Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című darabját mutatják be az MMA SZÓ • SZÍN • JÁTÉK című programsorozatában

Oberfrank Pál színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével 2019-ben megújul az MMA Szó • szín • játék című színházi programsorozata, amely 2014-ben Ács Margit író, az MMA rendes tagjának kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály író, az MMA rendes tagjának A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával.

Gál Tamás, Kiss Szilvia, Jelenetek egy házasságból – Fotó forrása: Soproni Petőfi Színház

A sorozat keretein belül az elmúlt években színre került többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozata vezetőjének Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela színművész, az MMA rendes tagjának Játszva magyarul című estjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét is.

2019. április 8-án hétfőn, 19.30 órától Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című színpadi játékát mutatják be Pataki András rendezésében, Gál Tamás és Kiss Szilvia színművészek előadásában.

Gál Tamás, Kiss Szilvia, Jelenetek egy házasságból – Fotó forrása: Soproni Petőfi Színház

Az alkotók ajánlója: 

Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. Mint a dráma előszavában írja: „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre.” Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető. 

Az előadás a Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója, különlegessége, hogy a színpadi adaptációban szereplő két színész, Gál Tamás és Kiss Szilvia a való életben is házastársak. A darabot március 20-án a XXIX. Debreceni Tavaszi Fesztiválon, március 23-án pedig a Szlovák Nemzeti Színházban láthatta a közönség, a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjának részeként pedig június 24-én kerül színre a fesztiválon. 

Budapesten egyetlen alkalommal, április 8-án 19.30 órától mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadónak Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Szereplők:
Gál Tamás, Kiss Szilvia

Rendező:
Pataki András
 

Forrás: MMA