Tolnai Ottóval és Ladik Katalinnal a Duna „emlékfolyamán evezünk”

A Vajdaságba visz bennünket a „víz emlékezete” az Országos Széchényi Könyvtár nagysikerű irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának soron következő, A Dunánál című estjén.

A Duna határokon áthömpölygő folyam. Összeköt, szállít, kincsek és uszadékok „fecsegnek felszínén”, „hallgatnak mélyén.” A nagy folyó ugyanakkor elválaszt, elhatárol egymástól időt és teret, kultúrákat, közösségeket, múltat és jelent.

A határ(on)lét, a kisebbségi lét és művészet vizekben, hordalékrétegekben megcsillanó múltjáról, jelenéről két, tudásban, érzékenységben és műfajokban határtalan alkotó fog vallani a közönség számára: Tolnai Ottó költő, író és Ladik Katalin költő, performer, színésznő. Mindketten több szállal kapcsolódnak Csáth Gézához, „árvacsáthoz” a szabadkai születésű, tragikus sorsú író-orvoshoz, akinek novelláiban megelevenedik az álomszerűvé formált bácskai táj.

A nemzeti könyvtár gyűjteményéből Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus Csáth Géza Délutáni álom szecessziós kötetét mutatja be a látogatóknak.

Időpont: 2019. március 28., csütörtök 17 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár

Budavári Palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

A KönyvTÁRlat februári 14-én elmaradt programját, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert közös estjét – Mesél a Tisza és a Körös – május 30-án rendezzük meg.

A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár