Divatosan búcsúzik a Szendrey Júlia kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Egy öltözet sok mindent elárul a viselőjéről és akár egy korra vagy életműre is képes reflektálni. Az Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című kiállítás finisszázsán a divat és az irodalom kerül a középpontba. Mészáros Zsolt irodalom- és művészettörténész, Szücs Edit iparművész, valamint az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai, a kiállítás társkurátorai, Patonai Anikó Ágnes és Szűts-Novák Rita irodalomtörténészek a korszakról, a divatról, a divat természetéről és változásairól, a divatkövetésről és újításról beszélgetnek a tárlat záróeseményén. A kerekasztal-beszélgetést Ajkay Alinka irodalomtörténész moderálja.

Szendrey Júlia Petőfi feleségeként kapott lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a pesti irodalmi és társadalmi életbe. A házaspár a nyilvánosság előtt élte életét, Júlia pedig osztozott férjével a társadalmi szerepvállalásban. A nemzeti könyvtár tárlata Júlia magánéletét és irodalmi munkásságát mutatja be, utóbbira helyezve a hangsúlyt.

A könyvtár gazdag anyagára épülő kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéhez tartozó relikviákkal egészül ki. A többszörös évfordulóhoz kapcsolódó tárlat pedig a Szendrey Júlia munkásságának bemutatásához felhasznált levelek, naplótöredékek, könyvkiadások, saját versek és Andersen-fordítások mellett korabeli hírlapok és mellékleteik segítségével ízelítőt nyújt a korszak viselet- és társadalomtörténetéből is, amihez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékének hallgatói által készített öt installáció is hozzájárul.

Finisszázs időpontja: 2019. március 8., 15 óra 30 perc

Helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, V. emeleti Tanácsterem

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

Budavári Palota „F” épület

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános udvar felől.)

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár