Vetítéssel kísért előadás Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) festőművész halálának 100. évfordulója alkalmából

A magyar művészettörténet legrejtélyesebb és egyik legismertebb alakja Csontváry Kosztka Tivadar. Művészete különböző síkon értelmezhető, s mivel önéletírása szűkszavú, a titkait a festményei őrzik. Csontváry különleges művészete nem kapcsolható egyértelműen egyetlen korstílushoz sem.

A művészet mindig csoda, egy misztérium, melyet a néző önmagának fejt meg a legjobban. Csontváry képei színes csodák, a századforduló lenyomatai, lehetnek „LÁTLAT-ok” vagy mély belső hanggal bíró alkotások. Mesélnek Csontváryról, a koráról, a századforduló eseményeiről.

Az előadás kitér arra, mik lehettek Csontváry képeinek forrásai, hogyan hatott művészetére a fotográfia és a hozzá kapcsolható képeslapnyomtatás. Bemutatásra kerül az a különleges festéstechnika, ami miatt színei ennyire ragyogóak, és kiderül, mit jelent a „LÁTLAT” szó képszerkesztési eljárásában, mellyel megalkotta sajátos, új stílusát a tájábrázolásban.

Előadó: Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője

Időpont: 2019. április 9. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges. 

Forrás: Hegyvidék Galéria