Ritkán hallható pengetős hangszerek, orgonamuzsika és Bach szólóművei a Zeneakadémia új bérleteiben

Ismét különlegességeket, ritkán hallható zenei formációkat, és kitűnő előadók játékát kínálja látogatóinak a Zeneakadémia. Az előző évadok kedvelt bérlet-összeállításait továbbgondolva, a hasonló tematikájú koncerteket csokorba gyűjtve hívják a zenerajongókat, hogy váltsanak újra bérletet e nagy hírű, páratlan hangzású és eleganciájú koncertpalotába. Május 31-ig kedvezményesen vásárolhatók meg a Zeneakadémia új évadjára szóló bérletek.

A most kezdődő bérletes évadban ismét fontos szerepet kap a Nagyterem legendás Voit & Söhne orgonája. A teltházas Orgonaavató bérlet folytatásaként idén az Orgona a Központban bérletben Iveta Apkalna lett orgonaművésznő Bachtól Mendelssohnon át a kortárs lett orgonaszerzőkig jut el különleges ívű koncertjén; Martin Schmeding és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus élet és halál kérdéseit járja körül műsorában; Virágh András Gábor és Horváth Márton Levente fiatal orgonaművész-zeneszerzők pedig Hans Koessler, a Zeneakadémia egykori orgona- és zeneszerzéstanára szellemét idézik meg a mester műveivel és saját szerzeményeikkel.

Az évad vadonatúj bérlete a Bach Szólóban: igazi zenei kuriózumnak ígérkeznek a szerző jól ismert, népszerű szólószvitjei csellóra, billentyűs hangszerre és hegedűre három világszerte elismert fiatal magyar muzsikus, Várdai István, Fejérvári Zoltán és Kelemen Barnabás tolmácsolásában.

Jól bevált sorozatainkat megtartjuk, ám új és új tartalommal töltjük meg. Különleges formációkat, nemzetközi sztáregyüttesek játékát hallhatja a közönség hazai és külföldi szólista művészekkel együttműködésben. E gyümölcsöző kölcsönhatások nyomán újrafogalmazhatók és felfrissíthetők a remekművek, izgalmas, akár meghökkentő élménnyel gazdagítva a Zeneakadémiára látogatókat” – e gondolatokkal ajánlja a Zeneakadémia új bérleteit Dr. Vigh Andrea rektor.

Másik különleges bérletünk a Halk Húrok, amely a szólóban ritkán hallható pengetős hangszereket hozza közelebb a közönséghez: a lantot, a csembalót és a gitárt. Mindhárom koncert művésze igazi kísérletező a saját területén: Edin Karamazov Stinggel közös lemezéről vált széles körben ismertté, ám mellette neves historikus együttesekkel is gyakran fellép, Mahan Esfahani számos lemeze bizonyítja a csembalóművész elkötelezettségét a régi- és az új zene mellett, Sean Shibe fiatal skót gitárművész pedig nemcsak a leghalkabb húrokat pengeti: hangszerének modern kori változatát, az elektromos gitárt is megszólaltatja.

A jól ismert és méltán népszerű Zenekar a Központban bérlet ebben az évadban is a világ legkiválóbb együtteseit vonultatja fel. Jos van Immerseel együttesét, az Anima Eterna Brugge-t most először hallhatja a budapesti közönség, középpontban romantikus mesterek szimfóniával és zenekar-kíséretes dalaival. Az Anima Musicae Kamarazenekar Baráti Kristóf közreműködésével Beethoven kevésbé ismert műveit, a 18-19. század fordulóján született románcait tűzte műsorra. A Bécs–Berlin Kamarazenekar egyik kedvenc szólistájával, Gyenyisz Macujev zongoraművésszel érkezik Budapestre. Az Európai Kamarazenekar partnere ezúttal Simon Izabella és Várjon Dénes lesz Bach, Mozart és Beethoven versenyműveiben. A zongoraművész-házaspár az immár ötödik alkalommal megrendezett,

idén Bachtól Kurtágig, hárfaszólótól kórusművekig, zenétől irodalomig ívelő kamara.hu

fesztivál művészeti vezetője is, amelyet 2019-ben Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének különös története köré álmodtak.

A Kamarazene Karnyújtásnyira bérlet őszi hangversenyein a Zeneakadémia tanárai és egykori diákjai lépnek a Solti terem színpadára duó, trió, kvartett és kvintett formációkban. A Tehetség Kötelez koncertjein egy-egy zeneszerző személye köré épített tematikus esttel bizonyítják tehetségüket a Zeneakadémiához kötődő ifjú művészek. A Liszt-kukacok Akadémiája matiné előadásain zenészek és táncosok közösen mutatják be a magyar néptánc, a keringő, a historikus tánc és a spanyol flamenco zenéjét és a belőlük inspirálódó zeneszerzők műveit. Izgalmas történetek, kiváló zenék és látványos táncok várják a 10-15 éves gyermekeket és kísérőiket.

A Zeneakadémia a klasszikus zene természetes közege, bérleteink mindig különleges élményeket ígérnek. Érdemes a bérletek adta kedvezménnyel élni, nem éri csalódás azokat sem, akik esetleg egy sorozatunk valamely előadójával vagy műsorával először találkoznak, számukra a felfedezés örömét is megadjuk – hangsúlyozta Csonka András, a Zeneakadémia Koncertközpontjának igazgatója.

A bérletek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest 20%-os árelőnyt kínálnak, amelyhez 2019. május 31-ig további 15%-os különleges bevezető kedvezmény társul. A bérletes koncertekre, valamint a Zeneakadémia Koncertközpont teljes programkínálatára szólójegyek is válthatók a zeneakademia.hu oldalon.

Forrás: Zeneakadémia