JULIUS MEINL – Fizess verssel – Éld át a pillanatot és fedezd fel a benned rejlő költőt a Költészet Világnapján!

Manapság gyakran, elidőzünk a telefonunk felett, kizárva a külvilágot s mindezzel elveszítve annak a lehetőségét, hogy egy-egy pillanatot valóban megélhessünk. Csatlakozz TE is március 21-én a Költészet Világnapján a „Fizess Verssel” Nemzetközi kezdeményezéshez. Nem kell mást tenned, mint rendelj egy kávét, meríts ihletet, s a leírt költeménnyel fizesd ki kávédat, amely az inspirációt adta. 

Mit kell tenned?

A Költészet Világnapján keress fel egy olyan helyszínt, mely csatlakozott a kezdeményezéshez.

*

Rendelj egy kávét, meríts ihletet, s a leírt költeményeddel fizesd ki kávédat, amely az inspirációt adta.

*

Mindenek felett legyél Te a 6 szerencsés egyike, aki találkozhat a Julius Meinl nagykövetével, a platinalemezes énekes és dalszövegíró Tom Odellel. Nem kell mást tenned, minthogy készíts egy fotót versedről, töltsd fel az Instagramra, s használd a #PayWithAPoem hashtaget! 

Ébreszd fel a benned rejlő költőt! Minden év március 21-én, a Költészet Világnapján helyszínek százai csatlakoznak világszerte a “Fizess Verssel” kampányhoz. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. 2019. március 21-én, csütörtökön, a Költészet Világnapján a Julius Meinl jóvoltából, egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik, így a vendégek kávéjukat egy verssel vagy akár egy idézettel „fizethetik ki” a kampányhoz csatlakozott éttermekben és kávézókban. 

A Julius Meinl nemzetközi nagykövete 2019-ben: TOM ODELL

Tom Odell

Tom Odell platinalemezes énekes-dalszövegíró és márkanagykövet támogatja a Fizess Verssel eseményt, és vendégszerepel az új globális sorozatunkban. A ’Chasing Poems’  (Vers vadászat) című filmünk arról szól, hogy milyen csodák történhetnek akkor, ha egy percre felnézünk a telefonunkból, és a jelenre koncentrálunk. A filmben többek között a világszinten elismert ’Another Love’ és ’Go Tell Her Now’ című számok is szerepelnek Tom harmadik stúdióalbumáról, ami a Jubilee Road címet viseli.

„Nagyon megtetszett a projekt, mert imádom a kávézókat, a költészetet és az irodalmat és szimpatikus az ötlet, hogy kevesebb időt töltsünk telefonozással – és helyette inkább többet kávézzunk együtt. Tökéletesen illik hozzám.”

Chasing Poems – (Vers vadászat) a meríts ihletet egy versből négyrészes sorozat első adásának premierje 2019. március 18-án látható!

Több ezer vers a budapesti Akvárium klubban a Magyar Költészet Napján! 

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is összegyűjtjük a március 21-én íródott költeményeket, és 2019. április 11-én (a Magyar Költészet Napján) kiállítjuk azokat egy héten keresztül a Budapest szívében található Akvárium klubban. 

A főváros szívében található Akvárium Klub Budapest egyik legkedveltebb szórakozóhelye, három termével, víz alatti bisztrójával és óriási, pezsgő teraszával várja a szórakozni vágyókat. A klub mindig szem előtt tartotta a kulturális szerepvállalást. „Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a Fizess Verssel kampányt, így nem is volt kérdés, hogy a részeseivé szeretnénk válni.” – mondta Fülöp Zoltán, a klub egyik tulajdonosa. „Sőt, nem is elégedtünk meg ennyivel!” – teszi hozzá Lobenwein Norbert, a másik tulajdonos – „Éppen ezért április 11. és 18. között, a Magyar Költészet Napja alkalmából kiállítjuk a Fizess Verssel kampány során fizetőeszközként használt verseket az Akvárium Klub teraszán, hogy egy héten keresztül még több emberhez juthassanak el a költemények.”

A globális és rendhagyó kezdeményezés mögött, a Julius Meinl, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt inspiráló hatása is közismert. Idén ötödik alkalommal csatlakozott Magyarország is a felhíváshoz közel 80 helyszínnel országszerte, köztük több nagy múltú kávéház és cukrászda is. A kezdeményezésről Takács Pétert, a Julius Meinl magyarországi ügyvezetőjét kérdeztük. 

A Julius Meinl Bécsből indult, ahol nagyon büszkék a kávéházi kultúrára. Mit gondol, itthon is van ekkora hagyománya a kávéházi életnek?

A 19. és 20. század pezsgő szellemi és alkotói légkörében híres irodalmárok, költők, festők, tudósok, értékformálók élték mindennapjaikat kávéházakban, Magyarországon ugyanúgy, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. Sőt, ezeken a helyeken a legismertebb feltalálóink, művészeink és költőink kaptak ihletet – gondoljunk csak a legendás nagy kávéházakra, például a Gerbeaudra, a Pilvaxra, a Centrálra vagy a New York-ra, ahol a kávé nemcsak átszőtte a hétköznapokat, de inspirálta is az embereket. 

Mi pontosan e nagyszerű kezdeményezés célja?

Elsősorban az, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban, is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen valahol mindenkiben ott rejlik a költő. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat.

Mit lehet tudni a felhíváshoz csatlakozott helyszínekről?

Idén is, közel 80 Julius Meinl kávét forgalmazó helyszín csatlakozott felhívásunkhoz országszerte, köztük több nagy múltú kávéházzal és cukrászdával, aminek nagyon örülünk, sőt bízom abban, hogy az évek alatt ez a szám akár több száz is lehet. Amiben csak lehet, igyekszünk a helyszínek segítségére lenni, melyben az egyik legfontosabb, hogy természetesen a Költészet Világnapján a kávét az eseményhez a Julius Meinl biztosítja. A csatlakozott éttermek illetve kávézók pedig a versekkel, idézetekkel kitöltött cetlikkel tudnak felénk elszámolni. Tehát tényleg megvalósul az a tény, hogy a versek és idézetek, egy napra valódi fizetőeszközzé válnak. 

Mit kell tennie annak, aki 2019. március 21-én verssel vagy idézettel szeretne fizetni egy kávéért?

Elsőként találja meg a hozzá legközelebb eső helyszínt, mely csatlakozott a felhíváshoz. A Fizess Verssel kampányban való részvételt az éttermek és kávézók ajtómatricákkal, plakátokkal, valamint az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal is jelzik. Ezután nem kell mást tennie, mint kedvenc verssorát leírja a kihelyezett cetlire és a kiválasztott kávéért azzal fizet a pénztárnál.

A „Fizess Verssel’ nemzetközi felhívás részleteit keresd a www.meinlcoffee.com weboldalon, vagy az asztalokon kihelyezett cédulatartó dobozokon. A promóció kizárólag 2019. március 21-én érvényes. 

Eseményről bővebb információ:

A felhívás videója:

Facebook: www.facebook.com/juliusmeinlhungary,

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/614412562339284/

Web: www.meinlcoffee.com 

RÉSZTVEVŐ HELYSZÍNEK
(abc sorrendben, városonként):

BUDAKESZI
Jókenyér Budakeszi 2092 Fő út 134.

BUDAPEST
Akvárium Budapest 1051 Erzsébet tér 12.
Átrium Park Étterem Budapest 1138 Váci út 45
Café Park Budapest 1117 Irinyi József u. 4-20.
Cziniel Cukrászda és Kávéház Budapest 1033 Nánási út 55.
Dunapark Kávéház Budapest 1137 Pozsonyi út 38.
Jókenyér Budapest 1126 Istenhegyi út 23.
Knorr Budapest étterem Budapest 1238 Helsinki út 105. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
MKB Pepperhouse Budapest 1134 Kassák Lajos utca 18.
MKB Pepperhouse Budapest 1056 Váci utca 38.
Nem adom fel Kávézó és Étterem. Budapest 1082 Baross u. 86.
Office Garden étterem Budapest 1117 Alíz utca 2.
Parkway Budapest Könyves Kálmán krt. 54-58
Rózsavölgyi Szalon Budapest 1052 Szervita tér 5.
SE Balassa utca étterem Budapest 1083 Balassa utca 8. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
SE Nagyvárad Téri Elméleti Tömb étterem Budapest 1089 Nagyvárad tér 3.
Szecesszió Kávéház Budapest 1054 Honvéd u. 3.
G.I. Fridays Étterem Budapest 1062 Oktogon tér 3.
G.I. Fridays Étterem Budapest 1062 Váci út 1./Westend City Center
Trabant Bisztró Budapest 1051 Október 6. utca 16-18.
Kerületi Szakrendelő Budapest 1183 Thököly út 3. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Vian Café Liszt Ferenc tér Budapest 1061 LISZT FERENC TÉR 9
Vian Café Gozsdu Udvar Budapest 1061 KIRÁLY UTCA. 13/C
Vian Café Bisztró Bazilika Budapest 1051 HERCEGPRÍMÁS UTCA 15.

CELLDÖMÖLK
Lipóti Pékség Celldömölk 9500 Szentháromság tér 6.

CSONGRÁD-BOKROS
Mars étterem „Csongrád-Bokros” 6648 I. kerület (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

DUNAFÖLDVÁR
Marcipán Cukrászda Dunaföldvár 7020 Béke tér 3.

GÖDÖLLŐ
Jókenyér Gödöllő 2100 Petőfi Sándor tér 4-6.

GYŐR
Irodalmi Kávézó Győr 9026 Egyetem tér 1.
Lipóti Pékség Győr 9021 Arany J. u. 31./a.
Lipóti Pékség Győr 9028 Jereváni út 23-25.
Lipóti Pékség Győr 9023 Kodály Z.u.42./a.
Lipóti Pékség Győr 9026 Rónai Jácint u. 1.
Petz Aladár Kórház Győr 9023 Vasvári Pál u. 2-4.

JÁSZBERÉNY
Fald Fel Amerika Jászberény 5100 Szövetkezet u. 8.

KAPOSVÁR
Lipóti Pékség Kaposvár 7400 Ady E.u.2.
Lipóti Pékség Kaposvár 7400 Berzsenyi Dániel u.13./Tesco

KECSKEMÉT
Knorr Bremse Kecskemét 6000 Georg Knorr u. 8. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Lipóti Pékség Kecskemét 6000 Korona u.2./Malom Plaza
Mercedes Kecskemét 6000 Mercedes út 1. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

KISKUNFÉLEGYHÁZA
Club Silver Kiskunfélegyháza 6100 Daru u. 1.

KOMÁROM
Lipóti Pékség Komárom 2900 Igmándi út 26-28.
Mylan étterem Komárom 2900 Mylan utca 1. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

KÖRNYE
Bridgestone Környe 2851 Kőhíd u. 1 (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

MEZŐTÚR
Buona Sera Mezőtúr 5400 Dózsa György út 26.

MISKOLC
Miskolci Kórház Csillagpont Kávézó Miskolc 3526 Szentpéteri kapu 72-76.

MOHÁCS
Vágóhíd Mohács Mohács 7700 Pick Márk u. 1. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

MOSONMAGYARÓVÁR
Monarchia Kávéház Mosonmagyaróvár 9200 Jókai utca 8.

NAGYKOVÁCSI
Amerikai Nemzetközi Iskola Nagykovácsi 2094 Nagykovácsi utca 12. (zárt üzemi egység)
Ludwig & Mentesi Kft. Nagykovácsi 2094 Kossuth Lajos u. 71.

NYÍRBÁTOR
Coloplast Nyírbátor Nyírbátor 4300 Coloplast u.2. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

PAKS
Lipóti Pékség Paks 7030 Barátság út 3
Lipóti Pékség Paks 7030 Dózsa György út 20.

PÁPA
Lipóti Pékség Pápa 8500 Kossuth L. u.22.

PÉCS
Lipóti Pékség Pécs 7621 Citrom u.7.
Lipóti Pékség Pécs 7634 Makay István út 5./Tesco
Lipóti Pékség Pécs 7632 Megyeri út 76./ Pécs Plaza

PILISSZENTIVÁN
Jókenyér Pilisszentiván 2084 Erzsébet Ipari park 4.

RÁCALMÁS
Hankook étterem (A, B épület) Rácalmás 2459 Hankook tér 1. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

SZEGED
Lipóti Pékség Szeged 6720 Széchenyi tér 16.
Lipóti Pékség Szeged 6720 Tisza Lajos krt.39.
Pick Szeged Szeged 6725 Szabadkai út 18. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

SZÉKESFEHÉRVÁR
DENSO Székesfehérvár 8000 Holland fasor 14. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Grundfos GMH 3 – Szfv Székesfehérvár 8000 Holland fasor 15. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Grundfos GMH 4 – Szfv Székesfehérvár 8000 Holland fasor 15. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

SZEKSZÁRD
Lipóti Pékség Szekszárd 7100 Kiskorzó tér 3.

SZENTGOTTHÁRD
Opel étterem Szentgotthárd 9970 Füzesi út 15. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

SZOLNOK
Stadler Szolnok Szolnok 5000 Bánki Donát u. 55 (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)

SZOMBATHELY
Markusovszky étterem Szombathely 9700 Markusovszky Lajos u. 3.

TATA
EST Mozi Tata 2890 Ady Endre u.21.

TATABÁNYA
Coloplast pdc Tatabánya Tatabánya 2800 Kerék út 4. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Grundfos GMH 1 – Tatabánya Tatabánya 2800 Búzavirág u. 14 (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Grundfos GMH 2 – Tatabánya Tatabánya 2800 Búzavirág u. 14 (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Vértes Agorája Tatbánya 2800 Szt. Borbála tér 1.

VESZPRÉM
Continental Veszprém Veszprém 8200 Házgyári út 6-8. (zárt üzemi egység – kizárólag az ott dolgozóknak)
Daiquiri Kávéház És Bár Veszprém 8200 Kossuth Lajos utca 6. félemelet

,