Sérülékeny társadalmi csoportokra fókuszál a Veszprémi Petőfi Színház

2019. március 22-én pénteken, 19.00 órától mutatja be Dan Gordon Esőember című drámáját a Veszprémi Petőfi Színház Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész és Szalay Bence főszereplésével; az előadást Anger Zsolt Jászai Mari-díjas rendező viszi színre. A premier része a teátrum érzékenyítést elősegítő koncepciójának.

Érzékenyítés, 2018.

Előzmények:

A Veszprémtől távol élő fiatalok színházba jutását segíti a Veszprémi Petőfi Színház 2018-ban meghirdetett kezdeményezése, az Imre herceg bérlet, amely jelképes áron vehető igénybe, így minden környező településről elérhetővé válik a színház varázslatos világa a diákok számára. Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője korábban hangsúlyozta, hogy ezzel a kezdeményezéssel a színház valamennyi korosztályának biztosítja a kedvezményes színházba jutást. A hetvenöt év felettiek a Kor-hű programmal ingyenesen nézhetik meg az előadásokat, a Szent István bérlettel a Veszprém térségében élő felnőtteket célozza meg az intézmény, az új bérlet pedig a fiataloknak biztosítja a színházi élményt. A nehéz sorsú, Veszprémtől távolabb élő diákoknak az utazási költséggel együtt már megterhelő lenne egy bérlet kiváltása, ezért a pápai, a balatonfüredi és a veszprémi tankerületek közreműködésével a nagyobb távolságból érkezők számára is eljuttatják a kínálatot, amelyet jelképes, négyszáz forintos áron biztosítanak. A cél az, hogy minden gyermek jusson el színházba, hiszen ők alkothatják majd a jövő törzsközönségét.

Érzékenyítés, 2018

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettesének, a koncepció ötletgazdájának meglátása szerint egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformálhatja és gyógyíthatja az alkotót és a befogadót egyaránt, így válhat a színház is a társadalom mentálhigiénés felületévé. A Veszprémi Petőfi Színház 2018-ban rendezte meg először I. Érzékenyítő Fesztiválját, melynek keretében olyan előadásokat láttak vendégül, amelyek személyes, családi, társadalmi problémákat vizsgáltak, kapcsolódó programjaik egyszerre bírtak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben – az előadások után, szakértők segítségével – közös gondolkodásra, vélemények ütköztetésére is bátorították a nézőket.

A közönség ilyen formán történő megszólítása hosszú távon társadalomformáló erővel is bírhat, hiszen megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést és elfogadóbbá teheti az embereket egymás sorsa iránt. Az érzékenyítő előadások után lehetőség nyílt beszélgetésre és a látottak közös feldolgozására Kardos Klára klinikai szakpszichológussal. 

Érzékenyítés, 2018 – Gyöngyösy Dóra, Kellerné Egresi Zsuzsanna

Érzékenyítés a Veszprémi Petőfi Színházban 2019-ben:

Az Ádámok és Évák ünnepe sorozathoz immár kilencedik alkalommal kapcsolódva, a magyar kultúra napja alkalmából január 19-én a veszprémi középiskolások Ady-estjét láthatta a közönség a Nagyszínházban, amelynek keretében az országban egyedülálló módon fogyatékkal élő diákok is színpadra léptek. A teátrum január 27-én bemutatott Egerek című zenés mesejátéka a gyermekeket szólította meg az emberi kapcsolatok természetrajzáról szóló tematikájával, az Esőember március 22-i premierjével pedig a felnőttek számára ajánlanak új, közös felismeréseket az autizmus jelensége kapcsán. Április 2-án, az autizmus világnapja alkalmából kék színű fényfestést kap a színház épülete, este pedig az Esőembert láthatja majd a közönség. Április 24-től Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár fővédnökségével és Ovádi Péter országgyűlési képviselő védnökségével kerül megrendezésre a Veszprémi Petőfi Színház II. Érzékenyítő Fesztiválja, melynek keretében aznap Caramel koncerttel, április 25-én az öregség, a fiatalság és a lehetséges utolsó szerelem kérdéskörét vizsgáló Hanif Kureishi Vénusz című darabjával, április 26-án Pilát Gábor Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok című előadásával, április 27-én az elmulasztott lehetőségeket körüljáró Simon Stephens Heisenberg című előadással, végül április 27-én a hajléktalanságról személyes tapasztalatai alapján megnyilvánuló Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című önálló estjével várják a nézőket. A fesztivál számos kiegészítő programot is kínál majd az érdeklődők számára. A színház május 26-án, immár hetedik alkalommal rendezi meg hagyománnyá vált gyermeknapját. Tavaly azzal a felhívással fordultak a gyermekekhez, hogy nehéz sorsú társaik számára csokoládéval szerezzenek boldog pillanatokat, idén pedig azt kérik ifjú nézőiktől, hogy már nem használt ruhákkal segítsék fiatal társaikat.

Bővebb információk a Veszprémi Petőfi Színház honlapján (www.petofiszinhaz.hu) olvashatók.

Oberfrank Pál

DAN GORDON
Esőember
dráma
Rendező: ANGER ZSOLT Jászai Mari-díjas

Leírás:

A szeretetnek végtelen számú különböző formája létezik, és egyik sem mentes a nehézségektől. Az Esőember című történet hőse tipikus „korunk gyermeke”, egy arrogáns és magabiztos yuppie, a vállalkozások bajnoka, aki a körülötte élőket csupán mozaikként illeszti az üzleti tervek és kitűzött célok közé. Az sem tudja megváltoztatni, hogy rég nem látott apja meghal; viszont megrázza a tény, hogy nem ő az örökös. Vajon ki lehet az? Ki örökölte a dollármilliókat? Az illető egy zárt intézetben él, egy autista zseni, aki nem más, mint saját testvérbátyja, akinek a létezéséről eddig fogalma sem volt. Hosszú, különleges utazás kezdődik, melynek során a furcsa, magába zárt lélek megnyitja öccse kérges szívét…

Az MGM filmje alapján, történet: Barry Morrow, forgatókönyv: Ronald Bass és Barry Morrow

A magyarországi bemutató az MGM ON STAGE, Darcie Denkert és Dean Stolber külön engedélyével történt. A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Szereposztás:
Raymond Babbitt | OBERFRANK PÁL Jászai Mari-díjas, érdemes művész
Charlies Babbitt | SZALAY BENCE E.H.
Susan | HALAS ADELAIDA
dr. Bruener | SZILÁGYI TIBOR Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész
Lucy/pincérnő/Iris, kurva | DOMINEK ANNA
Mr. Mooney/rendőr | MÁTÉ P. GÁBOR
dr. Marston | NYIRKÓ ISTVÁN

Közreműködők:
Ügyelő | SZENTMIKLÓSI ILDIKÓ Magyar Teátrum-díjas
Rendezőasszisztens | NEMES BENCE, METTLER EMESE
Súgó | KLÓZER KITTI
Díszlettervező | ERDŐS JÚLIA LUCA
Jelmeztervező | FEKETE KATA
Fordító | ZÖLDI GERGELY
Rendező | ANGER ZSOLT Jászai Mari-díjas

Forrás, fotók forrása: Veszprémi Nemzeti Színház
,