A legmenőbb futball album – Ezt a nők is imádni fogják

Szerző: Marity Mira

Az a jó a könyvben, hogy mindig talál az ember apropót arra, hogy vegyen magának vagy ajándékozzon valakinek egyet. Ha pedig egy nívós albumról van szó, az öröm duplázódik. Mindenki szívesen lapozgatja az olvasmányos és informatív kiadványokat. Főleg, ha az olyan színvonalú, mint amilyet a Kossuth Kiadótól megszoktunk. A szerkesztők nem nagyon tudnak mellényúlni, mert a gondozásukban olyan könyvek jelennek meg, amelyeket örömmel és érdeklődéssel lapozgat a család minden tagja. Bármily meglepő, ez most egy tematikus albumra igaz, Keir Radnedge: A futball története című kiadványra.

Amit tudni akarsz a fociról

Nálam dilettánsabb embert aligha lehet találni futball topikban, ezért elsődleges és autentikus forrásként állítom, hogy ez az album még azokat a nőket is lenyűgözi, akiknek köze nincs a gyepen futkározó, bőrlabdát rugdosó 22 emberhez. Sőt mi több, a laikusok és a sportot kedvelők számára egyaránt szolgál plusz információkkal, érdekes tényekkel és kuriózumnak számító sztorikkal a könyv. A bevezetőben fény derül arra, hogy miért a világ legnépszerűbb sportja a labdarúgás, és hogy miként lett a „rakoncátlan kergetőzésből saját szabályrendszerrel rendelkező játék”. Noha a futballal kapcsolatos feljegyzések már a Han-dinasztia 2000 évvel ezelőtti írásos emlékeiből is fennmaradtak, igazán populárissá csak a 19. század elején vált, és hol máshol, mint Nagy-Britanniában.

Az Etoni Faljátékban, amely a foci korai változatainak egyike, kevés szabály volt – már ha létezett olyan. A futball hajnalán bizony erőszakos, veszélyes és durva küzdelem volt ez a játék. Meglepő, néhol megdöbbentő érdekességekről lebbenti fel a fátylat az album. Az egyik ilyen például az, hogy eleinte nem is labdával játszottak a játékosok. A lázadóvezér, Jack Cade akkori követői egy disznó húgyhólyagját rugdosták végig London utcáin, Chesterben pedig a dán martalócok feletti győzelem megünnepléseként az ellenség egyik elesett katonájának feje szolgált labdaként. Azt hiszem, ezt eddig nem tudtuk a fociról.

Igényes, mint mindig

Az A4-es méretű keményfedelű album 270 oldalon keresztül taglalja a világ leghíresebb klubjait, a legendás labdarúgókat és a futballnemzetek történetét. A végén található tárgymutató segítségével az olvasó eligazodhat a futballtörténelem legnagyobb nemzetközi megmérettetéseinek világában. A szerkesztők lajstromozzák az összes híres focistát, kitérve a klubjaikra, legendás meccseikre és góljaikra. Az olyan ikonikus futballistáknál, mint Pelé, Maradona, Ronaldo vagy Zidane felsorolják a bajnoki mérkőzések, gólok és trófeák számát.

Fény derül arra is, milyen horribilis összegekért igazoltak át egyik klubból a másikba, mennyi volt a gólátlaguk vagy a győzelmi arányuk. Az album minden eddiginél precízebb statisztikákkal és adatokkal szolgál, mindemellett megőrzi az olvasmányos és szórakoztatóan informatív jellegét is. Tudták például, hogy Óceánia csak 2001-ben kapott garantált résztvevői helyet a világbajnokságokon, amit aztán két évvel később vissza is vontak? Azóta a szigetvilág selejtezőjének győztesei interkontinentális pótselejtezőn is részt kell, hogy vegyenek ahhoz, egy egyáltalán kijussanak a FIFA-ra.

A magyar futball hőskora

Az megvan, hogy a világ legtöbb részén még mindig elsők között Puskás Ferencre asszociálnak az emberek, ha szóba kerül Magyarország? Éppen ezért is szívmelengető az albumban a hazai érintettséget felfedezni. Megemlékeznek az azóta milliók által visszasírt magyar olimpiai aranyérmekre, amelyeket 1952-ben, 1964-ben és 1968-ban szerzett válogatottunk. Büszke és örömteli érzés látni az Aranycsapat archív fotóját az egyik oldalon, a (számunkra) leghíresebb meccsen, az 1953-as Wembley stadionbeli győztes mérkőzésen. Az átigazolásokkal kapcsolatban is meglepő adatokkal szolgál a könyv. Puskás Ferenc 1958-ban mindössze 3900 fontért ment át a Real Madridhoz, Gareth Bale már 86 millió fontért tette meg ugyanezt 2013-ban.

Ha ilyen és ehhez hasonló focis csemegékre és kuriózumokra kíváncsi, vagy nőként többet szeretne tudni a sportról, ami a férfiakat a fotelba szegezi a bajnokságok idején, esetleg pont egy férfi ismerősét szeretné meglepni egy olyan könyvvel, ami garantáltan nem kerül a könyvespolc tetejére porosodni, akkor ez az album a legnyerőbb választás. Informatív és olvasmányos, színvonalas és szórakoztató olvasnivaló – amelyet akár húsvéti ajándékként is oda lehet csempészni a csokitojások és a barka mellé.

Keir Radnedge: A futball története, Kossuth Kiadó 2019