Nemzeti ünnepi megemlékezések Rómában

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára a Római Magyar Akadémia is külön rendezvény-sorozattal készül. A programok 2019. március 15-én, pénteken 15.30 órakor a Római Magyar Nagykövetséggel valamint a Szentszéki Magyar Nagykövetséggel közösen szervezett koszorúzással kezdődnek, a római Gianicolo dombon található Türr István szobornál, nem messze a Róma fölé magasodó Garibaldi emlékműtől. A rendezvényen dr. Budai Gyula miniszteri biztos mond ünnepi beszédet.

A megemlékezés másnap március 16-án, szombaton 19.00 órakor a Római Magyar Akadémia Liszt termében (Falconieri palota–Via Giulia, 1) folytatódik a Kaláka együttes (Becze Gábor – nagybőgő, gitár; Gryllus Dániel – furulya, citera, pánsíp klarinét, tárogató, duda; Gryllus Vilmos – cselló, gitár, charango, koboz, doromb; Radványi Balázs – mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba) ünnepi koncertjével. A Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla program keretében megvalósuló koncert egyben a Kossuth díjas magyar együttes fennállásának 50. évfordulója előtt is tiszteleg.

Az est során a Városok és Falvak Szövetsége jóvoltából a római közönség előtt bemutatásra kerül továbbá Sátoraljaújhely városa valamint a Tokaj-hegyaljai borvidék.

Forrás: Római Magyar Akadémia