Különleges vendégséfek a Vylyan Pincészetnél: A Vylyan „Vendégséf a Teraszon” idei első gasztrokalandján Tischler Petra és Hoffer Dániel várják az érdeklődőket

Idén is folytatódik a Vylyan Pincészet programsorozata Kisharsányban, melynek során nemcsak kiváló borokat, de ínycsiklandozó falatokat is kóstolhatnak a résztvevők a borászat kisharsányi Teraszán. Az estek specialitása, hogy minden alkalommal egy-egy szakmáját különleges elhívatottsággal gyakorló vendégséf készíti el a nap menüjét. A The Fishmarket vezetője, Tischler Petra  Vendégséf a Teraszon első idei eseményére egy fantasztikus menüvel és a Budaörsi Halpiac séfjével, Hoffer Dániellel érkezik április 13-án.

A vendégséfsorozat különlegessége, hogy a Vylyan Pincészet kisharsányi birtokán, a fekete-hegyi Vylyan Teraszon szolgálják fel a két előételből, négy főételből és két desszertből álló menüt. Így nemcsak az ételsor egyéni ízei, hanem a menühöz illő Vylyan borok harmóniája, és a szőlőtenger közepén található helyszín hármas varázsa együttesen formálja majd az étkezés hangulatát.

A Costes Downtown konyháján korábban souf-chef pozíciót betöltő Tischler Petra kiemelte, hogy az ételsor összeállításakor elsősorban a halételekre helyezték a hangsúlyt: “Legfontosabb szempontunk a szezonalitás követése volt, szeretnénk összehozni a friss édesvízi és tengeri alapanyagokat a hazai, lehetőleg Villányban és környékén könnyen fellelhető termékeket egy tányéron. Konyhatechnológiai eljárások tekintetében szintén változatosságot szeretnénk követni, így használni fogjuk a pitboxot, Green Egget és különböző marinálási eljárásokat. Első és legfontosabb, hogy csapatunk fő profilja a halas fogások magas színvonalon történő elkészítése és tálalása. Szeretnénk, ha minél szélesebb körben megismerkednének a vendégek munkásságunkkal és kedvenc alapanyagainkkal. Nemcsak az egészséges táplálkozás miatt rajongunk ezekért az állatokért, hanem mert feldolgozásuk nagy szaktudást igényel és szeretjük a kihívásokat. Egy szegy és homár párosítású surf & turf tételt pedig mindenképpen meg akartunk jeleníteni, ha esetleg valaki kicsit kevésbé lenne nyitott a csak halas fogásokra, ő is megtalálja számítását, és az omlós marhahús édeskés homárral való kombinációja szerintem mindenképpen érdekes lehetőségeket rejt magában.”

A Vylyan Terasz vezetője, Péter Ákos kiemelte, hogy  mostanra sikerült  olyan egyedülállóprogramokat és ahhoz kapcsolt szolgáltatásokat összeállítani, amely igazán különlegessé teszi a Vylyan Teraszt mint kikapcsolódási helyszínt: A nagy érdeklődés és a pozitív visszajelzések is mind bátorítanak minket arra, hogy minden évben továbbfejlesszük az eseményeinket. A bor és a gasztronómia mindig is nagyon szorosan összefonódott egymással. Rengeteg útmutatót lehet találni ahhoz, hogy általánosságban hogyan tudunk egy bort ajánlani egy bizonyos ételhez, de mivel minden bor más karakterű, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük és kóstoljuk meg együtt a bort és az ételt . Alapvetően az ételsor különböző halakat tartalmaz (leszámítva a marhaszegyet), ezért elsősorban a fehér és a rozé borok illenek a legjobban hozzájuk. Mivel egy vörösboros borvidéken vagyunk, így szűkebbek a lehetőségek a menühöz való ajánlás terén. Ezért arra gondoltam, hogy létrehoznék kettő borkoktélt és egy kávés italt is, így született meg az Almás Rizling Gin fizz ami szépen illeszkedik a pisztránghoz és az  Epres Rozé Sangria a tőkehalhoz. Mindig igyekszem megfogni egy étel karakterét, a felhasznált alapanyagokat, azok ízvilágát és azt lefordítani folyékonyra.

A Vylyan Terasz következő vendégséfje május 11-én Stoller Márton, a Céltorony grill- és BBQ-mestere lesz, míg július 20-án Bernát József séf menüjét fogyaszthatják a vendégek.

Forrás: Vylyan Pincészet