Finisszázs – Vissza a Jövőbe

A héten még látogatható Mai Manó Ház aktuális fotókiállítása, a Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században című tárlat. A finisszázs exkluzív tárlatvezetését a kurátor, Claudia Küssel tartja.

Stepping Stone Falls 2016 Triptych © Matthew Brandt Courtesy Yossi Milo Gallery New York

A Vissza a jövőbe kiállítás a tizenkilencedik századi alkotók mellett kortárs művészek munkáit vonultatja fel, akik olyan technikákat és eljárásokat alkalmaztak, vagy olyan témákat választottak, amelyek bizonyos szempontból emlékeztetnek a 19. század első felének fotográfusai által is használt módszerekre. E művészek nemcsak ihletet nyernek a fotográfia hajnalának úttörő megoldásaiból, de rendhagyó ötleteikkel tovább is gondolják azokat.

A kortárs művészek egyre többet kísérleteznek archaikus technikákkal, cianotípiákat és fotogramokat gyártanak, illetve 19. századi témákat értelmeznek újra. Mivel modern anyagokkal dolgoznak, és a korabeli témák kortárs variációit hozzák létre, ezek az innovatív alkotások sokszor igen távol esnek az eredetiektől.

Disassembly 23 2012 © Bownik

A kiállított kortárs művészek munkáját a kísérletezés, az interdiszciplinaritás és a hibrid műfajok sokasága jellemzi. Komoly figyelmet fordítanak a fizikai alkotófolyamatra és munkáik anyagi jellemzőire, visszatérve a fotográfia alaptényezőihez: fény, fényérzékeny anyagok, emulzió és kémiai folyamatok.

A kiállítás az amszterdami székhelyű Foam kezdeményezésében született meg, a németországi C/O Berlinnel együttműködésben. A kiállítási anyag Budapestre kerülve magyar történeti fotográfiákkal egészült ki, Claudia Küssel válogatása alapján. A kiállítást záró tárlatvezetésen Claudia Küssel gondolatait, tapasztalatait hallhatjuk e rendkívül izgalmas, nemzetközi együttműködésben létrejött tárlat fotográfiai munkáiról.

Gothard-rontgen-08

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés, Vissza a jövőbe – március 17.

A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek.

Forrás: Mai Manó Ház
,