Daringham Hall trilógia – A romantika diadala

Szerző: Marity Mira

Vannak könyvek, amelyeket öröm kézbe venni. Nézegetni a köteteket, simogatni a fedelüket, rácsodálkozni a gyönyörű borítóra, beleszagolni a nyomdafesték illatú lapokba. Aztán beleolvasni, belefeledkezni, elvarázsolódni, nem tudni letenni, várni a folytatást… Kathryn Taylor Daringham Hall trilógiája ilyen. Szép a szemnek – a pasztellszínű virágos borítóval, és öröm a léleknek – a szerelemmel, izgalommal és szenvedéllyel teli történet miatt. Mert a romantika a reneszánszát éli, és nem lehet letaszítani a piedesztálról.

Vágyik a lelkünk a happy endre

Az a furcsa, hogy az írónő német, és nem angol származású. Olyan elbűvölően autentikus brit vidéki miliőt varázsol a történetei hátterének, mintha minimum az idilli Cotswolds patinás szürkeköves cottage-ainek egyikében töltötte volna a nyarait. Az örökös, A döntés és A visszatérés ilyen közegben játszódik, a vidéki Kelet-Anglia egyik bájos szegletében, a Salter’s End nevű kis faluban. Itt éli izgalmaktól mentes életét Kate Huckley, a csinos állatorvosnő, akinek az életében az izgalom csendes délutáni teákból, nyugalmas könyvtárszobából és kutyasétáltatásból áll. Eddig a pontig, ugyanis a könyv – in medias res – rögtön a fő konfliktussal indítja a sztorit. Megjelenik egy titokzatos idegen, egy jóképű férfi, aki sérülései miatt emlékezetkiesésben is szenved – naná, hogy főhősnőnk egyből beleszeret, amikor befogadja magához.

És mi, nők, boldogan olvassuk, mert bár önmagunknak is nehezen valljuk be, de hiányoljuk és imádjuk a romantikát, a szerelem első látásra kapcsolatokat, a vad érzelmeket, titkokat és izgalmakat. A három könyv bővelkedik ezekben, és nem a gyengébb minőségű és kiszámítható romantikus ponyvák történetvezetésével. A Daringham-trilógia olvastatja magát, nagyon nehéz letenni, igazi „quilty pleasure” örömöt szerez, mert olyasmit ad, amit picit hiányolunk a szürke hétköznapokból.

Intrikák és bonyodalmak

A legfőbb dilemma itt is az, hogy hogyan lehet parancsolni a szívnek és szót fogadni az észérveknek, ha olyasvalakibe szeretünk bele, aki amúgy a szerencsétlen körülmények és a múltbéli intrikák miatt ősellenségnek számít. A férfi neve ugyanis Benedict Sterling, aki hivatalosan a Daringham birtok és az ezzel járó baronet cím jogos örököse. A probléma az, hogy az udvarház tulajdonosa, Ralph Camden gyermekkora óta saját lányaként szereti Kate-et, és őt szánják örökösnek. Ráadásul Camdenék hajdanán kidobták a házukból Ben édesanyját, aki éppen vele volt várandós – így a bosszú motiváció sem marad ki a történetből. Hogy viszonozza-e a New Yorkból váratlanul felbukkanó informatikus Ben a talpraesett és gyönyörű Kate szerelmét, az kiderül Az Örökös című első részből.

Valóra vált álmok tényleg léteznek

Kathryn Taylor német származású írónő gyermekkorától kezdve tudta, hogy az írásnak – és az írásból – szeretne élni. Mindössze 11 éves volt, amikor az első elbeszélése megjelent. Már a második regényével elérte a vágyott hazai és nemzetközi sikert, és a Spiegel sikerlistáján is dobogós helyezett lett. A Daringham Hall trilógia népszerűségét nem lehet elvitatni. Az angol birtokon játszódó, érzelmekkel és intrikákkal, váratlan fordulatokkal és sorsfordító eseményekkel teli regényfolyama egyből a legjobb bestseller szerzők közé emelte. Az írónő először sikeres erotikus regényeket írt (ilyen jellegű vérpezsdítő szcénákból akad a trilógiában is), majd áttért a romantikus vonalra, azon belül pedig a családi saga zsánerre. Daringham hall története megfelelő arányban tartalmazza a sikeres családi regények hozzávalóit. Van benne szeretet és gyűlölet, törvénytelen gyermek és reménytelen szerelem, gyilkossági kísérlet és múltból fakadó bosszúvágy. Hihető dialógusok, autentikus leírások vannak benne, amelyek megteremtik a sokak által vágyott mesebeli vidéki Anglia varázslatos hangulatát.

Izgalmas elbeszélői stílus

Anélkül, hogy elspoilereznénk a történet végét, eláruljuk, hogy az első két könyv olyan cliffhanger-rel végződik, ami után türelmetlenül ledarálnánk a következőt. Ám nem érdemes siettetni, mert bánni fogjuk, hogy vége van a sztorinak. Az első részben (Az örökös) kiderül, hogy feloldható-e az ellentét Kate és Ben között, és visszatér-e a férfi New Yorkba a cégtársához, Peterhez. A második részben (A döntés) az ármánykodásé és cselszövésé a főszerep, amely csírájában akarja megfojtani az egymásra találás reményét. A harmadik részben (A visszatérés) az anyagi problémák, rosszmájú pletykák és feltételezett hazugságok gördítenek akadályt a pár boldogsága elé. A történet dramaturgiája olyan szövevényes és érdekfeszítő, mint egy nívós teleregény, amelynek izgalommal várjuk a következő etapját. De ne essünk kísértésbe, és kényelmes élvezettel olvassunk a trilógiából minden egyes oldalt. Ha van rá lehetőségünk, egy finom Earl Grey teával, egy aromás mécsessel, a kedvenc fotelünkbe kuporogva, egy gyönyörű szál rózsa társaságában – mert így lesz komplex az élmény.

Kathryn Taylor: Daringham Hall trilógia, Kossuth Kiadó