Antik and Art Budapest: fókuszban a magyar műtárgypiac!

A Millenárison megnyitotta kapuit az Antik and Art Budapest vásárral egybekötött kiállítás, ahol a magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat. Március 24-ig több mint harminc kiállító várja az amatőr és profi műkedvelőket, érdeklődőket. Délelőttönként és délutánonként a műtárgypiacot érintő, különböző tematikára épülő ingyenes előadásokon és magyar, illetve angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt lehet venni. A szervezők a jótékonykodásra is gondoltak, egy online aukción a kiállítók által felajánlott egyedi tárgyakra lehet licitálni.  

Bútor; csillár; ékszer; festmény; grafika; numizmatika; óra; papír-régiség; porcelán és kerámia; ritkaság-szőnyeg; textíliák; vallási tárgyak – ezek mind megtalálhatók a mától látogatható kiállításon és vásáron. A kiállítóktól lehet szakmai tanácsot is kérni, vagy ingyenes érték-, illetve ékszerbecslést is igénybe lehet venni.

„A kiállítás egy különleges alkalom, hogy műkereskedők, művészettörténészek és érdeklődők közvetlenül találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. Az utóbbi években Magyarországon is megnőtt az érdeklődés a műgyűjtés iránt, ezért is döntöttünk úgy, hogy több mint 10 éves kihagyás után újjáélesztjük a kezdetektől népszerű rendezvényünket. Egy olyan minőségi programot állítottunk össze, amely reméljük, hogy mindenkinek élmény lesz” – fogalmazott a megnyitón Tausz Ádám tulajdonos, ötletgazda.

A négynapos rendezvény kiemelt partnere a CIB Bank. Szinai Ádám kommunikációs vezető emlékeztetett, hogy az Antik and Art Budapest elődje, az utoljára 10 évvel ezelőtt megrendezett Antik Enteriőr kiállítás éveken keresztül a bankcsoport támogatásával valósult meg, ezért a CIB örömmel csatlakozott ismét az idén visszatérő rendezvényhez. „Az Antik and Art a hazai galériák és antik kereskedők csúcsrendezvénye lesz, mindezt olyan módon bemutatva, ahol minden látogató megtalálhatja a számára leginkább megfelelő lehetőségeket. Egy olyan rendezvény, amely a CIB Bankhoz hasonlóan egyszerre testesíti meg a múlt értékeire való támaszkodást és a jövőbe tekintést, a hagyomány iránti tiszteletet és az értékteremtésben lévő hitet.” – tette hozzá.

Zakariás Fruzsina, a BÁV vezérigazgatója elmondta: „Magyarország legelső, idén 99 esztendős aukciósházaként az Antik and Art kiállítás számunkra éppolyan kiemelkedő jelentőségű, mint egy évtizede az Antik Enteriőr volt.  Az 1920-ban rendezett első művészeti árverésünk óta több mint 600 aukciót bonyolítottunk le, amelyeken több mint 300 ezer műtárgyat értékesítettünk, így bátran állíthatjuk, hogy a magyar műkereskedelemben és műgyűjteményekben található tárgyak jelentős része már megfordult nálunk az elmúlt esztendőkben. Az Antik and Art kiállításon sokszínű és gazdag történelmünkhöz és folyamatos megújulásunkhoz egyaránt méltó festményekből, műtárgyakból, luxusékszerekből és órákból álló kollekciónkkal, valamint szakértő kollégáinkkal várjuk az érdeklődőket”.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház művészettörténésze, Kelen Anna hangsúlyozta: „Magyarország egyik legnagyobb múltú aukciósházaként és galériájaként örömmel támogatjuk a kezdeményezést, a részvételünk nem is volt kérdés. Rendkívül fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a klasszikus és modern művészettel foglalkozó magyar galériáknak is legyen rendszeres bemutatkozási lehetősége, és kialakuljon egy nemzetközi szintű párbeszéd, értékes üzleti kapcsolatok. Mi egy ránk jellemző színvonalas anyaggal készültünk, az általunk képviselt modern magyar művészet legszebb festményeiből.”

A rendezvény szakmai programját Serfőző Krisztina állította össze. „Arra törekedtünk, hogy betekintést adjunk a műtárgy, mint alternatív befektetési eszköz piacára is. Előadóink nemzetközi trendekről, a magyar művészek árairól, hamisítási ügyekről, szempontrendszerekről, illetve viszonyítási pontokról is beszélnek, amelyeket érdemes ismerni és figyelembe venni a vásárlás előtt, valamint a gyűjteményépítés során. Kiderül, milyen művek jutnak el egészen a nagy nemzetközi aukciókig, és ki a legdrágább magyar művész. A kerekasztal-beszélgetések közreműködői a piac legmeghatározóbb szereplői, téma többek közt a műtárgyvásárlás és gyűjtés mechanizmusa, és az Y generáció szerepvállalása a műtárgyvásárlásokban” – foglalta össze a legfontosabb szempontokat a művészeti menedzser.

Rockenbauer Zoltán a magyar kubizmusról tart előadást. „Ez fehér folt a magyar művészetben, sokáig nem is tudtunk a létezéséről. Mára azonban világossá vált, hogy az első világháború előtt a magyar művészek nagy számban csatlakoztak Párizsban ehhez a mozgalomhoz. Kollégámmal, Barki Gergellyel évek óta kutatjuk ezt a területet, már több, korábban elveszettnek hitt, illetve ismeretlen kubista alkotást találtunk meg magángyűjteményekben, múzeumi raktárakban, de sok még a lappangó remekmű. Egy ilyen kiállítás azért is jó, mert lehetőséget ad, hogy kutatásunkat kiterjesszük, felhívjuk a figyelmet a magyar művészetnek erre a rendkívül fontos fejezetére” – mondta a művészettörténész.

A szakmai előadásokat a hazai tárgykultúrát bemutató programok kísérik, a Zsolnay, az óra és a szőnyeg világából. Bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára életét bemutató kiállítása is, melyről a múzeum vezető muzeológusa, Simonovics Ildikó tart izgalmas előadást.

Együttműködésben az Axioart Nemzetközi Független Műkereskedelmi portállal, az alábbi linken elérhető katalógusban megtekintők azok a tárgyak, amelyeket a kiállítók ajánlottak fel licitálásra. Licitálni lehet többek között Horváth Lóczi Judit, Czóbel Béla, Klie Zoltán festményre; gyémántokkal és rubintokkal díszített art deco gyűrűre; édesvízi tenyésztett gyöngysorra; muránói üvegvázára; kristály asztali lámpára.

Havadtőy Sámuel a Kálmán Makláry Fine Arts egyik ikonikus művésze, hatalmas kacsa-figurájával várja a látogatókat. A világhírű pop-art művész direkt erre az alkalomra 300db. kacsa puzzlet is készített jótékonysági céllal, amelyek darabját 10ezer forintért lehet megvásárolni a kiállításon. Sam korábban már adománnyal és önkéntesként is segítette az alapítványt.

Március 21. szombat délután 17,00 óráig lehet licitálni, a tárgyakat pedig március 22. vasárnap lehet átvenni az adott tárgyat felajánló standtól. A bevétel kedvezményezettje a Hlatky-Schlichter Hubert által alapított Segítő Angyalok Alapítvány. A szervezet két oldalról is érintett a jótékonysági akcióban. Az online aukcióból származó összegből a magyar hajléktalan étkeztetést támogatják, a kacsa-puzzlek értékesítése után összegyűlt összegből pedig a Malawi Angyal idegsebészeti és humanitárius misszió tevékenységét segítik.

A helyszínen működik majd egy olasz jellegű étterem, és egy „bor és kávé bár” is – a kicsiket pedig ingyenes játszóház, és kézműves foglalkozások várják, amíg a felnőttek nézelődnek. De lesznek pihenősarkok is, ahol lehet olvasni, vagy éppen kötetlenül beszélgetni egy kiállítóval.

Kiállítók listája, bővebb információ: www.antikandartbudapest.com

https://www.facebook.com/AntikAndArt/

Forrás, fotók forrása: Antik and Art Budapest