ZOOmolj rá! – A Budapest FotóFesztivál és az Állatkert közös fotópályázata

Április 30-ig várják a pályaműveket a „ZOOmolj rá!” fotópályázatra, amelyet a Budapest FotóFesztivál és a Fővárosi Állat- és Növénykert közösen hirdetett meg. Az eredeti ötletekről, egyéni látásmódról tanúskodó fotókat három kategóriában lehet beküldeni.


Az Állatkertben mindig sok a fotózni való. Szinte nincs is olyan állatkerti séta, ahol – legalább mobiltelefonnal – ne készülne néhány felvétel. Akinek pedig fényképezőgépe is van, biztos nem hagyja otthon, ha állatkerti látogatásra indul. A szenvedélyes fotósoknál pedig igen gyakran kifejezetten a fotózás a látogatás elsődleges célja.


Most különösen érdemes nyitott szemmel járni az Állatkertben, s lencsevégre kapni a látottakat, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykert a Budapest FotóFesztivállal együttműködve fotópályázatot hirdet „ZOOmolj rá!” címmel. A nyílt fotópályázatra, amelyek korlátozás nélkül bárki részt vehet, egyedi ötletekről, egyéni látásmódról tanúskodó fotókat várnak az alábbi témakörökben:

  • „állati jó társaság” – állatok idilli és időtlen pillanatai, portrék, gesztusok, események;
  • „titkos helyek” – rejtett zugok, búvóhelyek, rejtőzködő állatok;
  • „részletben az egész” – az érzékelhető látvány különleges részlete;

Pályázni a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a 2019-es évben készített, más pályázatokon nem szerepeltetett felvételekkel lehet. Alkotónként maximum 5 egyéni kép, illetve 1 tíz képből álló sorozat adható be. A beküldési határidő 2019. április 30. A pályaműveket a Budapest FotóFesztivál szakmai zsűrije bírálja el.

A fotópályázatról további részletek az Állatkert honlapján (www.zoobudapest.com) olvashatók. Közvetlen elérés az alábbi linken.

 * * *

A Fővárosi Állat- és Növénykert története során számos alkalommal kapcsolódott a hazai fotográfia fejlődéséhez. Az első komolyabb fotósorozatot a hazai fotográfia egyik nagynevű úttörője, Divald Károly készítette az Állatkert lakóiról, ezt képeslap formájában is kiadták az 1890-es években. S mivel az Állatkert közművelődései feladatainak ellátásához sok fényképre volt szükség, az intézménynek az 1920-as évek óta saját fotográfusa is van. A két világháború közötti időszakban, illetve a háború után az 1950-es évek végéig Hölzel Gyula, majd halála után néhány évig Szelei László, az 1960-as évek közepétől pedig évtizedeken át Kapocsy György töltötte be ezt a munkakört. Jelenlegi fotográfusunk, Bagosi Zoltán több mint két évtizede örökíti meg az Állatkert mindennapjait, s külön fotósa van az Állatkerti Alapítványnak is László Melinda személyében.

Közben az Állatkert minden korszakban biztatta a közönséget is, hogy élményeiket akár fényképen is megörökítsék. Az idők során több fotópályázatot is hirdetett a városligeti intézmény, az elsőt még 1931-ben (akkor Dulovits Jenő matematikus-fotóművész oroszlánfókás képe nyerte el az első díjat). Az Állatkert honlapján pedig jelenleg is található olyan felület, ahol a látogatók legjobban sikerült állatkerti fotóikat megoszthatják egymással.

Forrás. Budapest FotóFesztivál
,