Folytatódik az Összhang sorozat az Urániában

Április 14-étől folytatódik az Uránia két és fél éve indított akadálymentesített vetítéssorozata, az Összhang, amely a siket és nagyothalló nézők hozzáférését segíti a magyar filmekhez. Júniusig négy új és egy felújított filmet lát el a filmszínház speciális – a beszéd mellett a zörejeket is tartalmazó – magyar felirattal. Először kerül így mozivászonra a Piedone nyomában, az Apró mesék, a Ruben Brandt, a gyűjtő, az Egy nő fogságban és a felújított Vízipók, csodapók is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által kezdeményezett és támogatott programban 2016 ősze óta 27 magyar film került ebben az akadálymentes formában a mozivászonra, az új magyar filmsikerek közül egyebek mellett a Testről és lélekről, a Kincsem, az 1945, az Aurora Borealis, a Viszkis, a Budapest Noir és a Napszállta, a felújított klasszikusok közül A Pál utcai fiúk és a Lúdas Matyi. A program szakmai partnere kezdetektől a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), amely az elkészült feliratos kópiák tesztelését biztosítja hónapról hónapra, illetve részt vesz a program népszerűsítésében is. Az Összhang-vetítésekre az Urániában kiemelt időpontokban kerül sor. Az akadálymentes feliratot az Uránia minden film esetében a forgalmazók rendelkezésére bocsátja, így az szélesebb körben is elérhetővé válik, például megjelenik a filmek DVD kiadásain.

A 2019 tavaszi Összhang-program a magyar film műfaji sokszínűségét tükrözi: Szász Attila Apró mesék című játékfilmje mellett két dokumentumfilm, a Piedone nyomában és az Egy nő fogságban, valamint két animációs produkció, a Ruben Brandt és a felújított Vízipók, csodapók szerepel a válogatásban. Ráadásként látható lesz Reisz Gábortól a Rossz versek, melyet a forgalmazó Cirko Film látott el a speciális felirattal.

A mozi közösségi élmény, ennek jegyében határozták meg a jegykedvezményeket is: a vetítésekre 1000 forintos kedvezményes belépő váltható, amennyiben valaki egynél több jegyet vásárol. 

A válogatás eddigi és további programja ezen a linken érhető el az Uránia honlapján:
http://urania-nf.hu/esemenyek/698/2016/09/25/osszhang

2019 tavaszán tervezett vetítések időpontjai:

    1. április 14., 14.30
      Piedone nyomában(6)
    2. április 30., 16.00
      Apró mesék(16)
  1. május 1., 16.30
    Rossz versek(12)
  2. május 12., 15.30
    Apró mesék(16)
  3. május 26., 15.30
    Vízipók-csodapók, a film(KN)
  4. június 9., 15.30
    Ruben Brandt, a gyűjtő(12)
  5. június 30., 15.30
    Egy nő fogságban(12)
Forrás: Uránia Nemzeti Színház