Megnyílt a Budapesti Tavaszi Vásár négy helyszínen a belváros szívében

2019. április 5-28. között új helyszíneken, a már megszokott magas minőségű kézműves termékekkel, gazdag gasztronómiai kínálattal és igazi vásári hangulattal várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál.  

Budapesti Tavaszi Vásár © BFTK, Kaplonyi Tímea

Budapest és a fesztiválok

Budapest a négy évszakon átívelő nemzetközi rangú fesztiváljai és állandóan megújuló hagyományai okán, Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává vált. Az ország fővárosaként a magyar kultúra és gasztronómia esszenciáját hivatott megjeleníteni a nagyvilág és az itt élők számára.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében megvalósuló, illetve a BFTK által koordinált fesztiválokon több mint 1millió vendég fordul meg évről évre, így ezek garantált megvalósítása tekinthető a BFTK legnagyobb kulturális-turisztikai missziójának.

Budapesti Tavaszi Vásár © BFTK, Kaplonyi Tímea

A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a (mintegy 2,5 – 3 millió vendég) kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba — beleértve a fesztiválokat is.

Budapest sikere és a Fővárosi Önkormányzata infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseinek eredménye, hogy elismeréseként a brüsszeli székhelyű European Best Destination szervezet idei szavazásán Budapest elnyerte „Legjobb európai úti cél” címet, megelőzve olyan városi úti célokat, mint Párizs, Athén, London, Málaga, Firenze vagy Genf. E díj, mint elismerés Budapest teljesítményét is hivatott fémjelezni, amely nem csak presztízsértéke révén fontos, hanem a városban élő emberek számára is hasznot jelent. A díj által generált bevétel növekedések a turizmusban – a magyar gazdaság erőteljesen fejlődő iparágában – világosan követhetőek.

A turisztikai ágazat közvetett hatása a GDP-hez 8%-os — azaz 3.000 Mrd Ft volt 2018-ban. Ehhez a teljesítményhez Budapest kereskedelmi szálláshelyei mintegy 213,4 Milliárd Ft-tal – vagyis megközelítőleg 25%-kal – járultak hozzá!

Budapesti Tavaszi Vásár © BFTK, Kaplonyi Tímea

A turizmus és egy város fejlődése, a fejlesztési stratégia együtt értelmezhető és együttműködése, szimbiózisa elengedhetetlen.

A most formálódó Budapest Fejlesztési Stratégia, mely 2020-2030 időtávra szól, fontos pillérként kezeli a turizmust. A város, a turizmus stratégia célkitűzése ma már nem első sorban a látogatószám vagy akár a bevételek extenzív növelése, hanem a fenntarthatóság, a turisztikai desztinációk élhetőségének megőrzése, a lakosság számára is. A Budapest Fejlesztési Stratégia előirányoz majd számtalan „hardver”-beruházást, attrakciófejlesztést, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ dolga pedig a „szoftver” fejlesztése és kezelése: a látogatómenedzsment, a turizmus térbeli és időbeli szétterítése.

A most megnyílt Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál is egy ilyen, a hazai és külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó fesztivál, mely idén – a Vörösmarty tér felújítása miatt – négy helyszínen várja a látogatókat. 

Budapesti Tavaszi Vásár © BFTK, Kaplonyi Tímea

A központi hely a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó. A csodálatos panorámájú korzón a korábbi években a Vörösmarty téren már megszokott vásári hangulatot élvezhetik a látogatók. A kézművesek pavilonjaiban megcsodálhatják a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományos és design termékeket, a vendéglátósoknál pedig finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak. Az egyedi, kézzel készített termékek nem csak a külföldiek számára jelentenek újdonságot, hanem a hazai látogatók is olyan, a hagyományokra épülő, de a mai kor igényeinek megfelelő tárgyakat vásárolhatnak, amelyek akár bármelyik háztartásban is megállják a helyüket.

A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilon kerül felállításra, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várják az érdeklődőket.

A vásár eddig is számtalan kulturális programot biztosított a hazai és külföldi vendégek számára egyaránt, azonban az idei évben még szélesebb kulturális kínálattal készülnek a szervezők. A Duna-korzón felállított színpadon, különböző koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptánc műsorokkal találkozhatnak az érdeklődők, Húsvét ideje alatt pedig tojásfestők, tojáspatkolók munkáját lehet megcsodálni. A színpadon kiemelt szerep jut a fővárosi művészeti iskolák ifjú tehetségeinek is: ilyen például a Rajkó–Talentum Művészeti Iskola és a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium Gyöngyvirág tánccsoportja, valamint a Fővárosi Önkormányzat által támogatott „Iskolakapun kívül” tehetségprogram diákjainak fellépése.

Budapesti Tavaszi Vásár © BFTK, Kaplonyi Tímea

Kicsit eltérő programokkal várják a látogatókat a Városháza parkban, ugyanis ezen a helyszínen a gyerekeké a főszerep. A gyerekelőadások mellett itt található kézműves játszóház is, ahol szakavatott segítők közreműködésével húsvéti ajándéktárgyakat, játékokat készíthetnek a gyerekek.

Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivállal egyidőben zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai is színesítik Budapest színvonalas kulturális programkínálatát, még vonzóbbá téve a magyar fővárost a hazai és külföldi látogatók számára.

További információ:

https://www.budapestinfo.hu/hu/2019—-budapesti-tavaszi-vasar

https://www.facebook.com/budapestspringfair

https://www.tavaszbudapesten.hu/

Forrás: BFTK