Pizsamapartival indít a Leonardo kiállítás

A “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című utazó kiállítás magyarországi szervezői partnerségre léptek a Da Vinci Mediával: a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján megrendezett izgalmas kiállítás kísérőrendezvénye a népszerű Da Vinci pizsamaparti lesz. Az ottalvós buli az élménytanulás és szimbólumfejtés mottók köré épül. Az első teltházas áprilisi alkalmat követően a kiállítás budapesti tartózkodása alatt minden hónapban lesznek pizsamás éjszakai programok, újításként pedig családi pizsamapartikat is szerveznek. 

Az évek óta népszerű Da Vinci Kids Pizsamapartik a kisiskolások számára az élmények kifogyhatatlan tárházát jelentik. Az ottalvós programokon a résztvevők élményeken keresztül ismerkednek meg az egyes helyszínek, kiállítások, múzeumok és a Da Vinci TV által kínált témákkal.

Az oktatási-ismeretterjesztő TV-csatorna névadója Leonardo da Vinci egyszerre volt művész, tudós és feltaláló. Sokoldalúsága és a mindenre kiterjedő megismerési vágya miatt választotta névadójául e nagyformátumú embert a Da Vinci ismeretterjesztő TV-csatorna. Hatására céljuk, hogy megmutassák az emberi kíváncsiság és felfedezés szépségeit, legyen szó tudományról, művészetekről vagy találmányokról.

Hasonló céllal érkezett Magyarországra több százezer látogatója után márciusban a “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” kiállítás, melyben a 15. századi mester több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje látható. A kiállítás nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként. VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetünk.

A TV-csatorna és a kiállítás között adott a kapcsolódás – így a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján a nagyszabású kiállítás kísérőrendezvénye a különleges időszaki pizsamaparti lesz, mely havonta jelentkezik. A kiállításban rendezett éjszakai kalandtúrán fény derül Leonardo festményeinek rejtett titkaira. A közös nyomozás során a résztvevők szimbólumkutatók lehetnek, és nem csak a rejtett jelekkel, de azok jelentésével is megismerkednek. A kaland során a mester személye köré szőtt elméleteket, feltételezéseket is közelebbről megvizsgálják. A kapcsolódó Da Vinci Kids élményórán a csatorna legújabb sorozatainak segítségével ismerkednek meg a gyerekek Leonardo Da Vincivel és a reneszánsz korszakkal. A műsorokat úgy válogatták, hogy a névadót lehető legtöbb aspektusból megismerhessék. A kalandok végén a résztvevők a kiállítási térben töltik a teljes éjszakát.

„Leonardot sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek végtelen kíváncsisága felfedezéseinek erejével volt egyenlő.” – mondja Zsiros-Varga Kitti, a kiállítás marketing vezetője.  „Az interaktív tárlatot a reneszánsz polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából hoztuk el Budapestre, hogy minden korosztály megismerhesse Leonardo misztikus világát. Nem egy szokásos kiállításról van szó: lehet fotózni és videózni a festmények és a találmányok között. Szuper kikapcsolódás és egyben ismeretanyag bővítés is a reneszánsz korról és Leonardo da Vinci munkásságáról.”

A Da Vinci Pizsamaparti sorozat igazi tehát kuriózum a vagány gyerekeknek és nem mellesleg egy értékes este a szülőknek. Nincs is annál jobb, amikor a gyerekek a saját élményükből táplálkozva kezdenek el észrevétlenül tanulni, érdeklődni egy terület iránt és ehhez egy jó szikra, egy érdekes helyszín, egy jó műsor épp elég. A “Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” kiállításban rendezett pizsamapartikra felnőtteket is várnak, így a család együtt vehet részt az zseblámpás kalandozásban és a felfedezés örömében.

További Pizsamaparti helyszínek: Korda Stúdió, Magyar Nemzeti Múzeum, Rákóczi Vár, Magyar Természettudományi Múzeum, Zsolnay Planetárium, Aquincumi Múzeum, Budai Vármúzeum, Szolnoki Reptár, Zsámbéki Rakétabázis, Duna Ipoly Nemzeti park – Királyrét, Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium, Logiscool országos programozó hálózat.

www.davincikids.tv
https://www.facebook.com/DaVinciKidsMagyarorszag
www.davincikiallitas.hu

,