Magyar művész rendezi a világ legnagyobb utazó cirkuszi show-ját – Vági Bencével álmodja újra a műfajt a világhírű Krone Cirkusz

A magyar Recirquel Újcirkusz Társulat művészeti vezetőjét, Vági Bencét kérte fel legújabb produkciójának rendezésére a világhírű Krone Cirkusz. A világ legnagyobb utazó cirkuszának vezetői – Jana Mandana Krone-Lacey és Martin Lacey – a Mandana című formabontó előadás létrehozásával a több mint százéves intézmény művészeti megújítását tűzték ki célul. A produkció ember és állat ősi kapcsolatát feldolgozva, a színház eszközeivel értelmezi újra a klasszikus cirkuszművészetet. Az április 4-i müncheni világpremiert követően a Mandanát idén több mint 200 alkalommal mutatják be Európa-szerte, a tervek szerint az előadás Magyarországon is megtekinthető lesz a következő években.

Mandana © Hirling Bálint

Magyar rendező írta és rendezte a híres német Krone Cirkusz negyedik generációjának első önálló produkcióját. A több mint százéves múltú német utazócirkusz Vági Bencével, a + művészeti vezetőjével közösen értelmezi újra a tradicionális cirkusz kereteit. Az újcirkusz műfaj úttörőjeként számon tartott rendező a színházi történetmesélés és az érzelmek bevonásának finom ötvözetével közelíti meg a klasszikus cirkusz műfaját.

A „Mandana – a cirkuszművészet újraálmodva” című formabontó előadás arra törekszik, hogy a színház világát a cirkusz keretei között, a porondon keltse életre: varázslatos történeten keresztül vezeti be a nézőt egy meseszerű világba, ahol ember és állat közötti határok végérvényesen elmosódnak. Az előadás főszereplői, Jana Mandana Krone-Lacey és Martin Lacey, a Krone cirkusz-dinasztia képviselői egy szerelmi történet komikus szépségébe engednek betekintést, melyben a tradicionális cirkusz hagyományainak megfelelően az állatokkal való közös létezés dominál. A produkció létrejöttét másfél évig tartó, a Krone generációkon átívelő értékeinek, kép- és jelmeztárának felkutatására, valamint a családi történet legfontosabb motívumainak kreatív feldolgozására irányuló kutató- és alkotómunka előzte meg. A vállalkozás méreteit jól érzékelteti, hogy a 2500 férőhelyes sátorral utazó produkciót 240 fős stáb és mintegy 80 állat kíséri. A Krone ezzel a show-val járja majd Európát négy éven keresztül, a tervek szerint csak idén több mint 200 alkalommal mutatják be az előadást.

Mandana © Hirling Bálint

„Martinnal (Martin Lacey, szintén a Krone vezetője) régi álmunk volt egészen új művészi irányba elindulni úgy, hogy közben megtartjuk mindazon értéket, szakmai tudást és tapasztalatot, mely családunk és a Krone cirkusz sajátja” – vázolta a show ötletének megszületését Jana Mandana Krone-Lacey. A Krone Cirkusz vezetője hozzátette, azért Vági Bencét kérték fel az előadás megrendezésére, mert újító alkotásait áthatja a cirkuszi hagyományok iránti tisztelet. „Bencével közösen álmodtuk meg hogyan léphetünk előre, és vihetjük tovább klasszikus cirkuszművészetet a jövőbe – mondta.

Vági Bence kifejtette, az alkotás során arra törekedtek, hogy a cirkusz valódi pompáját és hagyományait új színben, a színház és a tánc eszköztárának felhasználásával mutassák be. „Szerettünk volna rávilágítani, hogy valójában nincs különbség új és klasszikus cirkusz között, a két irányzat együtt, közösen lélegezve képes létrehozni egy forradalmian új produkciót.” – mondta a rendező.  A Krone és Vági Bence egymásra találásában kulcsszerepe volt Kristóf Krisztián artistaművésznek, aki régi családi és szakmai kapcsolatot ápol a német cirkusszal, és produkciós menedzserként is segítette az előadás létrejöttét.

Mandana © Hirling Bálint

A Mandana létrehozásának ötlete Vági Bence és Kristóf Krisztián első közös munkája, a FINA záróünnepségén bemutatott A Csodaszarvas Legendája című előadás készítésekor merült fel. Az akkor elkezdett kreatív munka folytatásaként, az új előadásban is egészen új módon kívánják ötvözni a színház és a hagyományos cirkusz művészetét, egy lehetséges utat jelölve ki ezzel a világ legnagyobb klasszikus cirkuszának megújuláshoz. A klasszikus cirkuszi környezetben létrehozott show-ban cirkusz, tánc és színházművészet együttesen és egymást erősítve van jelen.

Az alkotás folyamatában a Recirquel kreatív csapata is részt vett, a koreográfia megálmodása Illés Renátó, Zsíros Gábor művészek keze nyomát is viseli, míg Pintér Áron rendezőaszisztensként segítette a munkát. A különleges hangulatú előadáshoz páratlan látványvilág is társul Kasza Emese jelmezei és a Lenzsér Attila tervezte varázslatos világítás révén, mindezt pedig Szirtes Edina Mókus zenéje helyezi keretbe.

Mandana © Hirling Bálint

Az előadás premierjére 2019. április 4-én kerül sor a Németországban, Münchenben; tervek szerint a bemutatót követően négy éven keresztül játsszák a produkciót, melynek keretében minden héten más-más németországi, vagy külföldi város publikuma ismerheti meg a Mandanát. A tervek szerint a produkciót a jövőben Magyarországon is bemutatják majd.

Circus Krone:

A müncheni Krone Cirkusz a világ legnagyobb utazócirkuszát és Európa legnagyobb kőcirkuszát üzemeltető intézmény, melyet Carl Krone alapított 1905-ben. 1995-től 2017-ig lánya, Christel Sembach-Krone vezetésével működött, jelenleg Jana Mandana Krone-Lacey és Martin Lacey irányítják.

A Circus Krone generációi több mint egy évszázad alatt a világ egyik legelismertebb cirkuszi dinasztiájává nőtték ki magukat. Kiemelkedő sikerük titka vállalkozó szellemük, az állatok iránti szeretet, valamint az elhivatottság. A teljes mértékben családi tulajdonban lévő intézmény a mai napig jelentős szerepet tölt be a cirkusz történetében. A Circus Krone mintegy 2000 négyzetmétert elfoglaló sátra 5000 ülőhellyel rendelkezik, mely jelenleg a világ legnagyobb és legmodernebb építményének felel meg.

A Krone generációk óta foglalkozik állatokkal: családtagjaiként tekintenek rájuk, és ekként is törődnek velük. A cirkusz egyik vezetője, Martin Lacey által működtetett Lacey Fund hosszú ideje foglalkozik veszélyben lévő állatok, fajok gondozásával. A cirkusz méreteit jól érzékelteti, hogy produkcióit 240 fős stáb és mintegy 80 állat kíséri folyamatosan. Az intézmény által foglalkoztatott állatok között oroszlán, víziló, orrszarvú, ló, majom, kecske, zebra és papagáj is megtalálható.

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat