Különleges zenei plakátok a Falra fel! 2.0 plakátaukción

A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, több mint 200 tételből álló aukciót rendeznek zenei, filmes, reklám- és kiállítási plakátokból április 12-én a budapesti Kortárs Építészeti Központban. 

A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló második árverésen eredetileg tömeggyártásra készült, hirdetménynek vagy éppen falragasznak szánt plakátok kerülnek kalapács alá.

Az árverésen – amit sajnos nem Dévényi Tibi bácsi és Keresztes „Cintula” Tibor lemezlovas apostolok vezetnek majd – látható és megvásárolható lesz olyan ritkaságnak számító, 1976-ban készült plakátműremek is, ami a KISS együttes Destroyer albumát népszerűsítette. A fejenként legalább két kiló sminket elfogyasztó csapat 1997-ben lépett fel a budapesti Pecsában a magyar közönség előtt.

A Belügyminisztérium Tiszti klubjában alakult, csak egyetlen nagylemezzel büszkélkedő Gemini 1969-es pop-art plakátja igazi szenzációnak számít. A biankó helyre, azaz az üres szóbuborékba írták a koncertek helyét és időpontját. Szintén becses relikvia az összes tag által dedikált ős-Omega fotó, ami 1970 körül készülhetett, a kislemezes pólódizájn is erre utal. És nem utolsósorban elérhető lesz egy licittel a remek fotómontázzsal készült mozdonyos LGT plakát is.

A Beatles nagy alakú poszterét a lemezhez mellékelték, de licitálhatnak a zenerajongók egy még sohasem látott, hatalmas John Lennon koncert fotóra is, ami a The Rolling Stones Rock And Roll Circus 1968. decemberi – akkor le nem adott – TV-műsorának felvételekor készült. A The Dirty Mac supergroup a műsorban a Beatles Yer Blues című dalát játszotta.

A Johnny Cash poszter A nyughatatlan című film promójához készült. Hasonló a nagy kortárs Elvis Presley-ről készült fotó, ami szintén megvásárolható lesz a plakátaukción. Nagyon hatásos a japán kiadású black&white hirdetmény is, ami Jamie Foxx hiteles alakítását mutatja a Ray című filmben.

Elérhetőek lesznek azok a késő Kádár-kori plakáttörténeti manifesztumok, amelyek az egyedi zenei- és társadalomtörténeti performanszok, programok hírmondói lettek, valamennyi a szubkultúra valós lenyomata. A kort pontosan bemutató alkotásokat jeles festők, grafikusok és amatőr, művházas népművelők tervezték.

Az alternatív zenei és képzőművészeti események origója a Fiatal Művészek Klubja volt, a legendás helyszínről készült plakátra szintén licitálhatnak majd április 12-én, de nosztalgikus party helyszínként szerepel az Ikarus Művelődési Ház is, ahol olyanok nevek léptek fel, mint a Sziámi, Ági és a Fiúk, vagy a Kampec Dolores, akiknek közös fellépésére invitáló falragaszára szintén licitálhatnak a gyűjtők. Az Almássy tér a Kézi-Chopin Klubbal képviselteti magát és persze az elmaradhatatlan Pecsa, a Sziámi-féle „Elmaradott országgal”.  

Licitálhatunk a Pál Utcai Fiúk 1992-es albumának páratlan poszterére, amit Bernáthy Sándornak köszönhetünk. A Planetárium Zodiac asztro-lézer multimédia hirdetménye meglepően nívós Nosferatu grafikával csábította a nézőket a Népliget sarkára. A komolyzenei vonalat az opera műfaja képviseli a Trubadúr és a Rigoletto reklámjaival.

Az aukció a Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében valósul meg április 12-én 19 órakor a Kortárs Építészeti Központban.

Időpont: 2019. április 12.

Helyszín: Kortárs Építészeti Központ, 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.

A plakátaukció katalógusa: https://falrafel.com/#katalogus

Facebook: www.facebook.com/events/355347791991385

Forrás. KÉK

,