Legendás balettegyüttesek, varázslatos koreográfiák, tánc a Müpa falain a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Az április 5-én kezdődő 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a balett, a kortárs tánc, az újcirkusz és a néptánc szerelmeseinek is szenzációs élményeket ígér. Húsvét hétfőjén Prokofjev klasszikus balettmeséjével, a Hamupipőkével érkezik a Mariinszkij Színház Balettegyüttese, Tevje, a tejesember történetét meséli el a Ballett Theatre Basel, legújabb darabját mutatja be Goda Gábor és Góbi Rita, fantasztikus látványvilágú előadással érkezik a Koreai Nemzeti Táncszínház, Emanuel Gat és Yoann Bourgeois, valamint újra Budapestre látogat a vertikális tánc amerikai úttörője, azaz a BANDALOOP társulata is.  

Mariinszkij Baletteegyüttes: Hamupipőke

Az orosz balett nem csupán a táncrajongók körében fogalom: az idén 236. évadánál tartó Mariinszkij Balettegyüttes – korábban Kirov Balett – a legkiválóbb társulatok egyike, olyan ikonikus formáció, amelynek története a 18. századtól elválaszthatatlanul összefonódott az európai táncművészet történetével, a 19–20. század fordulójától kezdve a műfaj legnagyobb sztárjai érkeztek a társulatból, köztük Rudolf Nurejev és Mihail Barisnyikov. A szentpétervári társulat idén tavasszal egy lenyűgöző balettmesével érkezik az Erkel Színházba: Prokofjev Hamupipőkéjét az orosz-amerikai koreográfus, Alekszej Ratmanszkij gondolta újra 2002-ben. Az egyszerre klasszikus és merészen kísérletező produkció azóta is a Mariinszkij egyik legsikeresebb és folyamatosan repertoáron tartott balettelőadása, amelynek varázsáról a magyar közönség is meggyőződhet a fesztivál zárónapján. Ráadásul a társulatot kísérő Mariinszkij Zenekart napjaink egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev dirigálja majd.

Ballett Theatre Basel: Tevje © Ismaei Lorenzo

Klasszikussal érkezik a Ballett Theatre Basel is: Tevje, a tejesember történetét a híres musical, a Hegedűs a háztetőn révén ismerte meg a világ. A 2015-ben bemutatott balettprodukcióért a szakma és a közönség is rajong – a táncelőadás Sólem Aléchem könyvének motívumaira épül, amelyhez tökéletes aláfestést nyújt az autentikus klezmert játszó svájci Kolsimcha együttes. A darab koreográfusa, a brit Richard Wherlock 2001 óta vezeti a Bázeli Balettegyüttest, korábban igazgatta a Luzerni Színház Balettegyüttesét és művészeti vezetőként a Komische Oper Berlin balettkarát. „A koreografálás szerelem és szenvedély. Nem tudom elképzelni az életemet tánc nélkül” – nyilatkozta.

Goda Gábor és az Artus: A Szél kapuja

A nemrég megnyitott új Nemzeti Táncszínházban mutatja be legújabb darabját Goda Gábor és az Artus. A Szél kapuja című produkció mozgásvilágát az ősi kínai harcművészetek és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja. „A Tai Chi Chuan számunkra nemcsak harcművészet, hanem a természettel tökéletes összhangban lévő, eleve adott mozdulatokból született mozgásrendszer és kompozíció, ami többek közt abban segít, hogy megérezzük, hogyan tudunk emberként harmóniában élni a környezetünkkel” – mesélte a koreográfus a BTF Magazinnak. A természethez nyúlt inspirációért a Koreai Nemzeti Táncszínház Scent of Ink (A tinta illata) című darabja is, amely a négy évszakot reprezentáló növények – a szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél) – szimbolikája köré épül.

Koreai Nemzeti Táncszínház: Scent of Inf (A tinta illata)

A MU Színház mutatja be Góbi Rita új, Freestyle című darabját, ahol a nézők két szereplő, két test versengését követhetik nyomon. Ahogy a fiatal, de a nemzetközi színtéren is aktív alkotó korábbi munkáiban, itt is fellelhető a rá jellemző bátor kísérletezés és a precízen kidolgozott koreográfia, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés és az önfeledt játékosság.

Góbi Rita: Freestyle © Peti Péter

A marokkói–izraeli gyökerekkel rendelkező francia táncművész-koreográfus, Emanuel Gat nem először jár Budapesten, a magyar közönség többször is találkozhatott már vele a Trafó színpadán. Mozgalmas és látványos előadásaiban mindig kiemelten fontos szerepet kap a zene, amely ezáltal a háttérből kilépve a darab szerves alkotórészévé válik. Nincs ez másként a SUNNY című műben sem: az Amszterdamban élő francia DJ-producer, Awir Leon Marvin Gaye azonos című slágerét feldolgozva, a nézők szeme előtt hozza létre az élő „alapot”. Erre épül a hosszú csendekkel, bravúros jelmezekkel operáló előadás, amelyben – a Le Figaro tánckritikusát idézve – „túlcsordul a fiatalosság, az életöröm és a derű”.

Emanuel Gat: SUNNY © Julia Gat

Szintén a Trafóba érkezik a francia újcirkusz egyik legjelentősebb alkotója, a karizmatikus akrobata-előadó Yoann Bourgeois legújabb kreációja: a Minuit (Éjféltájt) a test mozgás közbeni pillanatnyi súlytalanságát igyekszik megragadni. Az élet metaforájaként is értelmezhető előadás – amelynek kifinomult és érzékeny világához tökéletesen illeszkedik Laure Brisa hárfaművész reflektív élőzenéje – a Le Monde kritikusa szerint „egyszerre hipnotikus és örökmozgó, ahol a szépség mindig kockázat és veszély is egyben”.

Yoann Bourgeois: Minuit (Éjféltájt)

A vertikális tánc úttörői, azaz az amerikai BANDALOOP társulata 2017 őszén, a CAFe Kortárs Művészeti Fesztiválon már meghódította a magyar közönség szívét. Akkor egy Kálvin téri irodaház üvegfalán mutatták meg, hogy miért csodálja őket a világ, 2019-ben pedig visszatérnek Budapestre. Ezúttal a Müpa falain perdülnek majd táncra, és legújabb, Strings című előadásukat hozzák magukkal. A produkciót a Londonban élő zeneszerzővel és DJ-vel, Gabriel Prokofievvel – a legendás orosz komponista-zongoraművész, Szergej Prokofjev unokájával – hozták létre, és az előadás egyik főszereplője maga a kötél, amely nemcsak a szó fizikai, hanem metaforikus értelmében is a kapcsolatok, az összetartozás, a szakítás, a megfékezés és a felszabadítás megjelenítője. A sok szempontból formabontó előadásokat megálmodó csapat ez alkalommal a Müpa épületének falain, illetve a Fesztivál Színházban nyűgözi majd le a közönséget, a társulathoz ráadásul a magyar vonósnégyes, az Accord Quartet is csatlakozik.

Bandaloop © Krystal Harfert

Április első hétvégéjén már 38. alkalommal nyitja meg kapuit a hazai folklórszcéna egyik legjobban várt, legreprezentatívabb eseménye, az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, ahol a nagyszabású közösségi élmény mellett kézműves foglalkozások, játéktanítás, fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják a programot. A Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén egymást váltják majd a néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek, így nyújtva a lehető legbőségesebb áttekintést a Kárpát-medence és a moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek népi kultúrájából.

Prokofjev: Hamupipőke

A Mariinszkij Színház Balettegyüttesének előadása

2019. április 22., 15.00; 20:00 – Erkel Színház

Közreműködik: Marija Sirinkina / Nagyezsda Batojeva, Alekszandr Szergejev / Vlagyimir Skljarov, Jekatyerina Kondaurova, Mariinszkij Zenekar

Zene: Szergej Prokofjev

Librettó: Nyikolaj Volkov (Charles Perrault meséje nyomán)

Díszlet: Ilja Utkin, Jevgenyij Monahov

Jelmez: Jelena Markovszkaja

Fény: Gleb Filstyinszkij

Koreográfus: Alekszej Ratmanszkij

Vezényel: Valerij Gergijev

Jegyek és további információk: https://btf.hu/program?id=93252

A Mariinszkij Balett legendás történetéről és Prokofjev balettmeséjéről további érdekességeket a BTF blogon olvashat:

https://btf.blog.hu/2019/03/11/a_tanc_orosz_legendai_a_mariinszkij_balett_tortenete
https://btf.blog.hu/2019/03/04/hamupipoke_a_balettszinpadon 

Ballett Theater Basel: Tevje

2019. április 10., 19.00 – Erkel Színház

Közreműködik: Kolsimcha

Az együttes tagjai: Olivier Truan – zongora, Michael Heitzler – klarinét, Simon Girard – harsona, Barak Mori – nagybőgő, Christoph Staudenman – dob

Zene: Olivier Truan

Díszlet: Bruce French

Jelmez: Catherine Voeffray

Animáció: Andreas Guzman, Bruce French, Rubén Bañol Herrera

Fény: Jordan Tuinman

Dramaturg: Hans Kaspar Hort, Bettina Fischer

Koreográfus: Richard Wherlock

Tevje, tejesember: Frank Fannar Pedersen

Golde, a felesége: Ayako Nakano

Cejtel, a legidősebb lánya: Andrea Tortosa Vidal

Hódel, a lánya: Tana Rosás Suñé

Chave, a lánya: Dévi-Azélia Selly

Mótel, szabó: Jorge García Pérez

Percsik, diák: Anthony Ramiandrisoa

Fegyka, ukrán fiatalember: Max Zachrisson

Jente, házasságközvetítő: Debora Maiques Marin

Lázár Wolf, agglegény: Javier Rodriguez Cobos

Rabbi: Sergio Bustinduy

Falusiak, násznép, menekültek: Armando Braswell, Sergio Bustinduy, Luna Bustinduy Mertens, Mirko Campigotto, Alba Carbonell Castillo, Lydia Caruso, Ismael Del Valle, Diego Benito Gutierrez, Rubén Bañol Herrera, Lisa Horten Skilbrei, Gaia Mentoglio, Florent Mollet, Max Ossenberg-Engels, Jorge Garcia Pérez, Anthony Ramiandrisoa, Raquel Rey Ramos, Javier Rodriguez Cobos, Tana Rosás Suñé, Dévi-Azélia Selly, Claudine Schoch, Piran Scott, Andrea Tortosa Vidal, Max Zachrisson

Jegyek és további információk: https://btf.hu/program?id=93243

Artus – Goda Gábor Társulata: A Szél kapuja – bemutató

2019. április 15., 19.00 – Nemzeti Táncszínház — Nagyterem

Előadják: Bakó Tamás, Izsák Szilvia, Mayer Zita, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Szalay Henriett

Közreműködő harcművészek: Szalkó Erika, Szalkó Zsuzsa, Szeghalmi Etelka

Közreműködő zenészek: Bartek Zsolt, Philipp György

Zene:Philipp György

Szöveg: Fodor Ákos, Goda Gábor, Krasznahorkai László, Seneca, A. A. Milne

Látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor

Jelmez: Lőrincz Kriszta, Bodóczki Antal

Fény: Kocsis Gábor

Kreatív technika: Papp Gábor, Hajdu Gáspár

A rendező munkatársa: Nagy Eszter, Zahra Fuladvand

Koreográfus, rendező: Goda Gábor 

További információk: https://btf.hu/program?id=106851 

Góbi Rita Társulat: Freestyle – bemutató

  1. április 10., 20.00 – MU Színház

Előadják: Ruri Mito, Góbi Rita

Zene: Szegő Dávid

Fény: Pavla Beranová

Dramaturg: Zsigó Anna

Koreográfus: Góbi Rita

Jegyek és további információk: https://btf.hu/program?id=107508

Koreai Nemzeti Táncszínház: Scent of Ink (A tinta illata)

  1. április 18., 19.00 – Müpa — Fesztivál Színház

Előadják: Yun Sung-cheol, Jung Gil-man, Lee Se-bum, Park Ki-hwan, Hwang Yong-chun, Song Sul, Lee Seog-jun, Lee Jae-hwa, Choi Ho-jong, Kim Hyun-ju, Kim Won-kyung, Kim Young-mi, Park Young-ae, Lee Hyun-kyung, Choi Won-ja, Jung Hyun-sook, Kim Hoie-jung, Jeon Jeong-a, Song Ji-young, Park Hae-jee, Lee Yo-eum, Park Soo-yun

Rendező, látvány: Jung Ku-ho

Zene: Pi Jeong-hun

Jelmez: Kim Hyo-young

Fény: Joo Young-seok

Hang: Lee Jae-sik

Animáció: Choi Jong-bum

Koreográfus: Yun Sung-joo

Művészeti vezető: Kim Sang-duk

Rendező, látvány: Jung Ku-ho

További információk: https://btf.hu/program?id=107480 

Emanuel Gat: SUNNY

2019. április 12-13., 20.00 – Trafó Kortárs Művészetek Háza

Zene: Awir Leon

Koreográfus: Emanuel Gat

További információk: https://btf.hu/program?id=108896

Emanuel Gat karrierjéről további érdekességeket olvashat a BTF blogon: https://btf.blog.hu/2019/03/20/karmesteri_pulpitus_helyett_tancterem_emanuel_gat_a_kortars_tancelet_egyik_legizgalmasabb_koreografu 

Yoann Bourgeois: Minuit (Éjféltájt)

2019. április 19-20., 20.00 – Trafó Kortárs Művészetek Háza

I.: Les Paroles Impossibles

Alkotó és előadó: Yoann Bourgeois

II.: Mobile

Alkotó és előadó: Jörg Müller

III.: La Balance de Lévité

Előadja: Sonia Delbost-Henry

Koncepció: Marie Fonte, Yoann Bourgeois

Rendező: Goury

IV.: Fugue / Table

Előadja: Sonia Delbost-Henry

Koncepció: Marie Fonte, Yoann Bourgeois

V.: Fugue / Trampoline

Alkotó és előadó: Yoann Bourgeois

További információk: https://btf.hu/program?id=108874 

BANDALOOP: Strings

2019. április 6-7., 20.40 – Müpa – Fesztivál Színház

Előadják:  Virginia Broyles, Becca Dean, Melecio Estrella, Rachael Lincoln, Courtney Moreno, Jessica McKee, Roel Seeber, Jessica Swanson

Közreműködik: Accord Quartet

A vonósnégyes tagjai: Mező Péter, Veér Csongor – hegedű, Kondor Péter – brácsa, Ölveti Mátyás – cselló

Zene:Gabriel Prokofiev

Fény:Jim French

Jelmez:Jessica McKee

Koreográfus:Amelia Rudolph és a társulat tagjai

A művészeti vezető munkatársai:Melecio Estrella, Rachael Lincoln

Művészeti vezető:Amelia Rudolph

Társulatvezető:Thomas Cavanagh

További információk: https://btf.hu/program?id=106846

Az előadás előtt 20.00 órától a BANDALOOP társulata a Müpa homlokzatán ad ízelítőt lenyűgöző vertikális táncából. A kültéri program ingyenes.

A BANDALOOP lenyűgöző produkcióiról a BTF blogon olvashat bővebben: https://btf.blog.hu/2019/02/11/tancosok_a_falakon

„Halljunk szót…!” – nyitótáncház

38. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

2019. április 5., 19.00 – Fonó Budai Zeneház

További információk: https://btf.hu/program?id=109279

38. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

2019. április 6., 10.30 – Papp László Budapest Sportaréna

10.30–18.30 Tánchagyományaink – tánctanítás és bemutatók

19.30 Muharay-gála (Galga-mente)

20.20 A 2019-es Táncház díj átadása

20.30 Martin-gála (Gyimes és Moldva)

22.00 Táncház a javából

További információk: https://btf.hu/program?id=108897

2019. április 7., 10.30 – Papp László Budapest Sportaréna

10.30–17.30 Aprók bálja

13.00 „Minden magyarok tánca” (Kalotaszeg)

18.00 Cimbaliband, Pál Isván Szalonna és Bandája

19.30 Mindenki tánca – Padkaporos bál

21.00 Össztánc

További információk: https://btf.hu/program?id=110965

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál
,