Bibliotheca Scientiae et Artis OSZK 215 – Tanulmányok egy évforduló tiszteletére – könyvbemutató

Nyolc év, tizenegy konferenciakötet. A nemzeti könyvtár Bibliotheca Scientiae et Artis könyvsorozata: rangos vendégelőadók, igényes tanulmányok, a művészetek és a tudományok interdiszciplináris tára.

A sorozat 11. kötetét az Országos Széchényi Könyvtár hagyományos éves Tudományos Ülésszakának 2017-ben, a nemzeti könyvtár alapításának 215. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi szekciójában elhangzott előadások írott anyagából, valamint néhány további, a könyvtár gyűjteményeit és az intézményben folyó tudományos kutatások eredményeit bemutató összeállítás.

A már az 1780-as évektől magyar vonatkozású dokumentumokat gyűjtő Széchényi Ferenc érdeklődése kezdetben elsősorban az oklevelekre, kéziratokra terjedt ki. Figyelme fokozatosan fordult a magyar nyelvű, Magyarországon létrehozott, vagy külföldön előállított, de magyar szerzőtől származó, illetve magyar vonatkozású nyomtatott dokumentumok felé. A század végére olyan nyomtatványgyűjteménnyel rendelkezett, amely gyűjtőkörét és teljességét tekintve egyedülálló volt Magyarországon. A kötetből kiderül, hogyan történt a könyvgyűjtemény rekonstrukciója a nemzeti könyvtárban.

Tudta, hogy a könyvtárlapító Széchényi Ferenc maga is folytatott zenei tanulmányokat? A család művészet- és kultúraápoló tagjai közül a muzsika szeretetével és művelésével Széchényi legidősebb fia, Lajos gróf tűnt ki leginkább, aki Franz Schuberttel is kapcsolatban állt. A kiadványban részletesen bemutatjuk, milyen szerepet játszott a zene a család életében.

Az Országos Széchényi Könyvtár mintegy 1800 incunabulumot őriz: ez a Magyarországon fellelhető teljes ősnyomtatvány-állomány egynegyede. A kötet az olvasó figyelmét igyekszik felhívni néhány olyan érdekességre, amelyet a könyvekben található tulajdonosi bejegyzésekből ismerhetünk meg.

Az OSZK 215 – Tanulmányok egy évforduló tiszteletére címet viselő kötetben (szerkesztette: Dede Franciska és Deák Eszter) három fejezetbe rendezve olvashatók a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferencről, családjáról, környezetéről, az alapkönyvtárról és a több mint két évszázada folyamatosan gyarapodó gyűjteményről szóló munkák.

A nemzeti könyvtár az ezredforduló óta rendszeresen megszervezi a maga intézményi konferenciáját, az éves Tudományos Ülésszakot, hogy saját műhelyei, kutatói eredményeit bemutathassa. Mindezt 2010 óta az akadémiai és egyetemi szféra hazai legkiválóbbjaival karöltve teszi, egy-egy, a választott tematikához értő tudóst, egyetemi tanárt meghívva. A Bibliotheca Scientiae et Artis könyvsorozatunkat 2010-ben indítottuk útnak a Gondolat kiadóval karöltve, ahol e konferenciák szerkesztett, válogatott anyagát kötetszerűen is közreadjuk.

A sorozatot Buda Attila irodalomtörténész és Boka László sorozatszerkesztő, az OSZK Kiadó vezetője, a legújabb kötetet Szilágyi Márton irodalomtörténész mutatja be.

Időpont: 2019. március 7., csütörtök 16 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 516-os Tanácsterem, Budavári Palota, „F” épület.

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár