymás sorsa iránt.

II. Érzékenyítő Fesztivál, sajtótájékoztató – Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház

A fesztivál érzékenyítő előadásai után, ahogyan az előző évben is, lehetőség nyílik beszélgetésre és a látottak közös feldolgozására Kardos Klára klinikai szakpszichológussal. Kellerné Egresi Zsuzsanna a programot ismertetve elmondta, hogy tavaly kizárólag a színházművészetre koncentráltak, idén viszont az előbbi mellett a könnyűzene, a táncművészet műfajai és különböző élettörténetek is szerepelnek a programban, illetve a teátrum előtti térre is kiköltöznek egy napra.

Április 24-én Caramel koncerttel, április 25-én az öregség, a fiatalság és a lehetséges utolsó szerelem kérdéskörét vizsgáló Hanif Kureishi Vénusz című darabjával, április 26-án Pilát Gábor Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok című előadásával, és az elmulasztott lehetőségeket körüljáró Simon Stephens Heisenberg című előadással, végül április 27-én a hajléktalanságról személyes tapasztalatai alapján megnyilvánuló Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című önálló estjével várják a nézőket.

Oberfrank Pál – Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház

A rendezvény kiegészítő programjaként koncertezik a Nemadomfel Együttes, beszélgetést rendeznek Fekete Ádámmal, a kihívással élő sikeres dramaturggal, rendezővel és színésszel, valamint Tánckórszindróma címmel lesz látható a szintén kihívással élő Gyöngyösy Dóra kortárstánc előadása is, a Tünet Együttes pedig bemutatja a gyermekszületéssel kapcsolatos élményeket felidéző Burok című produkcióját.

Kardos Klára klinikai szakpszichológust meglepte a tavalyi fesztivál nézőinek nyitottsága. „Hihetetlen sikerként éltem meg az együtt eltöltött estéket, beszélgetéseket, és a rendkívül őszinte, a nézők részéről érkező megnyilvánulásokat” – fogalmazott a szakember, aki szerint a magyar közönségnek szüksége van az érzékenyítésre, mint egy falat kenyérre, hiszen mindannyiunk életében adódnak kihívások.

Az érzékenyítés végig kíséri a Veszprémi Petőfi Színház idei évadját.  Az Egerek című zenés mesejáték korábbi bemutatónak az emberi kapcsolatok természetrajzáról szóló tematikájával a gyermekeket szólították meg, az Esőember premierjével sérülékeny társadalmi csoportra fókuszáltak, április 2-án, az autizmus világnapján pedig kék színű fényfestést kapott a színház épülete. A bérletes nézők kék felsőruházatban érkeztek az esti Esőember előadásra, amelyen több mint nyolcvan autista néző is részt vett. Májusi, immár hagyománnyá vált és idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő gyermeknapjuk alkalmával pedig arra kérik ifjú nézőiket, hogy már nem használt ruháikkal segítsék fiatalabb társaikat.

A Veszprémi Petőfi Színház a II. Érzékenyítő Fesztivál előadásaira alacsony jegyárakat állapított meg, annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körből fogadhassák a programokra látogató közönséget és mindenki számára lehetőséget teremtsenek az előadások megtekintésére.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház