Non-continuum címmel extravagáns magyar képzőművészeti kiállítás nyílik Barcelonában a nemzeti ünnep idején – Kőszeghy Flóra festőművész különleges munkái a katalán fővárosban

2019. március 12-16. között a Magyar Kulturális Napok keretében lesz látható Barcelonában Kőszeghy Flóra sikeres fiatal festőművész non-continuum című kiállítása. A programsorozatot Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa szervezi Március 15. alkalmából. Kőszeghy eredetileg építészmérnökként végzett, korábban neves hazai építészirodákkal dolgozott, ma pedig elismert, termékeny képzőművész, akinek munkáira immár a nemzetközi szcéna is felfigyelt. Kiállítását a Valid World Hall galériában Dr. Kovács Barnabás főkonzul nyitja meg március 13-án, míg az azt megelőző napon egy művészeti bemutató keretében beszédet mond Náray Tamás festőművész, designer, író és Carlos Puyol argentin képzőművész. A kiállítás vizuális koncepcióját Czira Sára jegyzi. 

Halved

non-continuum

A non-continuum a sík, a tér és az idő megszakítása, ahol a hiány a dimenziók közti határokat eltörölni kívánó művész világába nyíló ajtó. Kőszeghy Flóra festményei jelentik a szakadást, amelyek a kiállítótér falainak folytonosságát elvágják, annak egy szeletét kiemelik térben és időben is. A nagyméretű olajfestmények a művész alkotói koncepcióját követve sorakoznak, a konkrét és az elvont ábrázolás közötti bizonytalanságról szóló narratívát megkérdőjelezve.

Kőszeghy festészetében nem léteznek stiláris kötöttségek, öntörvényűen lépi át a műfaji határokat. Alkotóként pontosan behatárolni nem lehet, de eszközei felismerhetőek. Az építész térbeli gondolkodása a fotós látószögén keresztül, mindez festményekben manifesztálódva. A képek grandiozitása egyfelől azok méretéből adódik, másfelől a kidolgozás nagyvonalúságából is ered. Előszeretettel keveri a különböző technikákat, témától és alanytól függően játszik a festék mennyiségét és felületi megjelenését illetően is. Mondhatni védjegyévé vált a nagy mennyiségű olaj használatából adódó megfolyt, olykor megsárgult felület, ahol a festék rendkívül vékony és egészen vastag felhordásából adódik a kép textúrája. A kompozíció feszessége társul így az expresszív festői magatartással, ahol mindezek aránya változó. Olykor a gesztusfestészet, máskor az absztrakt festészet organikus vagy geometrikus megnyilvánulásai erősebbek, de egyidejű jelenlétük mindig érezhető. A részletekre való koncentrálás meditatív, lassító szemszögén keresztül sűrít érzelmeket, hangulatokat a vászon és a festék elegyébe.

Ezen túlmenően azonban a festmények térbeli viselkedése érdekes. Kőszeghy elméleti kötődése J. Cortazar Nagyítás című novellájához és M. Antonioni azonos című filmjéhez érezhető. Mindkét műben a síkbeli kép kivágásával és léptékváltásával a fiktív tér-idő egy szeletének kiemelése is megtörténik. Kőszeghy nagy léptékben mutat meg reális vagy szürreális részleteket, ezzel együtt eltünteti a kép kereteit. Egy kimetszett tér-szegmenst hoz létre, amely a festmény előtt állva lép működésbe. A kontinuum megszakításával egy imaginárius tér jön létre, amelyben a befogadó maga is léptéket vált. Ez az interakció, amely a nézőt bevonódásra készteti az ábrázolt elem felismerhetőségével is kapcsolatos. A látottak megértésének szándéka, valamint az asszociációk miatti keresgélés egyaránt cselekvésre késztet. Az embert így nem ábrázolja a művész, hanem részesévé teszi a folyamatnak.

Kurátori koncepció és leírás: Czira Sára, visual art director.

A barcelonai Magyar Kulturális Napok alatt megvalósuló non-continuum kiállításhoz számos kiegészítő program, például tárlatvezetések, gyerek drámajáték is kapcsolódik.

Megnyitó események

Művészeti bemutató: 2019. március 12., 19:00, beszédet mond Náray Tamás festőművész, designer és Carlos Puyol argentin képzőművész

Ünnepélyes megnyitó: 2019. március 13. 19:30, beszédet mond Dr. Kovács Barnabás főkonzul

https://www.facebook.com/events/256226865258542/

Nyitva tartás
március 12-16.
keddtől péntekig 10:00-14:00 és 17:00-20:00
szombat 11:00-14:00

Helyszín
Valid World Hall Galéria
C’Buenaventura Muñoz, 6, 08018 Barcelona
www.validworldhall.com

A program támogatói: Metalfin Atta-Cső Kft., Unlimited Perspectives Kft., panoramah!®

Kőszeghy Flóra  

Kőszeghy Flóra építészmérnökként végzett a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2006-ban, ahol DLA abszolutóriuma megszerzéséig tanított is. Építészként olyan jelentős nemzetközi és budapesti építészek irodájában dolgozott, mint Erick van Egeraat, Zoboki Gábor, Kis Péter és Tiba János. A Tiba Stúdióban a budapesti Telekom és T-Systems Közös Székházának egyik tervezőjeként megvalósította festményein megjelenő művészeti gondolkodását térben is. Az épület homlokzatain látható arany kristályok a festmények kimetszéseire utalnak. Festőművészete elméleti síkon is kapcsolódik építészeti munkáihoz, de más művészeti ágakhoz kapcsolódva is alkot, így például a Vajdai Vilmos által rendezett Utas és holdvilág című darabban élőben fest a színpadon. Szerb Antal könyvének színpadi adaptációjában a folyamat alapú festészet jelenik meg, ami a történethez koncepcionálisan kapcsolódik.

A képzőművész honlapja: www.florakoszeghy.com.

Kőszeghy Flóra © Vízi András

CV
Építészet:

Tanulmányok
2006-2011: Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskola abszolutórium
1999-2006: Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki kar
1995-1999: Debreceni Egyetem Gyakorló Gimnáziuma

Fontosabb munkák
Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda
2012: Ludovika Campus országos tervpályázat – első díj

Tiba Stúdió
2013-2018: Irodaház THQ – Budapest
2016-2018: Füzesabony városközpont – Zöld város koncepció

PLANT: Atelier Peter Kis
2016: Borászat – Zelna, Balatonfüred

Kőszeghy Art:
2019: Karácsony Sándor Általános Iskola Bővítése – Földes

Fontosabb pályázatok
Doktori iskola pályázatai:
2006 – Tiszaalpár földvár – 1. díj
DLA Valkai Csaba, Kápolnás Gergely
2007 – Nyugati téri skála – megosztott 2.díj
DLA Valkai Csaba, Kápolnás Gergely, Szövényi Anna
2009 – Dunaújvárosi papírgyár – megosztott 2.díj
DLA Valkai Csaba, Kápolnás Gergely

Nemzetközi pályázatok:
2004 – Myllpuro beépítése – Finnország
Lukács Péter, Prohászka Benedek, Sidó Kamilla
2008 – Holcim alapítvány fenntarthatósági pályázata
2011 – Cenrtal Glass Awards – Japán
Z. Halmágyi Judit, Csaba Tímea, Gutai Mátyás

Országos pályázatok:
2008 – XIII. kerület városközpont – tervpályázat – kiemelt megvétel
DLA Perényi Tamás, DLA Vincze László, DLA Lepenye Zoltán, Kápolnás Gergely
2009 – Móricz Zsigmond körtér – Országos tervpályázat – Budapest – kiemelt megvétel
Phd Kőszeghy Attila, Csaba Tímea

Oktatási tevékenység
2006-2013: BME Építészmérnöki kar Lakóépülettervezés Tanszék
2008-tól: Leltár – építészeti, művészeti szalon

Képzőművészet:

Fontosabb kiállítások
2018 Proportion Putto XXL – Cultiris Gallery – önálló kiállítás
2018 Logical Being: FUGA Galéria – önálló kiállítás
2017 Literal Biopsy: P28 Galéria – önálló kiállítás
2017 Látványtér: FUGA Galéria – csoportos kiállítás
2017 Ausgleich/Kiegyzés: CH Vienna – csoportos kiállítás
2017 Renaissance now: Léna’Roselly Gallery Budapest – csoportos kiállítás
2017 AQB@Dunapest: Soundomatic Installáció
2017 Prímek Primissima: Csíkszereda – csoportos kiállítás
2017 Ausgleich/Kiegyzés: Austrian Kultural Forum Budapest – csoportos kiállítás
2016 House|is: Watertower Gallery Debrecen – önálló kiállítás
2016 Typisch: Szatyor Art Space Galéria – önálló kiállítás
2016 Vivant: Magy Építőművészek Szövetsége – Kós Károly terem – önálló kiállítás